Αρχική Επικαιρότητα Ελεύθερη Πένα Γ. Χατζημάρκος: “Η νησιωτική Ελλάδα δεν μπορεί πια να λειτουργεί με τους...

Γ. Χατζημάρκος: “Η νησιωτική Ελλάδα δεν μπορεί πια να λειτουργεί με τους κανόνες της ηπειρωτικής χώρας”

0
Dodekanisos

Σε ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών μεταξύ του Υπουργού, Τάκη Θεοδωρικάκου, του Υφυπουργού Θεόδωρου Λιβάνιου και Περιφερειαρχών,συμμετείχε χθες, Τρίτη, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία για την διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας, βασικές αρχές και παραμέτρους του οποίου παρουσίασε ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Θεσμών Κοινωνικής Προστασίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Ξενοφών Κοντιάδης -πρόεδρος της επιτροπής τεχνοκρατών που συγκρότησε το υπουργείο Εσωτερικών.

Όπως επισημάνθηκε, το “ξεκαθάρισμα” των αρμοδιοτήτων και η επίτευξη του στόχου της Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης, είναι το διακύβευμα της πρωτοβουλίας της ηγεσίας του ΥΠΕΣ, μέσω του νέου νομοσχεδίου.
Στην σύσκεψη στο ΥΠΕΣ, ο Υπουργός Εσωτερικών περιέγραψε στους 13 Περιφερειάρχες της χώρας ότι εντός μηνός θα τεθεί σε διαβούλευση το σχετικό σχέδιο νόμου αφού σχεδόν έχει ολοκληρώσει το έργο της η Επιτροπή που εργάστηκε για τον σκοπό αυτό.

Τα ζητήματα της στελέχωσης και της χρηματοδότησης των Περιφερειών κυριάρχησαν στις τοποθετήσεις των περισσοτέρων Περιφερειαρχών και στα ζητήματα αυτά , ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, προσέθεσε τη Νησιωτικότητα.
“Δεν μπορεί πια να λειτουργεί η νησιωτική Ελλάδα με τους κανόνες της ηπειρωτικής χώρας. Οι οριζόντιες πολιτικές καταλήγουν ισοπεδωτικές για τα νησιά. Ωρίμασε ο χρόνος, οι ανάγκες, οι πολίτες και πρέπει να ωριμάσει και η εφαρμοζόμενη πολιτική με τρόπο που να αναγνωρίζει έμπρακτα στους νησιώτες τις ειδικές συνθήκες” τόνισε ο Περιφερειάρχης.

Οι βασικές αρχές του νέου νομοσχεδίου όπως παρουσιάστηκαν στη χθεσινή σύσκεψη στο ΥΠΕΣ είναι οι εξής:

α) η θεσμοθέτηση πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, καθώς προσδιορίζεται με ακρίβεια ο ρόλος και οι αρμοδιότητες, του κράτους, της περιφέρειας και του δήμου -με την κάθε αρμοδιότητα να συνοδεύεται και από τους ανάλογους πόρους.

β) η ενίσχυση του δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης με τη μεταφορά στις Περιφέρειες των περισσότερων αρμοδιοτήτων από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, στις οποίες παραμένουν μόνο οι αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα (μεταξύ των οποίων η διαχείριση των δασών και των υδατικών πόρων).

γ) η μεταφορά στις Περιφέρειες -και συγκεκριμένα στις Γενικές Διευθύνσεις Υγείας- όλης της υποδομής της πρωτοβάθμιας υγείας, (ΤΟΜΥ, Κέντρα Υγείας, πολυϊατρεία).

δ) η μεταφορά στις Περιφέρειες της επαγγελματικής εκπαίδευσης στο σύνολό της (ΕΠΑΛ, ΙΕΚ, Σχολές ΟΑΕΔ, σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, εκπαίδευση ενηλίκων, γεωργικές, τουριστικές σχολές), ενώ ιδρύεται Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος γνωστοποίησε επίσης ότι το υπουργείο, αμέσως μετά τον Οκτώβριο θα εξετάσει τον εκλογικό νόμο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Σκοπός είναι, εξήγησε ο υπουργός, τόσο η νομοθετική διαδικασία για την μεταρρύθμιση του κράτους, όσο και αυτή για τον εκλογικό νόμο, να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα Χριστούγεννα.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments