Αρχική Επικαιρότητα Νέα μέτρα: Τι ισχύει από σήμερα για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους

Νέα μέτρα: Τι ισχύει από σήμερα για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους

0
dikaiologitika.gr
Dodekanisos

Σε εφαρμογή τίθενται από σήμερα τα νέα μέτρα κατά του κορονοϊού από την Ελληνική κυβέρνηση. Η ελευθερία επανέρχεται σε μεγάλο βαθμό για τους εμβολιασμένους πολίτες. 

Αρχής γενομένης από σήμερα, Σάββατο 9 Οκτωβρίου, αίρονται οι περιορισμοί της νυχτερινής απαγόρευσης. Αλλά και της απαγόρευσης μουσικής σε χώρους εστίασης και καφέ. Επιπλέον, θα επιτρέπονται οι όρθιοι πελάτες στους εσωτερικούς χώρους. Όπου δηλαδή μπορούν να εισέλθουν μόνον εμβολιασμένοι. «Θα υπάρχει πλήρης ελευθερία για τους εμβολιασμένους, κανένας περιορισμός. Το προσωπικό στην εστίαση αλλά και στα κέντρα διασκέδασης θα παίρνει τα απαραίτητα μέτρα και θα χρησιμοποιεί μάσκα», είχε εξαγγείλει την Τετάρτη ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης.

Ουσιαστικά, οι πολίτες που έχουν λάβει αμφότερες τις δόσεις κατά του κορονοϊού στην Ελλάδα ανέρχονται σε 6.229.639. Οι συγκεκριμένοι, θα μπορούν από σήμερα να απολαμβάνουν αυτή την ελευθερία. Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη διασκέδαση. Αξίζει να σημειωθεί πως τα νέα μέτρα έχουν ισχύ για 15 ημέρες. Οπότε και θα επαναξιολογηθούν. 

Σαρωτικοί έλεγχοι από το Σάββατο στην εστίαση

Σχολαστικούς ελέγχους σε όλη την επικράτεια, θα υλοποιεί από το Σάββατο 9 Οκτωβρίου, η Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.) και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (Ε.Α.Δ.). Σε συνεργασία με τη ΔΙ.Μ.Ε.Α., την Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας, τις Ελεγκτικές Υπηρεσίες Περιφερειών και τις Δημοτικές Αστυνομίες, με αντικείμενο την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού. 

Το πρόγραμμα θα επικεντρώνεται στους ελέγχους πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης, καθώς και ταυτοπροσωπίας σε όσους εισέρχονται σε κλειστούς χώρους επιχειρήσεων εστίασης και διασκέδασης, σύμφωνα με τις αλλαγές που τίθενται σε ισχύ από 9 έως 23 Οκτωβρίου 2021.

Ειδικότερα:

  • αίρονται τα περιοριστικά μέτρα για τις «κόκκινες» επιδημιολογικά περιοχές και συγκεκριμένα της απαγόρευσης κυκλοφορίας τις μεταμεσονύχτιες ώρες και της μουσικής σε χώρους εστίασης και διασκέδασης,
  • πλήρης ελευθερία θα υπάρχει για τους θαμώνες στους κλειστούς χώρους διασκέδασης που δέχονται μόνο εμβολιασμένους και νοσήσαντες,
  • στην εστίαση και σε καταστήματα διασκέδασης σε κλειστούς αλλά και ανοιχτούς χώρους που είναι αμιγείς για εμβολιασμένους, δεν θα υφίσταται κανένας περιορισμός.
  • Υπενθυμίζεται ότι έως τώρα, στους χώρους αυτούς δεν επιτρέπεται να είναι όρθιοι οι πελάτες, απαιτούνται αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών και η μέγιστη πληρότητα είναι 85%. Σημειώνεται ότι, το προσωπικό των καταστημάτων θα φοράει μάσκα και θα τηρεί τα μέτρα προστασίας.
  • Αντίθετα για τους μεικτούς χώρους εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων τα μέτρα θα συνεχίσουν να ισχύουν όπως και σήμερα.
  • Οι έλεγχοι, θα καλύψουν το σύνολο της επικράτειας και των δραστηριοτήτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των σχετικών μέτρων με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας.

Τι θα ισχύει για τους μη εμβολιασμένους

  • Δεν θα μπορούν να εισέρχονται στους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων εστίασης.
  • Θα απαγορεύεται γι’ αυτούς η είσοδος και στα γήπεδα.
  • Θα πρέπει να έχουν εργαστηριακό τεστ αντιγόνου έως 48 ωρών. Για να έχουν πρόσβαση σε θέατρα, σινεμά και αρχαιολογικούς χώρους.
  • Το ίδιο θα ισχύει και για όσους θα θέλουν να γυμναστούν σε κλειστό γυμναστήριο.
  • Εργαστηριακό τεστ απαιτείται και για τους ανεμβολίαστους πολίτες που θα θέλουν να ταξιδέψουν προς όλους τους ηπειρωτικούς και νησιωτικούς προορισμούς με αεροπλάνο, πλοίο, τρένο και ΚΤΕΛ.
  • Όσοι είναι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί, ακαδημαϊκοί, εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές έχουν την υποχρέωση να υποβάλλονται σε δύο εργαστηριακά rapid test την εβδομάδα.
  • Όσοι δεν έχουν σπεύσει σε κάποιο εμβολιαστικό κέντρο, αλλά εργάζονται στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, τότε θα πρέπει να πραγματοποιούν ιδιωτικά ένα εργαστηριακό rapid test την εβδομάδα.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments