Αρχική Επικαιρότητα Nipah, πιο θανατηφόρος από τον κορωνοϊό αλλά λιγότερο μεταδοτικός

Nipah, πιο θανατηφόρος από τον κορωνοϊό αλλά λιγότερο μεταδοτικός

0
Dodekanisos

Ένας νέος ιός, ο Nipah έκανε την εμφάνιση του στην Ινδία με τις υγειονομικές αρχές μάλιστα της χώρας να εκφράζουν τις ανησυχίες τους. Το περασμένο σαββατοκύριακο δώδεκα άτομα μολύνθηκαν και ένα 12χρονο αγόρι κατέληξε. Πριν υποκύψει την Κυριακή, το αγόρι είχε εμφανίσει συμπτώματα φλεγμονής του εγκεφάλου και του καρδιακού μυός.  Καταστάσεις γνωστές αντίστοιχα ως εγκεφαλίτιδα και μυοκαρδίτιδα. Το σχετικό ρεπορτάζ “ανέβασε” το ειδησεογραφικό site rt.

Μέχρι στιγμής, 11 άνθρωποι στην Kerala έχουν διαγνωστεί με τον σπάνιο αυτό ιό. Ανάμεσα τους οι γονείς του αγοριού, οι συγγενείς και μερικοί από τους γιατρούς που το περίθαλψαν. Περισσότεροι από 250 άλλοι έχουν εντοπιστεί μέσω εντοπισμού επαφών. Με 54 από αυτούς στην κατηγορία υψηλού κινδύνου να μπαίνουν σε καραντίνα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι το ποσοστό θνησιμότητας του ιού είναι 40% έως 75%. Ανάλογα με την αποτελεσματικότητα του συστήματος υγείας στην πληγείσα περιοχή.

Αντίθετα, το ποσοστό θνησιμότητας του κορωνοϊού κυμαίνεται από 1% έως 2%, σύμφωνα με τα παγκόσμια δεδομένα, αλλά είναι πιο μεταδοτικός. Ο Nipah προκαλεί οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού, που συνοδεύεται από πυρετό, πονοκεφάλους, μυϊκούς πόνους, έμετο και πονόλαιμο. Οι σοβαρές περιπτώσεις εξελίσσονται σε εγκεφαλίτιδα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κώμα και θάνατο. Η απουσία συγκεκριμένων συμπτωμάτων στα αρχικά στάδια καθιστά δύσκολη την αναγνώριση του Nipah, γεγονός που συχνά προκαλεί καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μέτρων ελέγχου και, συνεπώς, ακόμη περισσότερες λοιμώξεις.

Από που προέρχεται;

Ο ιός πήρε το όνομά του από το χωριό Nipah της Μαλαισίας, όπου το πρώτο ξέσπασμα εμφανίστηκε μεταξύ των χοιροτρόφων το 1999. Από τότε δεν έχουν υπάρξει νέα κρούσματα στη Μαλαισία, αλλά, στο Μπαγκλαντές, οι εστίες αποτελούν ετήσιο πρόβλημα από το 2001. Επίσης τακτικά προσδιορίζεται στην Ινδία. Οι ξενιστές του ιού πιστεύεται ότι είναι νυχτερίδες, γνωστές ως «ιπτάμενες αλεπούδες», οι οποίες δημιουργούν μεγάλες αποικίες σε κορυφές δέντρων σε όλη τη Νότια και Νοτιοανατολική Ασία. Συχνά όχι μακριά από ανθρώπινους οικισμούς.

Πώς εξαπλώνεται;

Οι άνθρωποι συνήθως προσβάλλονται από τον ιό καταναλώνοντας τα φρούτα ή πίνοντας τον ωμό χυμό του αγαπημένου δέντρου των νυχτερίδων, του φοίνικα. Που έχει μολυνθεί από το σάλιο ή τα ούρα των αρρωστημένων «ιπτάμενων αλεπούδων». Χοίροι, άλογα, κατσίκες, πρόβατα, γάτες και σκύλοι μπορούν επίσης να χρησιμεύσουν ως ενδιάμεσοι ξενιστές. Σε αντίθεση με τον κορωνοϊό, ο οποίος μπορεί να μεταδοθεί με αερομεταφερόμενη μετάδοση, ο Nipah περνά από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω στενής επαφής. Μέσω εκκρίσεων, γι ‘αυτό και οι συγγενείς των μολυσμένων και οι γιατροί που τους φροντίζουν είναι συνήθως από τους πρώτους που προσβάλλονται από τη νόσο.

Κατά τη διάρκεια μιας προηγούμενης επιδημίας στην Κεράλα, το 2018, ο αριθμός R του Nipah-ο αριθμός «αναπαραγωγής» που υποδεικνύει πόσα άτομα θα μπορούσε να μολύνει ένας ασθενής κατά μέσο όρο-ήταν 0,43, ενώ ο αριθμός R για τον κορονοϊό υπολογίζεται σε πάνω από 1. Ένας αριθμός R κάτω του 1 υποδηλώνει ότι μια λοίμωξη θα εξαφανιστεί τελικά.

Ποια είναι η θεραπεία;

Ο ΠΟΥ έχει προσδιορίσει τον Nipah ως ασθένεια προτεραιότητας για έρευνα και ανάπτυξ. Προς το παρόν δεν υπάρχουν φάρμακα ή εμβόλια ειδικά για τον συγκεκριμένο ιό. Συνιστάτε μόνο εντατική θεραπεία για εκείνους που υποφέρουν από σοβαρές αναπνευστικές και νευρολογικές επιπλοκές. Οι ινδικές αρχές διέταξαν θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων από την Αυστραλία, οι οποίες βοήθησαν να περιοριστεί το ξέσπασμα στην Κεράλα πριν από τρία χρόνια. Και οι τοπικοί ιατροί διαπίστωσαν επίσης ότι το αντιϊκό φάρμακο ριμπαβιρίνη είναι αποτελεσματικό στη μείωση του ιικού φορτίου σε ασθενείς με Nipah.

Δείτε ΕΔΩ και άλλα άρθρα στην κατηγορία Διεθνή Επικαιρότητα

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments