Σημαντικά αυξανόμενος είναι ο αριθμός εταιρικών πτωχεύσεων σε δυτικές χώρες της Ευρώπης. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του οίκου αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Creditreform για το περασμένο έτος , πέραν των 14 μεγαλύτερων χωρών της ΕΕ τη λίστα ακολουθούν η Νορβηγία, η Μεγάλη Βρετανία και η Ελβετία.
Στις συγκεκριμένες χώρες καταγράφηκαν συνολικά 140.000 εταιρικές πτωχεύσεις το 2022, σχεδόν ένα τέταρτο περισσότερες από ό,τι πέρυσι. Στην Ανατολική Ευρώπη, ο αριθμός των εταιρικών πτωχεύσεων αυξήθηκε κατά 53,5 τοις εκατό σε πάνω από 60.000. Τα προηγούμενα χρόνια (2020,2021) υπήρξαν ελάχιστες εταιρικές πτωχεύσεις, καθώς λόγω της πανδημίας οι κυβερνήσεις είχαν διανείμει τη βοήθεια και ανέστειλαν την υποχρέωση των αναξιοπαθούντων εταιρειών να υποβάλουν αίτηση πτώχευσης. Ο φετινός αριθμός των εταιρειών με το συγκεκριμένο πρόβλημα ανήλθε στα επίπεδα του 2019.
Στη Δυτική Ευρώπη, ο αριθμός των πτωχεύσεων αυξήθηκε στην πλειονότητα των εξεταζόμενων χωρών. Η Αυστρία (συν 59,7 τοις εκατό) κατέγραψε σημαντική άνοδο, ακολουθούμενη από τη Μεγάλη Βρετανία (συν 55,9 τοις εκατό), τη Γαλλία (συν 50 τοις εκατό) και το Βέλγιο (συν 41,7 τοις εκατό). Η Γερμανία κατέγραψε τη μικρότερη αύξηση στις αφερεγγυότητες, μόλις κάτω από το 4%, ενώ ο αριθμός των πτωχεύσεων σε χώρες της Νότιας Ευρώπης όπως η Πορτογαλία, η Ελλάδα και η Ιταλία έχει μειωθεί.
Ο Patrik-Ludwig Hantzsch, Επικεφαλής της Οικονομικής Έρευνας της Creditreform επισήμανε ορισμένα πράγματα μεταξύ αλλων, εστιάζοντας πάνω σε αυτό το σοβαρό πρόβλημα των πτωχεύσεων. Πιο συγκεκριμένα είπε:
«Το τέλος της κρίσης του κορονοϊού ήταν η αρχή μιας σύντομης οικονομικής ανάκαμψης στην Ευρώπη, προτού σταματήσει και πάλι από τις αντιδράσεις στον πόλεμο της Ουκρανίας. Η αντιστροφή της τάσης στα στοιχεία αφερεγγυότητας έχει προαναγγελθεί. Το τέλος του δρόμου μάλλον δεν έχει φτάσει ακόμη. Η πίεση παραμένει στον βραστήρα, έτσι ώστε να αναμένονται αυξανόμενοι αριθμοί τους επόμενους μήνες».