Αρχική Επικαιρότητα Ελεύθερη Πένα Το νερό αδυνατίζει και όχι μόνο…

Το νερό αδυνατίζει και όχι μόνο…

0
Dodekanisos

Ποιες είναι οι βασικές  λειτουργίες του;

-Μειώνει την κυτταρίτηδα και βελτειώνει την όψη του δέρματος.

-Βοηθά στην μεταφορά, τη διάλυση και την απορρόφηση όλων των θρεπτικών συστατικών που λαμβάνουμε.

-Συμβάλλει στην απέκκριση των κοπράνων ενώ παίζει σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού, των ιστών, των κυττάρων και του αίματος στο σώμα μας.

Πιο συγκεκριμένα:

1.Το νερό λειτουργεί σαν «λιπαντικό» για την σωστή  λειτουργία
των αρθρώσεων μας.
2. Ενυδατώνει τους ιστούς του σώματος μας.
3. Διαλύει όλα τα θρεπτικά συστατικά και αποβάλει τις τοξίνες από τον οργανισμό μας.
4. Μεταφέρει όλα τα θρεπτικά συστατικά και το οξυγόνο στο αίμα μας.
5. Αποτελεί το βασικό συστατικό του σάλιου.
6. Ρυθμίζει την θερμοκρασία του σώματος.
7. Βοηθά την πρόληψη της δυσκοιλιότητας, βοηθώντας την μεταφορά και απέκκριση των κοπράνων από το γαστρεντερικό σύστημα.
8. Ρυθμίζει τον βασικό μεταβολισμό.
9. Βοηθά στο να απαλλαγούμε από το υπερβάλλον νάτριο, μειώνοντας τις πιθανότητες για κατακράτηση υγρών.
10. Συμβάλλει στην πρόληψη ασθενειών, όπως του καρκίνου και στην πρόληψη εμφάνισης νεφροπαθειών (American Dietetic Association, 2009).
Ειδικότερα, καταναλώνοντας 8 ποτήρια νερό την ημέρα μειώνεται η πιθανότητα για εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 45%, καρκίνου της ουροδόχου κύστεως κατά 50% ενώ μπορεί να μειώσει σημαντικά και την εμφάνιση καρκίνου του μαστού (American Dietetic Association, 2009).

Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε;

6-8 ποτήρια νερό την ημέρα ή 30ml ανά κιλό βάρους.

Επίσης το επάγγελμα που ακολουθούμε καθώς και διάφορα στάδια της ζωής μπορεί να σχετίζονται με αυξημένες ανάγκες του σώματος μας για υγρά και νερό. Για παράδειγμα σε επαγγέλματα όπου υπάρχει έντονη σωματική άσκηση, πχ στους γυμναστές, οικοδόμους, και σε χειρωνακτικές εργασίες όπου υπάρχει έντονη εφίδρωση καθώς και κατά την περίοδο του θηλασμού όπου υπάρχει έντονη παραγωγή γάλακτος από του μαστούς, η ποσότητα κατανάλωσης υγρών πρέπει να ξεπερνά τα 3 λίτρα την ημέρα.

  • TIPS για να πίνεις περισσότερο νερό…
    Τώρα λοιπόν που ξέρεις πόσο καλό μπορεί να κάνει το νερό στο σώμα σου, διάβασε παρακάτω μερικά έξυπνα tips για να το βάλεις στην καθημερινότητά σου σε πιο αυξημένες ποσότητες:
  • Βάλε στο νερό τη γεύση που σου ταιριάζει: Κοίτα μεταξύ μας αυτό! Σαν το νερό δεν σε ξεδιψά τίποτα και ποτέ. Παρ’όλα αυτά μπορείς να προσθέσεις φύλλα μέντας, δυόσμου ή βασιλικού. Φέτες πορτοκάλι ή λεμόνι για πιο φρουτένιο άρωμα ή ακόμη και ξυλάκια κανέλας.Πως να το κάνεις: Βάλε τα μυρωδικά, φρούτα ή μπαχαρικά της επιλογής σε μια κανάτα με μπόλικο νερό και άφησε στο ψυγείο από το περασμένο βράδυ. Πάρε το αρωματισμένο σου νερό μαζί σου στη δουλειά και απόλαυσέ το.
  • Κάνε τη μαγειρική σου λίγο πιο… πικάντικη! Μπούκοβο, καυτερή πιπεριά σε τσίλι, μπόλικο ταμπάσκο στις σούπες και ο, τιδήποτε έντονο και καυτερό θα σε βοηθήσει να επισκεφτείς τη βρύση για νερό περισσότερες φορές. Άσε που τα “καυτερά” σου πιάτα θα επιταχύνουν και το μεταβολισμό σου.
  • Κράτησέ το πάντα μαζί σου.Οπου κι αν βρίσκεσαι, κρατα μαζι σου παντα  ένα μικρό μπουκαλάκι . Όσο το νερό βρίσκεται στο οπτικό σου πεδίο, αυξάνεις τις πιθανότητες να πιεις περισσότερο!
  • Κάνε το νερό κόλπο για να τρως λιγότερο. Πιες πάντα ένα μεγάλο ποτήρι νερό πριν ξεκινήσεις το γεύμα σου.Το νερό θα καταλάβει κάποιο χόρο στο στομάχι σου και θα φας λιγότερο φαγητό.

Η Διατροφολόγος-Διαιτολόγος
Σουλούνη Μαρια

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments