“Πρόκειται για το τέλος 500 ετών κυριαρχίας της Δύσης”

0
Dodekanisos

Για το τέλος της κυριαρχίας των 500 ετών της Δύσης, έκανε λόγο με νέες δηλώσεις του ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέϊ Λαβρόφ. Μιλώντας μέσω διαδικτύου σε Φόρουμ του Κατάρ εξέφρασε τη λύπη του που ορισμένες «περιστάσεις» τον εμπόδισαν να έρθει αυτοπροσώπως στην πρωτεύουσα του Κατάρ και να ακούσει τις συζητήσεις στην ετήσια εκδήλωση υψηλού προφίλ. «Αλλά υποθέτω ότι συζητούσατε για τον πολυπολικό κόσμο, ο οποίος αναδύεται μετά από 500 χρόνια κυριαρχίας αυτού που ονομάζουμε συλλογική Δύση. Αυτή η ηγεμονία των ΗΠΑ και των συμμάχων τους βασίστηκε σε μια διαφορετική ιστορία, συμπεριλαμβανομένης της αδίστακτης εκμετάλλευσης λαών και εδαφών άλλων χωρών», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Δύση νόμιζε ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το μοντέλο της παγκοσμιοποίησης, που είχε χτίσει εδώ και αιώνες, για να διατηρήσει την κυριαρχία της. Ωστόσο, άλλες χώρες, χρησιμοποιώντας ακριβώς τις αρχές και τα μέσα της δυτικής παγκοσμιοποίησης, κατάφεραν να νικήσουν τη Δύση στο δικό της γήπεδο, χτίζοντας τις οικονομίες στη βάση της εθνικής κυριαρχίας, στη βάση της ισορροπίας συμφερόντων με άλλες χώρες». Νέα κέντρα οικονομικής ανάπτυξης και πολιτικής επιρροής έχουν αναδυθεί, «αλλάζοντας την ισορροπία δυνάμεων στον κόσμο και όχι σύμφωνα με τη Δύση», είπε.

«Υπάρχει κάποιο μέρος όπου οι ΗΠΑ επενέβησαν με στρατιωτική δύναμη, όπου η ζωή έχει γίνει καλύτερη; Νομίζω ότι γνωρίζετε την απάντηση», είπε ο Λαβρόφ στους συμμετέχοντες στο φόρουμ. Σύμφωνα με τον διπλωμάτη, νέες μορφές όπως οι BRICS, ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης, η ASEAN, η Αφρικανική Ένωση και άλλες θα γίνουν οι βάσεις του νέου πολυκεντρικού κόσμου».

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments