Αρχική Επικαιρότητα Διάφορα Πράγματα που πρέπει να ξέρουμε πριν την αγορά κουφομάτων

Πράγματα που πρέπει να ξέρουμε πριν την αγορά κουφομάτων

0

Η εγκατάσταση κουφωμάτων αποτελεί μια σημαντική επένδυση, η οποία μπορεί να αλλάξει ολοκληρωτικά την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού μας. Κατά την έρευνα αγοράς, θα πρέπει να ληφθούν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και συμβουλές, ώστε η επένδυση αυτή να έχει το καλύτερο αποτέλεσμα. Ας δούμε λοιπόν παρακάτω, όσα θα πρέπει να γνωρίζετε για τα κουφώματα, ώστε να προχωρήσετε στην κατάλληλη επιλογή για τον χώρο σας.

Απόδοση των κουφωμάτων

Για κάθε προϊόν που διακινείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπάρχει νομική υποχρέωση να δηλώνονται τα τεχνικά του χαρακτηριστικά. Τα κουφώματα δεν αποτελούν εξαίρεση. Για τον λόγο αυτό, πριν προχωρήσει κανείς στην αγορά κουφωμάτων (είτε αλουμινίου, είτε pvc), θα πρέπει να γνωρίζει μια σειρά συντελεστών. Ανάμεσα σε αυτούς ανήκουν:

  • Συντελεστής θερμοπερατότητας: Αφορά τον βαθμό θερμομόνωσης του κουφώματος.
  • Συντελεστής ηχομόνωσης: Αποτελεί τον δείκτη της ηχομόνωσης που προσφέρεται.
  • Συντελεστής αεροδιαπερατότητας: Αποτελεί τον συντελεστή που δείχνει τον βαθμό στεγάνωσης του κουφώματος σε σχέση με τον αέρα.
  • Συντελεστής υδατοστεγανότητας: Μετράει την αντοχή του κουφώματος στη βροχή.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως οι παραπάνω συντελεστές είναι ιδιαίτερα σημαντικοί και θα πρέπει να εξεταστούν πολύ προσεκτικά, σε συνεργασία με τον κατασκευαστή, πριν την τελική επιλογή και αγορά.

Αναλυτικές προσφορές

Είναι λογικό κατά την έρευνα αγοράς που θα πραγματοποιήσει κάποιος, να ζητήσει προσφορές από διάφορους κατασκευαστές, να συγκρίνει και να καταλήξει σε αυτή που τον συμφέρει περισσότερο ως προς τη σχέση ποιότητας-τιμής. Ωστόσο, για να μπορέσει να γίνει αυτό, είναι σημαντικό οι προσφορές να είναι παρόμοιες. Θα πρέπει δηλαδή να αφορούν τον ίδιο αριθμό και τύπο κουφωμάτων και να είναι όσο το δυνατόν πιο αναλυτικές. Την ίδια στιγμή, ο κατασκευαστής οφείλει να αναφέρει ακριβώς τις υπηρεσίες που προσφέρει, καθώς και από πού προμηθεύεται όλα τα υλικά και τα εξαρτήματα που χρησιμοποιεί ( μηχανισμοί, υαλοπίνακες κλπ.).

Ακόμη, είναι σημαντικό οι προσφορές που θα λάβετε να αναφέρονται σε όμοιες σειρές (ψυχρά κουφώματα ή ενεργειακα κουφωματα αλουμινιου), έτσι ώστε να είναι εύκολες ως προς τη σύγκριση, ενώ θα πρέπει να αναγράφεται το είδος των υαλοπινάκων και τα εξαρτήματα που θα χρησιμοποιηθούν (ράουλα, κλειδαριές, μηχανισμοί). Την ίδια στιγμή, αν υπάρχουν ρολά θα πρέπει να αναγράφεται ο τύπος τους (αλουμινίου πολυουρεθάνης, βαρέως τύπου κτλ), η κίνησή τους (ιμάντας, μοτέρ) καθώς και ο προμηθευτής τους (πχ Europa ρολά αλουμινίου). Σε περίπτωση που υπάρχουν και σίτες στην προσφορά, ο κατασκευαστής θα πρέπει να αναφέρει από που τις προμηθεύεται, και το είδος της σίτας που προσφέρει.

Τέλος, σε περίπτωση που αναζητάτε έγχρωμα κουφώματα, δε θα πρέπει να παραλείπεται ο κωδικός του χρώματος και το βαφείο στο οποίο θα γίνει η βαφή των κουφωμάτων.

Προσοχή: Πολλοί είναι οι κατασκευαστές, οι οποίοι κατά την προσπάθεια τους να δώσουν ανταγωνιστικότερες τιμές, δεν αναγράφουν σκοπίμως αρκετά χαρακτηριστικά των κουφωμάτων (πχ. υαλοπίνακες, εξαρτήματα, λάστιχα ). Όλα αυτά όμως τα στοιχεία παίζουν σημαντικό ρόλο στο κόστος, αλλά και την απόδοση του κουφώματος και πρέπει να συμφωνούν με τις τεχνικές προδιαγραφές της σχεδιάστριας εταιρείας.

Πραγματικά έργα του κατασκευαστή

Πριν καταλήξει κανείς στην αγορά κουφωμάτων και την επιλογή του κατασκευαστή, είναι ιδιαίτερα χρήσιμο ο πελάτης να ζητήσει να δει φωτογραφίες από μερικά έργα του, ώστε να αξιολογήσει τα επίπεδα κατασκευής και τοποθέτησης κουφωμάτων του συγκεκριμένου κατασκευαστή. Ακόμη, πηγαίνοντας σε μια έκθεση κουφωμάτων, θα έχει την ευκαιρία να δει κάποια εκθεσιακά κουφώματα, τα οποία αποτελούν τα καλύτερα δείγματα δουλειάς του.

Επιλογή πιστοποιημένων κατασκευαστών

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επιλέξετε έναν πιστοποιημένο κατασκευαστή κουφωμάτων αλουμινίου. Οι εταιρείες διέλασης, όπως για παράδειγμα τα κουφώματα αλουμινίου Europa ή η Alumil, πιστοποιούν συγκεκριμένους κατασκευαστές για τα κουφώματα τους. Οι κατασκευαστές αυτοί ενημερώνονται διαρκώς για τα νέα προϊόντα των εταιρειών και εκπαιδεύονται για τον σωστό τρόπο κατασκευής και τοποθέτησης των συστημάτων αυτών.

Αποπληρωμή μετρά τον τεχνικό έλεγχο

Οι μεγάλες εταιρείες διέλασης δίνουν στους πελάτες τους τη δυνατότητα του τεχνικού ελέγχου πριν την αποπληρωμή του έργου. Σε μια τέτοια περίπτωση, προσέρχεται τεχνικός της εταιρείας διέλασης και επικυρώνει την κατασκευή και τοποθέτηση των κουφωμάτων, σύμφωνα με τον τρόπο που προβλέπουν τα βιβλία τεχνικών προδιαγραφών της εταιρεία. Την ίδια στιγμή, πιστοποιεί και την αυθεντικότητα των υλικών και εξαρτημάτων που χρησιμοποιήθηκαν από τον κατασκευαστή. Με τον τρόπο αυτό, μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι θα παραλάβετε τα κουφώματα που αποτυπώθηκαν στην συμφωνία που είχατε κάνει μαζί του.

Ωστόσο, για τη διαδικασία αυτή απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, διότι κατά τον τεχνικό έλεγχο ορισμένες διελάσεις βεβαιώνουν μόνο ότι το προφίλ αλουμινίου που τοποθετήθηκε είναι της εταιρείας τους, χωρίς κάποια αναφορά στα επιμέρους υλικά και εξαρτήματα που χρησιμοποιήθηκαν. Σε αυτό το στάδιο θα πρέπει να επιμείνετε, ώστε να αποτυπωθεί και γραπτώς αν τα υλικά και τα εξαρτήματα που χρησιμοποίησε ο κατασκευαστής είναι σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές που ορίζει η εταιρεία διέλασης. Σε περίπτωση που ο τεχνικός έλεγχος καταγράψει λάθη και παραλείψεις, ο πιστοποιημένος κατασκευαστής οφείλει να τα διορθώσει, χωρίς πρόσθετες οικονομικές επιβαρύνσεις.

Πιστοποιητικά και εγγυήσεις των κουφωμάτων

Όλες οι εταιρείες διέλασης προσφέρουν πιστοποιητικά και εγγυήσεις για τα προϊόντα τους. Ωστόσο, αυτό δεν αρκεί, διότι οι εγγυήσεις αυτές αναφέρονται μόνο στο προφίλ του κουφώματος. Ένας σωστός επαγγελματίας οφείλει να παρέχει εγγυήσεις για τα κουφώματα που κατασκευάζει, και η εταιρεία διέλασης να καλύπτει και τα επιμέρους μέρη του κουφώματος όπως υαλοπίνακες, ανακλίσεις, μηχανισμούς, μοτέρ ρολών κτλ. Στις εγγυήσεις αυτές ο κατασκευαστής δεσμεύεται και γραπτά για την μακροπρόθεσμη παροχή service στα κουφώματα του πελάτη του, την αντικατάσταση των διπλών υαλοπινάκων σε περίπτωση εμφάνισης υδρατμών και την επισκευή ή αντικατάσταση τυχόν προβλημάτων στα μοτέρ των ηλεκτρικών ρολών.

Επιπλέον, θα πρέπει να ελέγξετε πως τα κουφώματα που θα παραλάβετε θα φέρουν τη σήμανση CE. Η σήμανση αυτή σημαίνει πως ο κατασκευαστής υποχρεούται να ακολουθεί πιστά τις τεχνικές προδιαγραφές των εταιρειών διέλασης, κατά την κατασκευή και τοποθέτηση των κουφωμάτων αλουμινίου. Σε περίπτωση που τα κουφώματα δεν ανταποκρίνονται σε όσα αναφέρουν οι εγγυήσεις τους και οι πιστοποιήσεις  τους, τότε μπορείτε να στραφεί εναντίον του κατασκευαστή κουφωμάτων. Η σήμανση CE έχει νομική ισχύ, και αν ύστερα από καταγγελία στα αρμόδια όργανα, αποδειχθεί ότι τα κουφώματα δεν πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές, ο κατασκευαστής υποχρεούται να τα αντικαταστήσει.

Ανακαλύψτε περισσότερες πληροφορίες για την αγορά κουφωμάτων αλουμινίου στην εταιρεία Fenestral.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments