Αρχική Αθλητικά νέα Το μαγικό και διαφορετικό ποδόσφαιρο στο… Λιχτενστάιν!

Το μαγικό και διαφορετικό ποδόσφαιρο στο… Λιχτενστάιν!

0
besthqwallpapers.com
Dodekanisos

Το σημερινό θέμα συζήτησης στην συγκεκριμένη στήλη θα είναι το Λιχτενστάιν και το ποδόσφαιρο του. Πρόκειται για μία τόσο «μαγική» χώρα, ταυτόχρονα, όμως, τόσο διαφορετική από τις άλλες. 

Το Λιχτενστάιν αποτελεί την τέταρτη μικρότερη χώρα στην Ευρώπη, διαθέτοντας τον μικρότερο πληθυσμό για Ευρωπαϊκή χώρα (38.749). Ταυτόχρονα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που δεν διαθέτει ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα. Αν και αποτελεί κανονικό μέλος της UEFA (από τα συνολικά 55). Οπότε γιατί δεν έχει πρωτάθλημα; Η εξήγηση είναι απλή.

Καταρχάς, αξίζει να σημειωθεί πως το Πριγκιπάτο, είναι ένα τόσο μικροσκοπικό κρατίδιο που βρίσκεται μεταξύ της Αυστρίας και της Ελβετίας στην Κεντρική Ευρώπη. Οι δύο αυτές χώρες το κλείνουν σαν σάντουιτς. Λιχτενστάιν και Ουζμπεκιστάν αποτελούν οι μοναδικές περικλεισμένες χώρες του κόσμου. Δηλαδή που δεν έχουν καμία πρόσβαση σε μεγάλες θάλασσες από μόνες τους. 

Μέλος της UEFA, χωρίς να διαθέτει δικό του πρωτάθλημα

Το Λιχτενστάιν αποτελεί ένα από τα έξι μικρό-κρατίδια της Ευρώπης. Ανδόρα, Μάλτα, Μονακό, Σαν Μαρίνο και Βατικανό τα υπόλοιπα. Εξ αυτών μόνο Ανδόρα, Σαν Μαρίνο και Μάλτα έχουν δικό τους πρωτάθλημα. Επιπλέον, σε αντίθεση με το Λιχτενστάιν, Μονακό και Βατικανό δεν αποτελούν μέλη ούτε της UEFA ούτε της FIFA. 

Γιατί λοιπόν δεν έχει πρωτάθλημα; Οι επτά σύλλογοι που εδρεύουν στο Πριγκιπάτο δεν είναι αρκετοί για να στηρίξουν μία τέτοια διοργάνωση. Γι’ αυτό τον λόγο έχουν εισχωρήσει ως  φιλοξενούμενες στις μικρότερες κατηγορίες της Ελβετίας. Όπου και αγωνίζονται κανονικά. Η εξήγηση είναι απλή. Πρωτάθλημα με επτά ομάδες δεν θα ήταν ανταγωνιστικό. Προφανώς, οι καλύτεροι ποδοσφαιριστές του Λιχτενστάιν θα έφευγαν ούτως ή άλλως, για να αγωνιστούν στην Ελβετία ή την Αυστρία. 

Το κύπελλο του Λιχτενστάιν

Παρόλα αυτά, ο μοναδικό θεσμός που διοργανώνει η τοπική ομοσπονδία είναι το κύπελλο. Διοργάνωση μέσα από την οποία προκύπτει ο σύλλογος που θα εκπροσωπήσει τη χώρα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. 

Βέβαια τα δεδομένα είναι λίγο διαφορετικά, καθώς είπαμε πως υπάρχουν μόνο επτά ομάδες. Οπότε για να δημιουργηθεί μία ανταγωνιστική διοργάνωση, στο κύπελλο συμμετέχουν κανονικά και οι δεύτερες και τρίτες ομάδες. Οι οποίες ανά πάσα στιγμή μπορούν να κληρωθούν κόντρα στην πρώτη ομάδα. Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει σε περίεργα αλλά πανέμορφα σενάρια. Για παράδειγμα την σεζόν 2009/10, η USV Eschen/Mauren έφτασε στον τελικό, αφού πρώτα είχε κερδίσει της ρεζέρβες της με 6-2 στα ημιτελικά. Ή την χρονιά 2006/07, που η πρώτη ομάδα της Triesenberg, είχε αποκλειστεί στον πρώτο γύρο. Την ίδια στιγμή που οι ρεζέρβες της, είχαν φτάσει μέχρι τα προημιτελικά! 

Βαντούζ το… μεγαθήριο του Λιχτενστάιν

Στο τέλος το κύπελλο* συνήθως (47 από τις 74 φορές) καταλήγει στη Βαντούζ. Από το 1997/98 έχει παίξει σε όλους τους τελικούς. Τους έχει κερδίσει όλους, εκτός από έναν. Πρόκειται για το… μεγαθήριο της χώρας. Το οποίο λειτουργεί ως ομάδα ασανσέρ. Καθώς αγωνίζεται μεταξύ πρώτης και δεύτερης κατηγορίας της Ελβετίας.

*Τα δύο τελευταία χρόνια δεν έχει διεξαχθεί η διοργάνωση λόγω του κορονοϊού. 

Αξίζει να σημειωθεί πως οι σύλλογοι του Λιχτενστάιν, προφανώς και δεν μπορούν να στεφθούν πρωταθλητές Ελβετίας. Παρά μόνο πρωταθλητές των μικρότερων κατηγοριών. Πριν αλλάξουν τα δεδομένα στις διοργανώσεις της UEFA, ο νικητής του κυπέλλου Λιχτενστάιν έπαιζε στα προκριματικά του Europa League. Πλέον αγωνίζεται στο νεοσύστατο Europa Conference League. Για το Champions League… ούτε λόγος. 

Η κυπελλούχος Βαντούζ. Φωτογραφία: Liechtensteiner Fussballverband / Facebook

Όπως μπορείτε εύκολα να διαπιστώσετε το Λιχτενστάιν είναι μία πάρα πολύ διαφορετική χώρα. Ως bonus αξίζει να αναφερθεί μία κωμική ιστορία. Το 1866, στη διάρκεια του Αυστροπρωσικού Πολέμου, το κρατίδιο είχε στείλει όλη τη δύναμη του (δηλαδή 80 στρατιώτες), να προστατεύσουν ένα πέρασμα μεταξύ Ιταλίας & Αυστρίας. Όπως αποδείχτηκε, το σημείο ήταν αδιάφορο. Έτσι οι στρατιώτες περνούσαν τη μέρα τους αράζοντας. Όταν τελικά επέστρεψαν πίσω όχι απλά δεν είχαν απώλειες. Αλλά μετρούσαν ένα επιπλέον άτομο! Οι απόψεις για το πως βρέθηκε μαζί τους ένας άγνωστος διίστανται. Όποια κι αν είναι η αλήθεια, συνοψίζεται εξαιρετικά στη φράση που έμεινε τελικά στην ιστορία: «Το Λιχτενστάιν πήγε στον πόλεμο με 80 στρατιώτες και γύρισε με 81»! Λιχτενστάιν ο κόσμος. Κόσμε από εδώ το Λιχτενστάιν.

 

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments