“Η Ουκρανία δεν είναι ευπρόσδεκτη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ”

0
Dodekanisos

Ο στόχος της Ουκρανίας να «συμμετάσχει σε μια μεγάλη ένωση» είναι «ανέφικτος» και η μόνη διέξοδος από αυτήν την κατάσταση είναι να «σταματήσει να ταπεινώνει τον εαυτό της», έτσι ώστε τα θέματα εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής να αντιμετωπίζονται στο Κίεβο, «όχι στις Βρυξέλλες, την Ουάσιγκτον ή τη Μόσχα».

Τα λόγια αυτά ανήκουν στον πρώην βοηθό του Βολόντιμιρ Ζελένσκυ ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στη δημοσιογράφο Yulia Latynina την Παρασκευή 5 Ιανουαρίου, στην οποία σχολίασε την απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ στα μέσα Δεκεμβρίου να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Ουκρανίας στο μπλοκ. «Ανεξάρτητα από το πόσο θέλουμε να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ – δεν είμαστε ευπρόσδεκτοι εκεί», είπε.

Ο Αρέστοβιτς παρατήρησε ότι το τίμημα ακόμη και της «δυνατότητας» της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ήταν η έναρξη ενός «μεγάλου πολέμου με τη Ρωσία», προσθέτοντας ότι το ίδιο ισχύει και για άλλα δυτικά έθνη. Η Δύση «δεν είναι έτοιμη να πληρώσει αυτό το τίμημα», είπε. Ως εκ τούτου, το Κίεβο θα πρέπει να «αναγνωρίσει την πραγματικότητα» και να αρχίσει να αναπτύσσεται προς τη δική του κατεύθυνση, αντί να επιδιώκει την «ψευδαίσθηση» να ανακτήσει τα σύνορά του του 1991 και να εισέλθει στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, υποστήριξε. Ανέφερε επίσης την Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν, το Ισραήλ και τη Νότια Κορέα ως παραδείγματα κρατών που δεν είναι μέλη αυτών των συνδικάτων και «τα πάνε αρκετά καλά».

Η απόφαση για έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ ελήφθη στις 15 Δεκεμβρίου από 26 από τα 27 κράτη μέλη του μπλοκ. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος υπήρξε ένας από τους κύριους πολέμιους της ένταξης του Κιέβου στο μπλοκ, είπε ότι η χώρα του «δεν θέλει να συμμετάσχει σε αυτή την κακή απόφαση» και αποχώρησε από την αίθουσα όταν διεξήχθη η ψηφοφορία.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments