“Οι ΗΠΑ ανησυχουν για το ενδεχόμενο ο Νίγηρας να τεθεί υπό Ρωσική επιρροή”

0
Dodekanisos

«Οι ΗΠΑ ανησυχούν ιδιαίτερα για το ότι η ομάδα Βάγκνερ μπορεί να αναπτυχθεί σε μέρη της περιοχής του Σαχέλ», παραδέχθηκε μιλώντας στο BBC ο υφυπουργός των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν. Ο ίδιος εξέφρασε επίσης την ανησυχία για το ότι ο Νίγηρας μπορεί να τεθεί υπό Ρωσική επιρροή.

«Νομίζω ότι αυτό που συνέβη και αυτό που συνεχίζει να συμβαίνει στον Νίγηρα δεν υποκινήθηκε από τη Ρωσία ή από την ομάδα Βάγκνερ, αλλά… προσπάθησαν να το εκμεταλλευτούν. Η συγκεκριμένη ομάδα φέρνει μόνο προβλήματα όπου κι αν πηγαίνει. Η ανασφάλεια έχει αυξηθεί στις χώρες που έχει επισκεφτεί», είπε ο Μπλίνκεν.

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση του Μπλίνκεν, έγινε μετά από δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης ότι η νέα στρατιωτική κυβέρνηση του Νίγηρα εξέταζε το ενδεχόμενο να προσκαλέσει την ομάδα Βάγκνερ στη χώρα για να βοηθήσει στη διασφάλιση της ισχύος της και στην αποτροπή ξένων επεμβάσεων. Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ, ταξίδεψε ακόμη και προσωπικά για να συναντηθεί με εκπροσώπους της νέας κυβέρνησης του Νίγηρα για να τους αποτρέψει από την ανάμειξη με την ομάδα Βάγκνερ. Ο έκπτωτος φιλοαμερικανός πρόεδρος του Νίγηρα Μπαζούμ εξέφρασε επίσης την ανησυχία του ότι η περιοχή Σαχέλ της δυτικής Αφρικής θα μπορούσε να τεθεί υπό την επιρροή της Ρωσίας μέσω της ομάδας Βάγκνερ.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments