Αρχική Αθλητικά νέα Το ποδόσφαιρο στην Γερμανία και η σημασία του «50+1»

Το ποδόσφαιρο στην Γερμανία και η σημασία του «50+1»

0
Dodekanisos

Αυτές τις ημέρες, διεξάγονται οι καθιερωμένες γενικές συνελεύσεις των συλλόγων στην Γερμανία, με την Borussia Dortmund να κάνει την αρχή.

Στην ετήσια γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, οι φίλαθλοι-μέλη της Ντόρτμουντ αποφάσισαν, μεταξύ άλλων, ότι από εδώ και πέρα το 50% των συνδρομών τους θα καλύπτει (εφόσον χρειάζεται) τα έξοδα των μικρότερων τμημάτων του συλλόγου. Επίσης, συμφώνησαν στη δημιουργία ενός ”Κώδικα Βασικών Αξιών” σύμφωνα με τον οποίο κανένας δεν θα μπορεί στο μέλλον να αλλάξει το όνομα, τα χρώματα και το σήμα, οι τιμές εισιτηρίων θα πρέπει να είναι πάντα προσιτές για τον κόσμο, ο σύλλογος θα υπερασπιστεί με κάθε τρόπο το μοντέλο “50+1” της Γερμανίας και δεν θα δεχτεί να παίξει κάποιο εντός έδρας παιχνίδι σε άλλη πόλη ή χώρα.

Όταν η Dortmund είχε αλλάξει το σήμα της για χάρη ενός χορηγού

Αξίζει να σημειωθεί, ότι για μία διετία, από το 1976 μέχρι το 1978 η Dortmund είχε αλλάξει το σήμα για χάρη ενός χορηγού, γεγονός που είχε εξοργίσει τους φιλάθλους της, οι οποίοι τότε δεν είχαν μπορέσει να ανατρέψουν τη συμφωνία. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα «Κάθε Κυριακή», η Ολλανδική εταιρεία καπνoύ, Samson, είχε καταθέσει μία πρόταση στη Dortmund να αντικαταστήσει το σήμα της με το δικό της, το λιοντάρι. Παράλληλα, θα έφερε και το όνομα της στο κέντρο της εμφάνισής της. Παρά τις διαφωνίες, το deal είχε γίνει και διήρκησε για δύο χρόνια.

Και οι δύο σεζόν της ομάδας ήταν πολύ μέτριες και το 1977-1978 βίωσε και τη χειρότερη ήττα της ιστορίας της. Με προπονητή τον Otto Rehaggel δέχθηκε 12 γκολ από τη μισητή της αντίπαλο, τη Gladbach. Το ματς αυτό είχε θεωρηθεί ύποπτο για στημένο επειδή η Gladbach χρειαζόταν νίκη με πάνω από 10 γκολ διαφορά για να πάρει από τη Κολωνία, σε περίπτωση γκέλας της, κάτι που τελικά δεν είχε συμβεί. Πάντως ο Rehaggel είχε απολυθεί, ενώ οι παίκτες είχαν τιμωρηθεί με βαριά πρόστιμα και για χρόνια η ομάδα κουβαλούσε αυτό το «βαρίδι».

Έκτοτε η ομάδα γύρισε στο σήμα που γνωρίζουμε ως τώρα, με ελάχιστες παραλλαγές. Απεικονίζονται τα αρχικά BVB και η ημερομηνία ίδρυσης, τίποτα παραπάνω και τίποτα λιγότερο, ό,τι ακριβώς ήθελε η οπαδική βάση δηλαδή, που απεχθανόταν το νέο σήμα που προέκυψε από τον χορηγό.

Τι θα συμβεί στην γενική συνέλευση της Μπάγερν Μονάχου

Παραμένοντας στην Γερμανία, σε δύο μέρες από τώρα, στις 25 δηλαδή του μήνα, ακολουθεί η γενική συνέλευση της Μπάγερν Μονάχου. Ένα μείζονος σημασίας θέμα που θα συζητηθεί αποτελούν οι σχέσεις του συλλόγου με το Εμιράτο του Κατάρ. Η Μπάγερν έχει συνάψει χορηγία με την Qatar Airways, η οποία κοσμεί μάλιστα τη φανέλα της. Ενώ εδώ και μία δεκαετία, πραγματοποιεί την χειμερινή της προετοιμασία στην Μέση Ανατολή. Πλέον, και με το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου του 2022 να πλησιάζει, η κατάσταση μοιάζει οριακή για τους φιλάθλους της ομάδας, καθώς η διοργάνωση συνεχίζει να συγκεντρώνει για όλους τους λάθος λόγους τα φώτα της δημοσιότητας. Έτσι, όπως αναφέρεται από το μέλος του συλλόγου, Michael Ott, είναι επιτακτική ανάγκη να προασπιστούν οι αξίες του Βαυαρικού συλλόγου και να διακοπεί αυτή η εμπορική σχέση όσο το δυνατόν συντομότερο. Στο συγκεκριμένο πλαίσιο και ο ίδιος οργάνωσε τη σχετική καμπάνια, η οποία στόχο έχει την Κυριακή να τεθεί προς ψήφιση αυτό το ζήτημα. Μια ενδεχόμενη υπερψήφισή του, θα αναγκάσει τη διοίκηση της Μπάγερν να κοιτάξει αλλού για ενδεχόμενες νέες εμπορικές συμφωνίες, ακόμα και να παύσει εντελώς τις υπάρχουσες. 

Κάπου εδώ έρχεται να εξηγηθεί ο κανόνας του «50+1». Ο συγκεκριμένος κανονισμός, δεν υφίσταται σε άλλες αθλητικές νομοθεσίες στον κόσμο. Η ρήτρα αναφέρει ότι, για να αποκτήσει άδεια για να αγωνιστεί στην Bundesliga, ένας σύλλογος πρέπει να έχει την πλειοψηφία των δικών του δικαιωμάτων ψήφου. Ο κανόνας έχει σχεδιαστεί για να διασφαλίζει ότι τα μέλη της λέσχης διατηρούν τον συνολικό έλεγχο, μέσω της κατοχής του 50% των μετοχών, +1 μετοχής, προστατεύοντας τους συλλόγους από την επιρροή εξωτερικών επενδυτών. Ουσιαστικά, ο κανόνας επιτρέπει σε ένα φυσικό πρόσωπο ή μία εταιρική οντότητα να γίνει μεγαλομέτοχος σε έναν επαγγελματικό σύλλογο (δηλαδή να έχει τουλάχιστον το 50% + 1 μετοχή του συνολικού πακέτου) μόνο αν για 20 χρόνια προωθεί “διαρκώς” και “σημαντικά” τα συμφέροντα του συλλόγου.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments