“Οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα στα μετρητά, να κατοχυρωθεί στο σύνταγμα!”

0
Dodekanisos

Σε αντίθεση με την πρεμούρα αρκετών κυβερνήσεων στην Ευρώπη, μεταξύ αυτών και της Ελληνικής, να καταργήσουν τα μετρητά, στην Αυστρία αντιμετωπίζουν τα πράγματα εντελώς διαφορετικά. Σε ένα πολύ ενδιαφέρον του άρθρο, το Politico αναφέρει ότι ο Αυστριακός καγκελάριος Karl Nehammer δήλωσε πως «η δυνατότητα χρήσης μετρητών για πληρωμές, αντί για κάρτες ή ψηφιακά νομίσματα θα πρέπει να κατοχυρωθεί στο Αυστριακό σύνταγμα!».

«Όλο και περισσότεροι άνθρωποι ανησυχούν ότι τα μετρητά θα μπορούσαν να περιοριστούν ως μέσο πληρωμής στην Αυστρία. Οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα σε μετρητά. Η Αυστρία υστερεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες στις ψηφιακές πληρωμές, με τους ανθρώπους να προσκολλώνται σε νομίσματα και λογαριασμούς, ιδιαίτερα για μικρότερα, καθημερινά είδη».
«Μόνο στην Αυστρία, 47 δισεκατομμύρια ευρώ αποσύρονται από τα ΑΤΜ κάθε χρόνο και κατά μέσο όρο, κάθε Αυστριακός κουβαλά 102 ευρώ σε μετρητά», δήλωσε ο Nehammer και τόνισε ότι το 67 τοις εκατό των πληρωμών κάτω των 20 ευρώ καταβάλλονται σε μετρητά στην Αυστρία.

Ο Νεχάμερ ανακοίνωσε ένα σχέδιο τριών σημείων, σύμφωνα με το οποίο, το δικαίωμα σε μετρητά θα προστατεύεται από το σύνταγμα. Πρέπει επίσης να είναι δυνατή η πληρωμή με μετρητά και η εθνική τράπεζα θα είναι υποχρεωμένη να παρέχει τις απαραίτητες ταμειακές ροές, με τράπεζες που βρίσκονται σε εύλογη γειτνίαση με τους πολίτες. Μια στρογγυλή τράπεζα θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο μεταξύ εκπροσώπων των υπουργείων, της βιομηχανίας και της κεντρικής τράπεζας για να υλοποιηθεί η ιδέα "με τον καλύτερο δυνατό, λογικό και νόμιμο τρόπο", είπε ο Νεχάμερ. Η συζήτηση για τα μετρητά συνεχίζεται εδώ και αρκετά χρόνια στην Αυστρία και προηγουμένως το λαϊκιστικό Κόμμα Ελευθερίας ζήτησε την προστασία τους.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments