«Νομικό και ηθικό στην πολιτική μας ζωή»

0

«Εκείνοι που ξεχωρίζουν την πολιτική από την ηθική ποτέ δεν θα καταλάβουν ούτε τη μια ούτε την άλλη» έλεγε ο μαθηματικός φιλόσοφος Απολλώνιος ο Περγαίος. Τουτέστιν, πολιτική και ηθική πάνε πακέτο και συνεπώς η πολιτική χωρίς ηθική εξελίσσεται αναπόφευκτα σε «τέχνη» εξαπάτησης του λαού.

Το ερώτημα αν το νόμιμο είναι και ηθικό , στην Ελλάδα παραμένει φιλοσοφικό , οι δικλείδες ασφαλείας παρά την επιτροπεία, ακόμα δεν έχουν διασφαλίσει ότι το ένα προϋποθέτει το άλλο και τούμπαλιν. Παρατηρείται το φαινόμενο σε αυτούς που διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα, να επιμένουν στις τυπικές διαδικασίες αλλά να ξεχνάνε επιδεικτικά τους απλούς κανόνες ηθικής.

Οι αποχρώσεις για φωτογραφικούς διαγωνισμούς, τα έργα και οι προμήθειες που αποκλείονται οι μη αγαπητοί από την οποιαδήποτε αρχή δημιουργούν ένα κλίμα αναξιοπιστίας, παραπόνων και απαξίωσης της πολιτικής.

Από τους βασικότερους λόγους που φτάσαμε εδώ που φτάσαμε και είμαστε χρεωμένοι για τις επόμενες αρκετές γενιές είναι πως το νόμιμο και ηθικό , το στην καλύτερη τιμή με την καλύτερη κατάρτιση δεν ισχύει ούτε σε ανθρώπους ούτε σε έργα.

Διορίζονται οι φιλικά προσκείμενοι με αμφίβολα τυπικά προσόντα και απαξιώνονται οι ικανότεροι , έπειτα δημιουργείται ο γνωστός πολιτικός στρατός ώστε να διασφαλιστεί η επανεκλογή.

Και εδώ είναι το ερώτημα , οι πιο πετυχημένες εταιρείες διοικούνται από ανθρώπους που διαχειρίζονται το χρήμα με φειδώ και προσλαμβάνουν στελέχη και συνεργάτες με όσο το δυνατόν περισσότερα προσόντα, το ίδιο πράττουν όταν θέλουν να κάνουν μια επένδυση,πάνε στον καλύτερο με την καλύτερη τιμή, ποσό μακριά είναι αυτό από την πολιτική ζωή της χώρας μας? Γιατί ακόμα και τώρα δεν κοιτάζουμε στο παρελθόν και το άρμα του «δυνατού» φαντάζει πάντα το όχημα για οποίες μικρές επιδιώξεις μας, ξεχνώντας πως ο τρόπος που ξοδεύεται το δημόσιο χρήμα έχει άμεσο αντίκτυπο στους φόρους όλων μας?
Οι συνεχόμενες αναθέσεις σε συγκεκριμένες εταιρείες, οι φωνές και αποχρώσεις περίεργων διαγωνισμών , στην μάχη της επανεκλογής , στην διατήρηση της εξουσίας πνίγονται εφ´οσον τα δελτία τύπου προπαγανδίζουν το μεγάλο και ισχυρό έργο που παράγεται με κάθε κόστος για τον καθένα μας, είτε με τις συντάξεις που περικόπτονται είτε με το ΦΠΑ που πήγε στο 24%. Ποσό ακόμα μπορούμε να αντέξουμε με τέτοιες πολιτικές επιλογές θα δείξει…..

Παναγιώτης Κουνάκης

Αφήστε το σχόλιο σας

σχόλιο

Συνδεθείτε με username ή email