Αρχική Επικαιρότητα Ελεύθερη Πένα Κως σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης:Δυο νεκροί, πολλοί τραυματίες και τεράστιες ζημιές σε...

Κως σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης:Δυο νεκροί, πολλοί τραυματίες και τεράστιες ζημιές σε κτίρια κι υποδομές.

0
Dodekanisos

Με το φως της ημέρας, δυστυχώς φάνηκε σε όλο της το μεγαλείο η καταστροφή που έχει υποστεί το  νησί και ιδιαίτερα η πόλη της Κω μετ’α τον φονικό σεισμό που χτύπησε τα δωδεκάνησα λίγο μετά τις 1:30 το πρωί.

Οι ζημιές είναι τεράστιες και  ιδιαίτερα στις παλιές κατασκευές. Μεταξύ των κτιρίων που κατέρρευσαν είναι το Ιερό του Μητροπολιτικού Ναού του Αγ. Νικολάου και Τμήμα του Μουσουλμανικού Τεμένους στην πλ. Ελευθερίας.

Από παλίρροια και άμπωτη στο λιμάνι της Κω κινδύνευσαν σκάφη, ενώ σοβαρές ρηγματώσεις σημειώθηκαν στην προβλήτα όλου του εσωτερικού λιμανιού. Ζημιές υπέστη και η καμάρα προς τα μπαρ καθώς και τμήμα του παλαιού τείχους στην αρχαία αγορά μπροστά από το νοσοκομείο.

Οι ζημιές σε πρώτη φάση φαίνεται να περιορίζονται στην πόλη της Κω και αναμένεται σήμερα πια να υπάρξει πλήρης καταγραφή και εκτίμηση της κατάστασης ενώ Η Πυροσβεστική Υπηρεσία και το ΕΚΑΒ ψάχνουν για τυχόν εγκλωβισμένους στα συντρίμια.

Στην Κω βρίσκονται αυτή την στιγμή ο Υπουργός Υποδομών κ. Σπίρτζης, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκας, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας κ. Σαντορινιός, ο Περιφερειάρχης κ. Χατζημάρκος και ο Γ.Γ. της Πολιτικής Προστασίας και όπως μας ανακοίνωσαν πριν από λίγο το Νησί κυρήχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Όλα τα συνεργεία του Δήμου βρίσκονται επί ποδός για την αποκατάσταση των ζημιών.

ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ

Τα πρώτα στοιχεία για τους δύο νεκρούς που διασκέδαζαν μέσα σε μπαρ που κατέρρευσε είναι ότι πρόκειται για δύο νεαρούς άνδρες. Ο ένας 30 ετών από την Τουρκία και ο δεύτερος περίπου 20-22 ετών από τη Σουηδία.

Οι σοβαρά τραυματίες είναι τουρίστες και οι περισσότεροι τραυματισμοί προήλθαν από πτώσεις αντικειμένων, ενώ 5 άτομα μεταφέρθηκαν στην Κρήτη.

Αρκετοί κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού, λόγω του κλίματος πανικού που επικράτησε διανυκτέρευσαν στους δρόμους κλιμάκιο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας με επικεφαλής τον Ευθύμιο Λέκκα.

ΜΕΓΑΛΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ

Πολύ μεγάλο είναι το πρόβλημα στο λιμάνι της Κω, μετά τον ισχυρό σεισμό, ενώ υπάρχουν ζημιές σε όλο το παραλιακό μέτωπο, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης.

Ο ισχυρός σεισμός προκάλεσε κι ένα μικρό «τσουνάμι» περίπου 70 εκατοστών σύμφωνα με τον Άκη Τσελέντη, που είχε σαν αποτέλεσμα σοβαρές ζημιές στο λιμάνι του νησιού, το οποίο δεν είναι λειτουργικό.

Το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue Star Paros δεν μπόρεσε να καρταπλεύσει στο νησί και σύμφωνα με το λιμενικό σώμα το πλοίο συνέχισε το δρομολόγιο του για Νίσυρο, Τήλο, Σύμη, Ρόδο και Καστελόριζο.

Ο υπουργός ενημέρωσε ότι το μεσημέρι θα φθάσουν στο νησί ειδικοί λιμενολόγοι της Διεύθυνσης Λιμενικών Έργων του υπουργείου Υποδομών, για να εκτιμήσουν τις ζημιές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο, επειδή το νησί δεν έχει δεύτερο λιμάνι, να χρησιμοποιηθούν φερι μπόουτ (παντόφλες), προκειμένου να μεταφέρουν επιβάτες και αυτοκίνητα, από και προς την Κω, σε λιμάνια γειτονικών νησιών που είναι προσεγγίσιμα από τα μεγάλα πλοία.Οι φωτογραφίες κι οι πληροφορίες προέρχονται από το Βήμα της Κω.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments