Προτιμάτε τα αναψυκτικά με γλυκαντικά με χαμηλό θερμιδικό βάρος για να μην πάρετε βάρος και να προστατέψετε την υγεία σας από προβλήματα όπως ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις; Ίσως πρέπει να το ξανασκεφτείτε.
Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Περιοδικό της Καναδικής Ιατρικής Εταιρείας, αποκαλύπτει ότι τα άτομα που καταναλώνουν ουσίες όπως η ασπαρτάμη, η σουκραλόζη, αλλά και η στέβια, κινδυνεύουν περισσότερο να παρουσιάσουν παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2, υπέρταση, αλλά και καρδιαγγειακές παθήσεις σε σχέση με αυτούς που δεν τα καταναλώνουν.
Η έρευνα -μια μετα-ανάλυση σειράς ερευνών (και σε ζώα) σχετικά με τη χρήση γλυκαντικών- δείχνει ότι η χρήση των γλυκαντικών προκαλεί βλάβες στον μεταβολισμό της γλυκόζης, στη λειτουργία των καλών μικροοργανισμών που ζουν στο σώμα μας, αλλά και στον έλεγχο της όρεξης.
Συνδυάζοντας τα στοιχεία 37 παλαιότερων ερευνών στις οποίες μετείχαν συνολικά 400.000 άτομα, αλλά και μιας νεότερης με 1.003 άτομα, τα οποία έγιναν αντικείμενο παρατήρησης για διάστημα μεγαλύτερο από έξι μήνες, οι επιστήμονες διαπίστωσαν με αναμφισβήτητο τρόπο ότι οι άνθρπωοι που κατανάλωναν τουλάχιστον ένα αναψυκτικό με γλυκαντικά μία φορά την ημέρα αύξησαν τον κίνδυνο να πάρουν βάρος, να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2, αλλά και καρδιακές παθήσεις, μία εκ των οποίων το έμφραγμα.
Φυσικά, για την πλήρη απόδειξη των στοιχείων αυτών απαιτείται η διεξαγωγή επιπλέον ερευνών, ώστε να εξηγηθούν τα υπάρχοντα δεδομένα. Για παράδειγμα, πολλά παχύσαρκα άτομα καταναλώνουν αναψυκτικά με γλυκαντικά στην προσπάθειά τους να χάσουν βάρος, αλλά δεν μπορούμε ακόμη να δούμε σε ποιο βαθμό ευθύνονται στην αύξηση βάρους.
Επιπλέον, οι έρευνες επικεντρώνουν στα αναψυκτικά και δεν μελετούν άλλα τρόφιμα στα οποία χρησιμοποιούνται αυτά τα γλυκαντικά: γιαούρτια, μπάρες δημητριακών, σάλτσες, διάφορα γλυκά.
Και τι γίνεται με τη ζάχαρη;
Επίσης, η έρευνα δεν συγκρίνει τα προϊόντα που περιέχουν γλυκαντικά με αυτά που περιέχουν ζάχαρη.
Κατά το παρελθόν, οι έρευνες έδειξαν ότι τα αναψυκτικά με ζάχαρη ευθύνονται για προβλήματα παχυσαρκίας, διαβήτη και άλλες παθήσεις. Η ζάχαρη θεωρείται βλαβερή για την υγεία. Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι μπορεί να μην είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα, τουλάχιστον ως προς τη σύγκριση που γίνεται συνήθως μεταξύ ζάχαρης και γλυκαντικών και σε σχέση με τη επικινδυνότητά τους.