Αρχική Επικαιρότητα Ελεύθερη Πένα Πρωταθλήτρια Ελλάδας η Κως το Μάιο στο ενδιαφέρον των τουριστών!

Πρωταθλήτρια Ελλάδας η Κως το Μάιο στο ενδιαφέρον των τουριστών!

0
Image by Waldemar Witt from Pixabay
Dodekanisos

Γράφει ο Παναγιώτης Καμουτσής

Σε πανελλαδικό επίπεδο η Κως είναι πρώτη και με διαφορά στις αναζητήσεις των τουριστών. Με σχεδόν διπλάσιο ενδιαφέρον από ότι δείχνουν οι πιθανοί τουρίστες για τη Ρόδο (που έρχεται δεύτερη) η Κως δείχνει μεγάλη δυναμική και για την συνέχεια της σεζόν.



Το γεγονός αυτό έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων ενδείξεων, που έχω αναλύσει σε προηγούμενες αναρτήσεις μου, που δείχνουν πως υπάρχει πλέον μεγάλη μετατόπιση στις προτιμήσεις των τουριστών σε σχέση με την προ πανδημίας εποχή. Είναι πλέον δεδομένη η τάση των επισκεπτών για διακοπές μακριά από συνωστισμό, είτε αυτό αφορά στον προορισμό είτε αφορά στην επιλογή τύπου καταλύματος. Ο μέσος τουρίστας φαίνεται να απομακρύνονται ολοένα και περισσότερο από τα πρότυπα του μαζικού τουρισμού προς άλλες εναλλακτικές μορφές. Αυτό πρέπει να γίνει άμεσα κατανοητό από όλους και να αποτελέσει τη βάση για οποιαδήποτε ενέργεια και σχεδιασμό στο μέλλον του τουρισμού.



Σε ότι αφορά στο γενικό ενδιαφέρον η ζήτηση για διακοπές στην Ελλάδα είναι σαφώς αυξημένη τον Μάιο του 2021 σε σχέση με πέρσι. Παρά το γεγονός αυτό οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία παραμένουν σε πολύ χαμηλό επίπεδο, με πολλούς ξενοδόχους να θεωρούν πλέον ακόμα και τον Ιούλιο χαμένο μήνα. Ιδιαίτερα στα ξενοδοχεία που είχαν συμβόλαια μόνο με “κλειδωμένες” αγορές όπως την Αγγλική ο φόβος για μια ολοκληρωτικά χαμένη σεζόν είναι υπαρκτός.



Παράλληλα η εξάρτηση του Ελληνικού τουρισμού από την Γερμανική αγορά φαίνεται να μεγαλώνει επικίνδυνα, παρά την προσπάθεια που γίνεται για να ανοίξουν άλλες μη παραδοσιακές αγορές, ώστε να μειωθεί το ρίσκο από προβλήματα που αφορούν σε συγκεκριμένες αγορές. Έτσι λοιπόν η Γερμανική αγορά παρουσιάζει τριπλάσιο ενδιαφέρον από τη Γαλλική που έρχεται δεύτερη. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Βρετανική αγορά παρά τα μεγάλα προβλήματα με τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που ισχύουν και την ισχυρή καμπάνια της Βρετανικής κυβέρνησης που προωθεί μανιωδώς τον εσωτερικό τουρισμό. Στην τέταρτη θέση είναι η Πολώνια επιβεβαιώνοντας την αγάπη των Πολωνών για την Ελλάδα. Στη πέμπτη θέση βρίσκεται η Ολλανδική αγορά, αν και η ζήτηση έχει παρουσιάσει σημαντική κάμψη μετά και την υποβάθμιση των νησιών του Ν. Αιγαίου σε πορτοκαλί.



Δυστυχώς το γεγονός πως 2 στις 5 αγορές που παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα είναι ακόμα “κλειδωμένες” επί της ουσίας, σημαίνει πως μεγάλο μέρος της ζήτησης που υπάρχει δεν μεταφράζεται σε κρατήσεις. Όμως το ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον ακόμα και με τους περιορισμούς που ισχύουν αποτελεί κεφάλαιο για την συνέχεια της σεζόν που μπορεί να αξιοποιηθεί αν και εφόσον ανοίξουν τα σύνορα.

Για την Ολλανδική αγορά τα μηνύματα για άνοιγμα στο τέλος Ιουνίου είναι θετικά. Ωστόσο για την Βρετανική τα μηνύματα είναι δυστυχώς αρνητικά και δεν θα πρέπει να αποτελέσει έκπληξη αν δεν ανοίξει στην επόμενη αξιολόγηση που αναμένεται κοντά στις 23 Ιουνίου.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments