Αρχική Εκδηλώσεις Εργαστήριο Φωτογραφίας και Παραδοσιακής Μουσικής

Εργαστήριο Φωτογραφίας και Παραδοσιακής Μουσικής

0
Dodekanisos

Δύο εργαστήρια, ένα φωτογραφίας και ένα παραδοσιακής μουσικής, θα πραγματοποιηθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες στη Ρόδο, στο πλαίσιο του κοινωνικοπολιτιστικού προγράμματος διαπολιτισμικής μη τυπικής εκπαίδευσης για παιδιά προσφύγων και παιδιά δημοτικών σχολείων της Ρόδου, «Ani-Mate & Meet the Οther-Summer Phase», που έχει ως στόχο τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των προσφύγων και της τοπικής κοινωνίας.

Εργαστήριο φωτογραφίας «Creating Memories»
Από αύριο Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου έως και την Παρασκευή 22 του μηνός θα διαρκέσει το εργαστήριο αυτό και όλες οι συναντήσεις του θα πραγματοποιηθούν απογευματινές ώρες (17:00 – 20:00) στο Κατάλυμα της Γλώσσας της Αγγλίας, κάθε μέρα, με δωρεάν συμμετοχή.

Οι τελικές φωτογραφίες των συμμετεχόντων, θα αποτελέσουν μέρος της έκθεσης φωτογραφίας του προγράμματος του Ani-Mate & Meet the Οther-Summer Phase, η οποία θα πραγματοποιηθεί μεταξύ Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου του 2017 σε συνεργασία με τον Σύλλογο για τη Διατήρηση της Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ρόδου.

Αναφέρεται για το αντικείμενο του εργαστηρίου στη σχετική ανακοίνωση: Οι αναμνήσεις μας αποτελούνται από ένα συνδυασμό θυμήσεων από μια στιγμή, έναν τόπο ή ένα γεγονός. Με το πέρασμα του χρόνου, οι αναμνήσεις όχι μόνο χάνουν τη ζωντάνια τους, αλλά «παραμορφώνονται» καθώς οι πραγματικές μας εμπειρίες «εμπλέκονται» με τη φαντασία μας.

Οι αναμνήσεις μας συνήθως «εμφανίζονται» στο μυαλό μας ως ξεθωριασμένες εικόνες οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με τις σχεδόν «ολοζώντανες» πρόσφατες μνήμες που έχουμε από το παρόν.

Η ικανότητα του ανθρώπου να διατηρεί ή να διαμορφώνει τις αναμνήσεις του, εξαρτάται και επηρεάζεται και από τις εμπειρίες του. Εάν κανείς «χάσει» αυτά τα κομμάτια του παρελθόντος του, χάνει και ένα κομμάτι της ταυτότητάς του. Μπορούν οι αναμνήσεις μας να «μετατραπούν» σε κάτι ορατό; Να εικονοποιηθούν μέσω της φωτογραφίας;

Κατά τη διάρκεια του Εργαστηρίου Φωτογραφίας “Creating Memories”, οι συμμετέχοντες με αρχικό έναυσμα τις αναμνήσεις τους, καλούνται να εξερευνήσουν αντικείμενα, τοποθεσίες και σκηνικά της καθημερινής ζωής, που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή τους.

Ύστερα, χρησιμοποιώντας στοιχεία μυθοπλασίας, τη μέθοδο φωτογραφίας καταγραφής ντοκουμέντου, θα κληθούν να αναπαραστήσουν και να εικονοποιήσουν τις αναμνήσεις τους στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, καθώς και στην Αρχαία Πόλη της Ρόδου μέσα από τα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου (της Ρόδου).

Η τελευταία αυτή δράση του Εργαστηρίου Φωτογραφίας στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου γίνεται στο πλαίσιο των «Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς» με θέμα την ΠΟΛΗ και σε συνεργασία με τον Σύλλογο για τη Διατήρηση της Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ρόδου.

Το εργαστήριο φωτογραφίας θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή μιας μικτής ομάδας προσφύγων και κατοίκων της Ρόδου -όλων των  ηλικιών- και έχει στόχο τη γνωριμία, κοινωνικοποίηση και ουσιαστική επικοινωνία προσφύγων και ανθρώπων της τοπικής κοινωνίας (της Ρόδου) μέσω της τέχνης της φωτογραφίας. Η ιδέα, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του εργαστηρίου προέκυψε από τη συνεργασία του φωτογράφου Αρτέμη Τιμασούκ και της καλλιτέχνιδας – φωτογράφου Florence Aigner.

Δηλώσεις συμμετοχής:

Στο e-mail: animateandmeettheother@gmail.com και στο τηλέφωνο: 6970674554
Πληροφορίες: Ani-Mate & Meet the Other
e-mail:  animateandmeettheother@gmail.com

Blog: https://animateandmeettheo.wixsite.com/summerphase
Facebook: https://www.facebook.com/
animateandmeettheother/

Διαπολιτισμικό Εργαστήριο Παραδοσιακού Τραγουδιού

Το Διαπολιτισμικό Εργαστήριο Παραδοσιακού Τραγουδιού, επίσης, έχει ως στόχο τη γνωριμία, κοινωνικοποίηση και ουσιαστική επικοινωνία οικογενειών προσφύγων και οικογενειών της τοπικής κοινωνία της Ρόδου μέσω της παραδοσιακής μουσικής.

Όλες οι συναντήσεις του εργαστηρίου θα πραγματοποιηθούν πρωινές ώρες (10:00 – 13:00) στη Σχολή Χορού της κας Έλλης Παρασκευά, κάθε μέρα από την Δευτέρα 18 έως την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου, με δωρεάν συμμετοχή.

Ύστερα από την ολοκλήρωση του Διαπολιτισμικού Εργαστηρίου Παραδοσιακού Τραγουδιού, οι συμμετέχοντες θα συνοδεύσουν τους καλλιτέχνες σε μια διαπολιτισμική μουσική συνάντηση ανοικτή στο κοινό, την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου στον κήπο της Διόδου με παραδοσιακή μουσική, αλλά και διαπολιτισμικά παραδοσιακά εδέσματα!

Το αντικείμενο του εργαστηρίου: Συμμετέχοντες -όλων των ηλικιών- καλούνται να παραμερίσουν τις γλωσσικές και πολιτισμικές διαφορές τους, να συνυπάρξουν και να επικοινωνήσουν διαπολιτισμικά μέσω της μουσικής και της τέχνης.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια των πέντε ημερών του εργαστηρίου, υπό την καθοδήγηση επαγγελματιών μουσικών – της γνωστής ερμηνεύτριας Fatoum η οποία γεννήθηκε στην  φυλή των Βερβερίνων στο Μαρόκο και μετανάστευσε στο Βέλγιο όταν ήταν παιδί,  και του διεθνούς φήμης σολίστ κιθάρας Αντώνη Λιοπύρη από τη Ρόδο – οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν παραδοσιακούς σκοπούς και μουσικά όργανα, και, να ερμηνεύουν τραγούδια της μαροκινής και της ελληνικής λαϊκής παράδοσης, με θέματα που αφορούν και την προσφυγιά.

Δηλώσεις συμμετοχής:

Στο e-mail: animateandmeettheother@gmail.com
και στο τηλέφωνο: 6970674554

Πληροφορίες: Ani-Mate & Meet the Other
e-mail: animateandmeettheother@gmail.com
Blog: https://animateandmeettheo.wixsite.com/summerphase
Facebook: https://www.facebook.com/animateandmeettheother/

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments