Ένα ακόμη σήμα κινδύνου εξέπεμψε η Διεθνής οργάνωση Ρεπόρτερς Χωρίς Σύνορα (RSF) για την κατάσταση που εξελίσσεται στην Ελλάδα.
Συμπληρώθηκαν έξι μήνες από την δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ
Ειδικότερα, αφορμή τους στάθηκε η συμπλήρωση έξι μηνών από τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ. Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν, τονίζουν ότι οι Αστυνομικές έρευνες δεν έχουν αποδώσει καρπούς. Καθώς ακόμα πρέπει να αναλύσουν δύο λίστες με πιθανούς υπόπτους και να εξετάσουν 30 καταθέσεις και 150 βίντεο. Ταυτόχρονα οι Ρεπόρτερς, κατήγγειλαν το γεγονός της έλλειψης πληροφόρησης από την κυβέρνηση για το θέμα. Παρά τις αλλεπάλληλες νύξεις τους προς το υπουργείο Εσωτερικών.
«Ο δικηγόρος της οικογένειας Καραϊβάζ έχει εκφράσει αμφιβολίες για την πορεία της έρευνας και την βούληση των αρχών να αποκαλύψουν όσους βρίσκονται πίσω από τη δολοφονία. Η RSF έχει επίσης εκφράσει τις ανησυχίες της προς τον υπουργό Εσωτερικών. Ωστόσο ακόμη δεν έχει λάβει απάντηση. Παρά τις αλλεπάλληλες υπενθυμίσεις. Ζητάμε από την κυβέρνηση να τηρήσει τις υποσχέσεις της. Να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η έρευνα». Αυτά ανέφερε σε δήλωσή του ο Παβόλ Σζαλάι. Πρόκειται για τον επικεφαλής του γραφείου της RSF για την Ε.Ε. και τα Βαλκάνια.
«Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την υπόθεση. Η επίλυση της δολοφονίας του Καραϊβάζ είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια των Ελλήνων δημοσιογράφων», αναφέρει μεταξύ άλλων η οργάνωση.
«Η κυβέρνηση έχει κινηθεί σε αντίθετη κατεύθυνση»
Παράλληλα, η RSF υπογράμμισε το γεγονός ότι έχοντας λάβει αφορμή από το συμβόλαιο θανάτου κατά του εκδότη του «documentonews.gr», Κώστα Βαξεβάνη, είχε ζητήσει από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα. Ώστε να αποκατασταθεί το έλλειμμα εμπιστοσύνης μεταξύ δημοσιογράφων και αστυνομίας. Καταγγέλλοντας, όμως, ότι η κυβέρνηση έχει κινηθεί σε αντίθετη κατεύθυνση. Χαρακτηρίζει μάλιστα «σοβαρή απειλή» για τους Έλληνες δημοσιογράφους την αλλαγή στον Ποινικό Κώδικα. Που επεκτείνει τον ορισμό των fake news σε βάρος της ελευθερίας του Τύπου.
Απειλή για τους Έλληνες δημοσιογράφους η αλλαγή του ορισμού των fake news
«Η υπόθεση του Καραϊβάζ έχει επιβεβαιώσει τις ανεπάρκειες στα μέτρα που έχουν λάβει οι ελληνικές αρχές για την προστασία του προσωπικού των ΜΜΕ. Παρά το ότι οι δημοσιογράφοι απειλούνται από το οργανωμένο έγκλημα. Οι σχέσεις τους με τις αρχές χαρακτηρίζονται από βαθιά έλλειψη εμπιστοσύνης.
Όταν ένα σχέδιο δολοφονίας κατά του ερευνητικού δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη αποκαλύφθηκε στα τέλη Απριλίου, η RSF ζήτησε από τις ελληνικές αρχές να υιοθετήσουν μέτρα που θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη μεταξύ δημοσιογράφων και αστυνομίας. Από την οποία εξαρτώνται για την προστασία τους.
Όμως η κυβέρνηση φάνηκε να κινείται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Όταν η κυβέρνηση της ΝΔ πρότεινε νομοθεσία που θα επεκτείνει τον ορισμό των fake news. Το σχέδιο νόμου, το οποίο έχει επικριθεί από την Ένωση Εκδοτών, έχει σκοπό να επεκτείνει το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων στο επίπεδο κάθε πληροφορίας. Που μπορεί να προκαλέσει δημόσια ανησυχία ή να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, ειδικά στη δημόσια υγεία. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρή απειλή στο δικαίωμα των δημοσιογράφων να δημοσιεύουν πληροφορίες για το δημόσιο συμφέρον.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 70ή θέση ανάμεσα σε 180 χώρες, στο ετήσιο κατάλογο ελευθερίας του τύπου της RSF, πέντε θέσεις χαμηλότερα από το 2020», κατέληξαν οι RSF.