Αρχική Επικαιρότητα Ελεύθερη Πένα Η «αποκλεισμένη» Ρωσία σαρώνει σε μετάλλια στους Αγώνες του Τόκιο!

Η «αποκλεισμένη» Ρωσία σαρώνει σε μετάλλια στους Αγώνες του Τόκιο!

0
Russian athletes march under the Russian Olympic Committee flag during the opening ceremony of the Tokyo 2020 Olympic Games.Φωτογραφία: The Wall Street Journal.
Dodekanisos

Πως η «αποκλεισμένη» λόγω ντόπινγκ Ρωσία μπόρεσε να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο; Την ώρα μάλιστα που οι αθλητές/αθλήτριες της σαρώνουν τα μετάλλια! 

Όσοι έχετε παρακολουθήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα έχετε δει πως οι Ρώσοι έχουν ανέβει αρκετές φορές στο βάθρο των μεταλλίων. Συγκεκριμένα έχουν κατακτήσει 52! Εκ των οποίων τα 13 είναι χρυσά. Βρίσκονται πίσω μόνο από Κίνα και ΗΠΑ. 

Παρόλα αυτά κατά την απονομή των μεταλλίων στους εκπροσώπους της Ρωσίας, δεν υψώνεται η σημαία της χώρας. Ούτε ακούγεται ο εθνικός της ύμνος! Αντίθετα παίζει ένα κονσέρτο πιάνου του Τσαϊκόφσκι! 

Αθλητές της Ρωσίας πανηγυρίζουν την κατάκτηση μεταλλίων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Φωτογραφία: cnn.com

Όλη αυτή η κατάσταση συμβαίνει διότι η Ρωσία ή αλλιώς Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή (επίσημη ονομασία), κανονικά έχει αποκλειστεί από τους Αγώνες. Συγκεκριμένα το 2019 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ (WADA), απέκλεισε τη Ρωσία από όλα τα αθλήματα για τέσσερα χρόνια. Αυτό γιατί είχε ξεσπάσει σκάνδαλο αντιντόπινγκ στη χώρα. 

Η Ρωσία άλλαξε «ονομασία» και ενδυμασία για να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Ωστόσο η Ρωσία βρήκε την λύση και μπόρεσε να παραστεί στο Τόκιο. Κάτω όμως από το ακρωνύμιο «ROC», παρμένο από τη Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή. Συμμετέχει μόνο με καθαρούς από σκάνδαλα ντόπινγκ Ρώσους αθλητές/αθλήτριες. Ενώ έχει αλλάξει και η ενδυμασία τους η οποία πλέον φέρει τα χρώματα της Ρωσικής σημαίας. Πριν ήταν σε γκρι ανοικτό χρώμα.

«Μπορείτε να πάρετε τη σημαία και τον εθνικό μας ύμνο, αλλά όχι την αγάπη για την πατρίδα μας», δήλωσε στο βίντεο του BBC μία μικρή σε ηλικία Ρωσίδα αθλήτρια. Ενώ ο Γεβγκένι Κοροτίσκιν που κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στην κολύμβηση το 2012, είπε χαμογελώντας: «Μπορείτε να πάρετε δείγμα αίματος οπότε θέλετε και δεν θα βρείτε τίποτα. ”Καθαρίζουμε” τα αθλήματα, αλλά άλλες χώρες μας κατηγορούν πως δεν είμαστε ”καθαροί”. Δεν είναι δίκαιο».

«Αν είσαι καθαρός πρέπει να μπορείς να αγωνιστείς. Γιατί να πρέπει να απολογηθείς για τις πράξεις άλλων, εάν κάτι δεν είναι δικό σου λάθος;» υπογραμμίζει με τη σειρά της η Ουλιάνα Ντόνσκοβα, χρυσή ολυμπιονίκης το 2012 στη ρυθμική γυμναστική. 

#WEWILLROCyou

Αξίζει να σημειωθεί πως οι αξιωματούχοι της Ρωσίας γρήγορα μετέτρεψαν το ακρωνύμιο «ROC» σε «ROCK». Μάλιστα το σύνθημα στήριξης στους Ρώσους/Ρωσίδες έδωσε πρώτη η εκπρόσωπος του Υπ.Εξωτερικών. Σε ένα βίντεο η Μαρία Ζαχάροβα εμφανίζεται να εξασκείται στο μποξ. Την ώρα που με νόημα λέει: «Από τη Ρωσία με αγάπη». Αμέσως μετά πέφτει το moto και επίσημο hashtag «#wewillROCyou». Το hashtag παραπέμπει στους στίχους και τον τίτλο του γνωστού τραγουδιού των Queen. Ενώ έχει γίνει και μεγάλη τοιχογραφία σε κτίριο στη Μόσχα. Οι περαστικοί βλέπουν δυο αθλητές να παλεύουν. Ο Ρώσος έχει βάλει κάτω τον αθλητή με τα διακριτά της WADA (της υπηρεσίας Αντιντόπινγκ).

Το πόσο δίκαιη ή άδικη ήταν η απόφαση της WADA δεν μπορώ να το γνωρίζω. Η Ρωσία είναι αρκετά ενοχλημένη από την αντιμετώπιση που έτυχε. Καθώς πολλοί είναι εκείνοι που εμμέσως πλην σαφώς παραδέχθηκαν το λάθος τους. Ωστόσο θεώρησαν άδικο το γεγονός πως καθαροί αθλητές δεν θα είχαν το δικαίωμα συμμετοχής στους Αγώνες. Η λύση βρέθηκε και έστω και με αυτό τον τρόπο τα πνεύματα έχουν κάπως κατευναστεί. 

Με πληροφορίες από: New York Times, Slate.com & BBC.

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments