Αρχική Videos H Μπέρμποκ έβαλε …χέρι στη Νότια Αφρική με φόντο την Ουκρανική κρίση

H Μπέρμποκ έβαλε …χέρι στη Νότια Αφρική με φόντο την Ουκρανική κρίση

0

Το Βερολίνο παίρνει «πολύ σοβαρά» τους ισχυρισμούς της Ουάσιγκτον ότι η Μόσχα έλαβε αποστολή όπλων από τη Νότια Αφρική, δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπάερμποκ. Η δήλωσή της έγινε, αφότου η Πρετόρια απέρριψε τους ισχυρισμούς και κάλεσε τον πρεσβευτή των ΗΠΑ για εξηγήσεις.

«Ανησυχώ πολύ που υπήρξαν αυτές οι αναφορές», είπε η Μπάερμποκ σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στη Στοκχόλμη της Σουηδίας. Πρόσθεσε ότι αντιμετωπίζει τους ισχυρισμούς «πολύ σοβαρά» και θα διαβουλευτεί με άλλες χώρες για το θέμα. «Αν κάποιος προμηθεύει όπλα στον επιτιθέμενο, είναι το αντίθετο του τερματισμού του πολέμου», είπε η Μπάερμποκ, αναφερόμενη στη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Νότια Αφρική Ρούμπεν Μπρίτζετι ισχυρίστηκε ότι το φορτηγό πλοίο Lady R. με ρωσική σημαία αναχώρησε από το λιμάνι του Simon’s Town τον Δεκέμβριο του 2022 φορτωμένο με όπλα και πυρομαχικά.. Το γραφείο του προέδρου Cyril Ramaphosa (Σίριλ Ραμαφόζα) είπε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν τον ισχυρισμό του απεσταλμένου των ΗΠΑ. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής, Κλέισον Μονιέλα, ανάρτησε στο Twitter ότι η ρυθμιστική αρχή ελέγχου όπλων της χώρας «δεν είχε κανένα αρχείο εγκεκριμένης πώλησης όπλων από το κράτος στη Ρωσία σχετικά με την εν λόγω περίοδο». Ωστόσο, η Πρετόρια έχει ξεκινήσει έρευνα για το θέμα.

Σε αντίθεση με τη Γερμανία και πολλά άλλα μέλη του ΝΑΤΟ, η Νότια Αφρική αρνήθηκε να επιλέξει πλευρά στη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Η Πρετόρια δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα και δεν έχει προμηθεύσει το Κίεβο με όπλα.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments