Αρχική Αθλητικά νέα FC Santa Claus: Τα Χριστούγεννα έχουν δικό τους σύλλογο

FC Santa Claus: Τα Χριστούγεννα έχουν δικό τους σύλλογο

0
dailynationtoday.com
Dodekanisos

Έφτασε για ακόμα μία χρονιά εκείνη η εποχή του χρόνου. Για πολλούς μία από τις ομορφότερες εποχές του έτους, τα Χριστούγεννα. Ο Άι Βασίλης δεν γνωρίζω αν όντως υπάρχει. Γνωρίζω όμως ότι υφίσταται ένας ποδοσφαιρικός σύλλογος με το όνομά του. Αυτή είναι η ιστορία της FC Santa Claus. 

Η ίδρυση

Το 1992, δύο σύλλογοι από την Φινλανδία η Rovaniemen Reipas και η Rovaniemen Lappi ενώθηκαν, δημιουργώντας μία νέα ομάδα με την ονομασία FC Santa Claus! Το 1993, ο νεοσύστατος σύλλογος είχε παίξει τον πρώτο του επαγγελματικό αγώνα. Στα τέλη του 2000 και έπειτα από οκτώ σεζόν στην τρίτη κατηγορία του ποδοσφαίρου της Φινλανδίας, υποβιβάστηκε στην τέταρτη κατηγορία. Η FC Santa Claus ανέβηκε ξανά το 2008 στην τρίτη κατηγορία. Ενώ το 2010 έφτασε ένα βήμα πριν την άνοδο στην δεύτερη κατηγορία. Ωστόσο γνώρισε την ήττα στον αγώνα playoff από την Helsingfors. Μάλιστα για να καταδείξουμε πόσο έχει μεγαλώσει η φήμη της, αξίζει να σταθούμε σε ένα ματς. Το οποίο δεν ήταν καν επίσημο! Παρόλα αυτά 5.000 άνθρωποι το 1997 παρακολούθησαν την φιλική αναμέτρηση και την νίκη με 0-5 ανάμεσα στην FC Santa Claus και την Κρίσταλ Πάλας. 

Η πτώχευση και η επιστροφή

Κατά περιόδους, ιστορικοί σύλλογοι έχουν φτάσει στα πρόθυρα της οικονομικής εξαθλίωσης. Ενώ έχουν απειληθεί ακόμα και με αφανισμό. Μία τέτοια δύσκολη περίοδος είχε έρθει και για την FC Santa Claus. Το 2012 τα χρέη του συλλόγου είχαν φτάσει περί τις 20.000 ευρώ και απειλούνταν με διάλυση. Ωστόσο σώθηκε από τη χρεοκοπία λόγω εράνων, καθώς και από μονοετής συμφωνίες χορηγίας με την EA Sports και την Puma. Έκτοτε ανέλαβε η Nike ως κύριος κατασκευαστής των εμφανίσεων της. 

Το 2016 ήταν μία πάρα πολύ δύσκολη περίοδος για τον σύλλογο. Μετά την αποχώρηση αρκετών έμπειρων ποδοσφαιριστών, υποβιβάστηκε ξανά στην τέταρτη κατηγορία. Σε όλο το πρωτάθλημα των 22 αγωνιστικών, κατόρθωσε να μαζέψει μόλις οκτώ βαθμούς (δύο νίκες και δύο ισοπαλίες). Υπέστη βαριές ήττες δεχόμενη οκτώ, ακόμα και 16 γκολ! Τελικά ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα έχοντας μακράν την χειρότερη άμυνα με 102 γκολ παθητικό! Από εκεί και έπειτα πήρε την κατιούσα. Ένα σερί από υποβιβασμούς οδήγησε τον σύλλογο από την τρίτη στην έκτη κατηγορία. Το 2020 δεν συμμετείχε σε κάποια διοργάνωση. Ωστόσο από το 2021 συμμετέχει κανονικά στην έκτη κατηγορία. 

Το όνομα, η έδρα και τα χρώματα του συλλόγου

Σύμφωνα με την λαογραφία της Φινλανδίας, το «σπίτι» του Άι Βασίλη είναι η πόλη Ροβανιέμι, ασχέτως που αρκετοί υποστηρίζουν ότι κατοικεί στο βουνό Korvatunturi, το οποίο βρίσκεται 150 μίλια βορειοανατολικά της Λαπωνίας. Η Santa Claus λοιπόν, έχει ως έδρα της το Ροβανιέμι (πρωτεύουσα της Λαπωνίας). Μάλιστα η πόλη απέχει μία «ανάσα» από τον Αρκικτό Κύκλο. Όσο για την προέλευση του ονόματος; Ο Terho Iljin (εκ των ιδρυτών του συλλόγου), έχει δηλώσει ότι πηγή έμπνευσης στάθηκε το πάρκο διασκέδασης του Άι Βασίλη που άνοιξε το μακρινό 1985.

Επιπροσθέτως τα χρώματα της ομάδας δεν θα μπορούσαν να είναι κάτι άλλο παρά «χριστουγεννιάτικα». Ειδικότερα στην κύρια εμφάνισή της δεσπόζουν το κόκκινο και το λευκό, χρώματα δηλαδή που φοράει ο Άγιος. Εξίσου γιορτινή είναι και η εκτός έδρας εμφάνιση του συλλόγου, η οποία συνήθως είναι άσπρη φανέλα και πράσινο παντελονάκι. 

Όσον αφορά το έμβλημα της ομάδας, στο παλιό εμφανιζόταν ο Άι Βασίλης να χαιρετάει και να στηρίζει το αριστερό του πόδι πάνω σε μία μπάλα ποδοσφαίρου. Όμως το σημερινό σήμα είναι κάπως διαφορετικό. Ο Άι Βασίλης εμφανίζεται στο γραφείο του να συμπληρώνει την λίστα με τα δώρα που επρόκειτο να διαμοιράσει στον κόσμο. 

Τέλος, η ομάδα δίνει τα εντός έδρας παιχνίδια της στο στάδιο «Saarenkylän», χωρητικότητας 2.8000 θέσεων.   

Αντί επιλόγου

Η FC Santa Claus μπορεί να αριθμεί μόλις 29 χρόνια ζωής και μπορεί να μην φημίζεται για τις επιτυχίες της. Το μότο της είναι «Don’t Stop Believing» (Μην Σταματάς να Πιστεύεις). Ουσιαστικά, η μοναδικότητά της έγκειται στο γεγονός ότι έχει κατορθώσει να συνδυάσει το ποδόσφαιρο με τα Χριστούγεννα! 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments