Η Ουγγαρία μπλόκαρε και πάλι το πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία

0
Dodekanisos

Η Βουδαπέστη μπλόκαρε ένα πακέτο βοήθειας 50 δισεκατομμυρίων ευρώ (52,8 δισεκατομμύρια δολάρια) της ΕΕ για την Ουκρανία επειδή «είναι προφανές» ότι το Κίεβο δεν θα νικήσει τη Μόσχα, δήλωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν. Ο Όρμπαν έχει επανειλημμένα ζητήσει κατάπαυση του πυρός και ειρηνευτικές συνομιλίες στην Ουκρανία. Μιλώντας στο περιθώριο συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Όρμπαν είπε στο ραδιόφωνο Kossuth της Ουγγαρίας ότι «η πρόταση των πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ «δεν είχε επεξεργαστεί σωστά και δεν ήταν κατάλληλη για να αποτελέσει βάση για σοβαρές διαπραγματεύσεις, επομένως την απορρίψαμε».

«Ολόκληρη η στρατηγική των Βρυξελλών για άντληση στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας στο Κίεβο, επιβάλλοντας κυρώσεις στη ρωσική οικονομία, απέτυχε να στρέψει τη σύγκρουση προς όφελος της Ουκρανίας.  Σήμερα, όλοι γνωρίζουν, αλλά δεν τολμούν να το πουν φωναχτά, ότι αυτή η στρατηγική έχει αποτύχει».

«Είναι προφανές ότι αυτό δεν θα λειτουργήσει… οι Ουκρανοί δεν θα κερδίσουν στην πρώτη γραμμή», είπε.
Το προσχέδιο, γνωστό ως Διευκόλυνση της Ουκρανίας, προβλέπει ότι το Κίεβο θα λάβει 33 δισεκατομμύρια ευρώ σε χαμηλότοκα δάνεια και 17 δισεκατομμύρια ευρώ σε μη επιστρεπτέα επιχορηγήσεις ως μέρος ενός ευρύτερου πακέτου που θα διαθέσει επίσης 15 δισεκατομμύρια ευρώ για τη διαχείριση ζητημάτων που σχετίζονται με τη μετανάστευση. Καθώς το σχέδιο περιλαμβάνει τροποποίηση του προϋπολογισμού της ΕΕ, πρέπει να εγκριθεί και από τα 27 κράτη μέλη. Η Σλοβακία έχει επίσης ασκήσει βέτο στο προσχέδιο.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments