Αρχική Videos Η Ισπανία σε κρίση – Αυξάνονται οι διαμαρτυρίες

Η Ισπανία σε κρίση – Αυξάνονται οι διαμαρτυρίες [pic, vids]

0
Dodekanisos

Μετά την κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού, η Ισπανική οικονομία αναμένεται να σημειώσει δύο χρόνια ισχυρής ανάπτυξης που θα την επαναφέρει στα προ πανδημίας επίπεδα. Στην Ισπανία, η αγορά εργασίας δείχνει 20 εκατομμύρια ανθρώπους σε απασχόληση για πρώτη φορά από το 2008. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναπτύξει ένα πακέτο ανάκαμψης που θα φέρει 70 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ισπανία και οι πληρωμές τόκων μειώνονται παρά το αυξανόμενο χρέος χάρη στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 

Ωστόσο εκεί τελειώνουν τα καλά νέα, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα elpais.com. Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, η Ισπανία είναι η μόνη χώρα της Ε.Ε., όπου η οικονομική δραστηριότητα δεν θα επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα πριν από το 2023. Στο μεταξύ, οι κρίσεις της ενέργειας και της εφοδιαστικής αλυσίδας επηρεάζουν τους πολίτες και ωθούν τον πληθωρισμό σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από το 1992. Η ανάκαμψη φαίνεται να είναι προ των πυλών ακριβώς όταν η υπομονή των ανθρώπων έχει φτάσει στα όριά της εν μέσω ενός μείγματος διαφορετικών πραγματικοτήτων και προσδοκιών. Αυτό παίρνει τη μορφή αυξανόμενης αναταραχής στους δρόμους. Οι οδηγοί φορτηγών κήρυξαν τριήμερη απεργία για τα Χριστούγεννα (20-23 Δεκεμβρίου), για να διαμαρτυρηθούν για την αύξηση των τιμών του ντίζελ.

Οι εργάτες μετάλλου στο Κάντιθ συνεχίζουν την απεργία που έχουν αρχίσει από την περασμένη Τρίτη, απαιτώντας αυξήσεις στους μισθούς και βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους μέσα από την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Ο απεργιακός αγώνας, έχει εισέλθει ήδη στην όγδοη μέρα του και επηρεάζει πολλές εταιρείες, συμπεριλαμβάνονται και μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν τις εγκαταστάσεις τους στον κόλπο του Κάντιθ, όπως η ναυπηγική «Navantia» και η «Airbus».

Η ισπανική κυβέρνηση διέταξε τη βίαιη καταστολή των απεργών, αναπτύσσοντας τεράστια αστυνομική δύναμη -ακόμη και τεθωρακισμένα οχήματα- ωστόσο η ανυποχώρητη στάση των εργατών ανάγκασε τα λεωφορεία με τους απεργοσπάστες να αποχωρήσουν.

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι στην αυτοκινητοβιομηχανία κάλεσαν διαδήλωση στη Μαδρίτη τη Δευτέρα για το κλείσιμο των εργοστασίων που προκαλούνται από την έλλειψη φθηνών αυτοκινήτων. Οι ενώσεις καταναλωτών έχουν ήδη οργανώσει αρκετές πορείες κατά της αύξησης των λογαριασμών ρεύματος. Ενώ ακόμη και κομμωτήρια έχουν πραγματοποιήσει καθιστικές κινητοποιήσεις ζητώντας χαμηλότερους συντελεστές φόρου προστιθέμενης αξίας. Το κοινό νήμα είναι το αυξανόμενο κόστος ζωής και, για τους αυτοαπασχολούμενους, η λειτουργία μιας επιχείρησης.

Οι αγρότες στην Ισπανία βρίσκονται σε αδιέξοδο

Αφού διαμαρτυρήθηκαν στους δρόμους πολλών περιφερειακών πόλεων στις αρχές του 2020 για τις χαμηλές τιμές που πληρώνουν οι μεσάζοντες για τα προϊόντα τους, οι καλλιεργητές και οι κτηνοτρόφοι σχεδιάζουν νέες πορείες τον Δεκέμβριο. «Οι αυξήσεις ήταν βάναυσες και επηρεάζουν τα πάντα», δήλωσε ο Miguel Padilla, γενικός γραμματέας της COAG, της μεγαλύτερης βιομηχανικής ένωσης της Ισπανίας. Το κόστος παραγωγής αυξήθηκε σε όλες τις παραμέτρους για τις γεωργικές και εκτροφικές εργασίες κατά το περασμένο έτος. Η ηλεκτρική ενέργεια αυξήθηκε κατά 270%, το ντίζελ στα τρακτέρ κατά 73%, το λίπασμα κατά 48%, το νερό κατά 33% και οι σπόροι κατά 20%, σύμφωνα με στοιχεία της βιομηχανίας . Και ενώ οι καταναλωτές πληρώνουν περισσότερα για να αντικατοπτρίζουν αυτές τις αυξήσεις, οι παραγωγοί δεν έχουν δει παρόμοια αύξηση στο ποσό που πληρώνονται από τους μεσάζοντες. Αν και δεν έχει οριστεί ημερομηνία για τις διαμαρτυρίες, οι ηγέτες του κλάδου είπαν ότι ορισμένες από αυτές μπορεί να πέσουν με τις απεργίες των μεταφορών μεταξύ 20 και 22 Δεκεμβρίου.

Στη βορειοδυτική περιοχή της Γαλικίας, η οποία παράγει το 40% του ισπανικού γάλακτος, οι γαλακτοπαραγωγοί λένε ότι «πνίγονται» από το αυξανόμενο κόστος παραγωγής. Το σωματείο Unións Agrarias υπολόγισε αυτή την άνοδο στο 25%. Εκπρόσωποι από την Agromuralla, μια ομάδα που διοργάνωσε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας με τρακτέρ γύρω από το τείχος της πόλης του Λούγκο, είπαν ότι τώρα πληρώνουν διπλάσια για την ηλεκτρική ενέργεια. Οι γαλακτοπαραγωγοί σημειώνουν ότι οι πελάτες των σούπερ μάρκετ πληρώνουν περισσότερα για τα κουτιά του γάλακτος τους, αλλά και οι ίδιοι πληρώνονται το ίδιο, ενώ επιβαρύνονται με υψηλότερα έξοδα παραγωγής. «Το μόνο που ζητάμε είναι η συμμόρφωση με τον Νόμο για την Τροφική Αλυσίδα, ο οποίος λέει ότι κανένας κρίκος της αλυσίδας δεν μπορεί να χρεώσει λιγότερο από αυτό που κοστίζει η παραγωγή», δήλωσε ο Félix Porto της Unións Agrarias.

Στο πλευρό των εργατών μετάλλου οι φίλαθλοι της Σεβίλλης 

Στο Σεβίλλη – Αλαβές οι φίλαθλοι των γηπεδούχων σήκωσαν πανό στήριξης στον αγώνα 22.000 μεταλλουργών στο Κάντιθ που απεργούν για τις συνθήκες εργασίας και τους ανεπαρκείς μισθούς. «Το πιο σημαντικό παιχνίδι παίζεται στο Κάντιθ. Ζήτω ο αγώνας των εργατικών τάξεων», έγραψαν. 

Στο πλευρό των εργατών μετάλλου στέκεται και το «ΠΑΜΕ»

Την αλληλεγγύη του εκφράζει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, μέλος της ΠΣΟ, στον αγώνα των μεταλλεργατών του Κάντιθ και άλλων περιοχών του Ισπανικού κράτους για υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης με αυξήσεις.

Αναλυτικά η ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ

«Οι μεταλλεργάτες, που έχουν παράξει τεράστια κέρδη για τις πολυεθνικές του κλάδου τα προηγούμενα χρόνια, βρίσκονται αντιμέτωποι με την ακρίβεια, το αυξανόμενο κόστος ζωής και τα αντεργατικά μέτρα που επιβλήθηκαν σε όλες τις χώρες με τη δικαιολογία της πανδημίας. Μέτρα τα οποία είχαν τη στήριξη και δυνάμεων μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα που καλλιεργούν τη λογική της ταξικής συνεργασίας, την αδράνεια και την αναμονή, όπως οι ηγεσίες των CCOO – UGT.

Η εργατική τάξη στην Ευρώπη, μπροστά στη νέα καπιταλιστική κρίση, δέχεται ήδη τεράστια επίθεση από επιχειρηματικούς ομίλους – ΕΕ – κυβερνήσεις σε κάθε χώρα, που απαιτούν να κάνουμε νέες θυσίες στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Και ενώ οι πλούσιοι κάνουν τουρισμό στο Διάστημα εμείς δεν θα μπορούμε να συντηρήσουμε τις οικογένειές μας.

Κόντρα σε αυτές τις λογικές οι εργαζόμενοι σε μια σειρά χώρες παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους, με οργάνωση, αλληλεγγύη και αγωνιστικές δράσεις διεκδικούν τα σύγχρονα δικαιώματά τους σε μισθούς, Συλλογικές Συμβάσεις, Υγεία κ.ά.

Πρόσφατο είναι το παράδειγμα των μεταλλεργατών στη ναυπηγοεπισκευή στον Πειραιά στην Ελλάδα, που σε αντίστοιχες συνθήκες, συσπειρωμένοι στο ταξικό τους Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής, κατάφεραν και υπέγραψαν Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με σημαντικές αυξήσεις και άλλες κατακτήσεις. Αλλά και ο μεγάλος απεργιακός αγώνας των εργαζομένων της COSCO στην Ελλάδα που ανάγκασαν την κινέζικη πολυεθνική να υποχωρήσει στα αιτήματά τους.

Απέναντι στην επιθετικότητα των εργοδοτών και των δυνάμεων που τους υπηρετούν οι εργαζόμενοι έχουμε τη δύναμη της μαζικής, οργανωμένης και συλλογικής δράσης. Εμείς παράγουμε τον πλούτο, εμείς δένουμε τ’ ατσάλι και χτίζουμε το μέλλον.

Το ΠΑΜΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στον δίκαιο αγώνα των μεταλλεργατών του Κάντιθ και απαιτεί την ικανοποίηση των αιτημάτων τους για ΣΣΕ με αυξήσεις».

Τι συμβαίνει με την συνταξιοδότηση στην Ισπανία

Με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης, οι ομάδες συνταξιούχων προσπαθούν να έχουν λόγο στις συνεχιζόμενες συνομιλίες με συνδικάτα και επιχειρηματικές ενώσεις. Υπάρχει μια προκαταρκτική συμφωνία για τη σύνδεση των επιταγών συνταξιοδότησης με τον πληθωρισμό, αλλά αυτές οι ομάδες προσπαθούν τώρα να επεκτείνουν περαιτέρω την προστασία και καλούν τους διαμαρτυρόμενους να υποστηρίξουν τα αιτήματά τους.

Υπήρξαν πορείες στη βασκική πόλη του Μπιλμπάο τα τελευταία τρία χρόνια για να απαιτηθεί μια ελάχιστη μηνιαία πληρωμή 1.080 ευρώ και για την κατάργηση των μεταρρυθμίσεων που εισήχθησαν μεταξύ 2011 και 2014. Η πιο πρόσφατη διαδήλωση, η οποία ήταν και η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα, έλαβε χώρα στη Μαδρίτη το περασμένο Σάββατο. Οι διαδηλωτές ζήτησαν επίσης να οριστεί ξανά η ηλικία συνταξιοδότησης στα 65 έτη, από 66 για άτομα που συνεισέφεραν για λιγότερα από 37 χρόνια και τρεις μήνες στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Με πληροφορίες από: elpais.com, 902.gr και marxist.com.

 

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments