“Οι τιμές των τροφίμων μπορεί να μην πέσουν καθόλου

0
Dodekanisos

Οι τιμές των τροφίμων μπορεί να μην πέσουν καθόλου, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας Χόου Πίλ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του SKY NEWS. Το κόστος διατροφής «θα μπορούσε να παραμείνει υψηλότερο από ό,τι ήταν πριν από την εισβολή στην Ουκρανία», είπε.
«Ακόμα κι αν ο ρυθμός του πληθωρισμού των τροφίμων επιβραδυνθεί, τα τρόφιμα θα εξακολουθήσουν να είναι πιο ακριβά από ό,τι ήταν. θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να εξαλειφθούν», είπε χαρακτηριστικά. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι ο πληθωρισμός των τροφίμων διαμορφώθηκε στο 17,3% τους 12 μήνες έως τον Ιούνιο, όταν ο συνολικός δείκτης τιμών καταναλωτή ήταν 7,9%.

Ο Pill έριξε την ευθύνη στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία ανακάτεψε την αλυσίδα εφοδιασμού των βασικών προϊόντων που καλλιεργούνται στην Ουκρανία, όπως το σιτάρι και το ηλιέλαιο, και ανέβασε το κόστος των πρώτων υλών και των βασικών τροφίμων. Μια εξήγηση για το γιατί το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πληγεί σκληρά από αυτό είναι ότι οι βρετανικές εταιρείες ανταποκρίθηκαν στην αβεβαιότητα των τιμών, στον απόηχο της εισβολής, κλείνοντας ακριβά συμβόλαια, είπε ο κ. Pill.

«Ορισμένες εταιρείες αποφάσισαν να κλειδώσουν κατά κάποιο τρόπο τις αγορές εμπορευμάτων στις διεθνείς αγορές για να μειώσουν αυτή την αβεβαιότητα, αλλά δυνητικά εγκλωβίστηκαν σε αρκετά υψηλά επίπεδα τιμών και εξακολουθούν να το περνούν μέσω του συστήματος σε αυτό που τελικά πληρώνουμε στα καταστήματα», είπε.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments