“Τα τύμπανα του πυρηνικού πολέμου χτυπούν και πάλι!”

0
Dodekanisos

Τα τύμπανα του πυρηνικού πολέμου χτυπούν για άλλη μια φορά. Η δυσπιστία και ο διχασμός αυξάνονται. Η πυρηνική σκιά που προέκυψε στον Ψυχρό Πόλεμο έχει ξαναεμφανιστεί», ανέφερε στο μήνυμα του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατά την διάρκεια εκδήλωσης μνήμης στο Μνημείο Ειρήνης της Χιροσίμα για την 78η επέτειο από τον ατομικό βομβαρδισμό της Χιροσίμα. Ο ίδιος πρόσθεσε και τα εξής:

«Η σκιά του πυρηνικού πολέμου έχει ξαναεμφανιστεί τώρα που ορισμένες χώρες απειλούν να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα. Και ορισμένες χώρες χτυπούν απερίσκεπτα το πυρηνικό σπαθί για άλλη μια φορά, απειλώντας να χρησιμοποιήσουν αυτά τα εργαλεία του αφανισμού. Ο μόνος τρόπος για να εξαλειφθεί ο πυρηνικός κίνδυνος είναι η εξάλειψη των πυρηνικών όπλων», σημείωσε ο ανώτατος αξιωματούχος του ΟΗΕ. «Δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να αρθεί οριστικά η πυρηνική σκιά», πρόσθεσε.

Ο πρώτος ατομικός βομβαρδισμός στην ιστορία πραγματοποιήθηκε από τις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ εναντίον της ιαπωνικής πόλης της Χιροσίμα και της πόλης του Ναγκασάκι προς το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο βομβαρδισμός δικαιολογήθηκε ως μέσο για την επίσπευση της παράδοσης της Ιαπωνικής Αυτοκρατορίας. Αυτές οι επιθέσεις αποτελούν τη μοναδική χρήση ατομικών όπλων σε μια στρατιωτική σύγκρουση οπουδήποτε στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Σύμφωνα με διάφορους υπολογισμούς, η έκρηξη της ατομικής βόμβας που έπεσε πάνω από τη Χιροσίμα, σε μια μέρα σκότωσε μεταξύ 70.000 και 100.000 ανθρώπους. Μέχρι το τέλος του 1945, ο αριθμός των θυμάτων είχε αυξηθεί σε 140.000 λόγω εκείνων που πέθαναν στα νοσοκομεία από τραύματα και ακτινοβολία.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments