Αρχική Επικαιρότητα Ελεύθερη Πένα Ένα άριστα οργανωμένο αιματοκύλισμα

Ένα άριστα οργανωμένο αιματοκύλισμα

0
An overhead view shows the concert grounds where a mass shooting occurred on the Las Vegas Strip Tuesday, Oct. 3, 2017, in Las Vegas. (AP Photo/Marcio Jose Sanchez)
Dodekanisos

Αποφασισμένος να σκοτώσει όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούσε ήταν ο Στίβεν Πάντοκ, ο άνθρωπος που αιματοκύλισε το Λας Βέγκας την Κυριακή. Ο 64χρονος είχε οργανώσει την επίθεσή του με πλήρη μεθοδικότητα. Την ίδια στιγμή, κι ενώ οι Αρχές αναζητούν τα κίνητρά του, ο Λευκός Οίκος σφυρίζει αδιάφορα για την οπλοκατοχή.

Εντός και εκτός του δωματίου του ξενοδοχείου όπου διέμενε είχε τοποθετήσει κάμερες για να ελέγχει το χώρο σε περίπτωση που κάποιος προσπαθήσει να εισβάλει και να τον εμποδίσει. Όπως, μάλιστα, αποκάλυψε ο σερίφης Τζόζεφ Λομπάρντο, ένας υπάλληλος ασφαλείας του ξενοδοχείο πλησίασε το δωμάτιο του Πάντοκ, όταν συνέβαινε το μακελειό, αλλά ο 64χρονος τον πυροβόλησε και τον τραυμάτισε στο πόδι.

Υπενθυμίζεται ότι στο δωμάτιο του Πάντοκ βρέθηκαν 23 όπλα και ένας υπολογιστής, μαζί με ειδικά εξαρτήματα που προσφέρουν τη δυνατότητα σε ένα τουφέκι να πυροβολεί κατ΄ επανάληψη, όπως τα αυτόματα όπλα.

Ένα σπασμένο τζάμι στο ξενοδοχείο Μανταλάι Μπέι θυμίζει το σημείο από το οποίο ο Πάντοκ άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως | AP Photo

Παράλληλα, βίντεο από το δωμάτιο, από όπου ο Πάντοκ πυροβόλησε και σκότωσε δεκάδες ανθρώπους, δείχνει ένα τουφέκι με διόπτρα, τοποθετημένο πάνω σε δίποδο.

«Το γεγονός ότι είχε τέτοια ποσότητα όπλων και πυρομαχικών δείχνει ότι το σχέδιο ήταν καλά οργανωμένο από πριν. Είμαι σίγουρος ότι είχε υπολογίσει όλα όσα έπραξε» προσθέτει ο Λομπάρντο.

Σημείωσε, πως οι έρευνες δεν σταματούν με την αυτοκτονία του μακελάρη, αλλά θα συνεχιστούν για να εξακριβωθούν τα κίνητρά του και τι τον οδήγησε σε αυτή την πράξη. Ο Λομπάρντο ανέφερε ότι είναι απόλυτα σίγουρος πως οι αρχές θα βρουν ποια ήταν τα πραγματικά κίνητρα του δράστη.

Οι αρχές πραγματοποίησαν έφοδο και σε ένα ακίνητο στο Ρίνο, το οποίο ανήκε στον Πάντοκ. Εκεί βρήκαν πολλές ηλεκτρονικές συσκευές, άλλα πέντε περίστροφα, δύο καραμπίνες και πολλά πυρομαχικά. Εντόπισαν, ακόμη, 67 μικρές κάμερες και πολλές ώρες υλικό από τις συσκευές αυτές. Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τα 23 όπλα που υπήρχαν στο δωμάτιο του ξενοδοχείου Μανταλάι Μπέι, βρέθηκαν άλλα 19 στο σπίτι του Πάντοκ στη  Μεσκίτε της Νεβάδα.

Αυτή είναι η μεγαλύτερη σφαγή στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ με τους νεκρούς να φθάνουν τους 59 και τους τραυματίες τους 527. Τουλάχιστον 45 άνθρωποι παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση.

«Πρόσωπο ενδιαφέροντος»

Στο επίκεντρο των ερευνών βρίσκεται αυτή τη στιγμή η σύντροφος του Στίβεν Πάντοκ, Μαριλού Ντάνλεϊ, 62 ετών, η οποία βρισκόταν στις Φιλιππίνες όταν συνέβη το μακελειό.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση η 62χρονη επέστρεψε από τις Φιλιππίνες και βρίσκεται ήδη σε επαφές με το FBI, καθώς θεωρείται «πρόσωπο ενδιαφέροντος» στην έρευνα που διεξάγεται.

Η γυναίκα δεν είναι υπό κράτηση και μπορεί να κινείται ελεύθερα.

Η Εθνική Υπηρεσία Ερευνών των Φιλιππίνων (NBI), το αντίστοιχο του FBI, ανακοίνωσε ότι οι Αμερικανοί ερευνητές της ζήτησαν βοήθεια για να εντοπίσουν την Ντάνλεϊ.

Παράλληλα η NBI ερευνά τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η Ντάνλεϊ έφτασε στις Φιλιππίνες τον προηγούμενο μήνα και ότι ο Πάντοκ είχε καταθέσει στον λογαριασμό της 100.000 δολάρια. Από τις ΗΠΑ, πάντως, η κατάθεση αυτή δεν επιβεβαιώνεται.

Η Μαριλού Ντάνλεϊ είναι Αυστραλή πολίτης. Μετανάστευσε στις ΗΠΑ πριν 20 χρόνια για να εργαστεί σε καζίνο.

«Υπάρχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η ταυτότητά της χρησιμοποιήθηκε για να γίνει κράτηση στο ξενοδοχείο», από το δωμάτιο του οποίου ο Πάντοκ σκόρπισε τον θάνατο την Κυριακή το βράδυ, δήλωσε χθες Τρίτη η Τζούλι Μπίσοπ, η Αυστραλή υπουργός Εξωτερικών.

«Η Αυστραλία θα στηρίξει την έρευνα των αμερικανικών αρχών όσο καλύτερα μπορεί, όμως δεν είχαμε άμεση επαφή με τη Μαριλού Ντάνλεϊ», πρόσθεσε.

 

Τι έφερε την έκρηξη βίας;

Αναφορικά με τι μπορεί να προκάλεσε την έκρηξη του Πάντοκ και να τον οδηγήσει σε αυτό το μακελειό, ο ειδικός αναλυτής του FBI, Τζιμ Κλεμέντε, επισημαίνει ότι πρέπει να υπήρξε «κάποιο σημαντικό γεγονός στη ζωή του, μία απώλεια, ένας χωρισμός ή μπορεί απλά να έμαθε ότι έχει κάποια ανίατη ασθένεια».

Πρόσθεσε ότι ίσως να είναι απαραίτητη μία «ψυχολογική αυτοψία». Εάν η αυτοκτονία δεν κατέστρεψε τον εγκέφαλο του Πάντοκ, ειδικοί ίσως να μπορέσουν να διαπιστώσουν εάν υπήρχε κάποια νευρολογική διαταραχή ή δυσλειτουργία. Δεν αποκλείεται, ακόμη και το θέμα της «κληρονομικότητας». Ο πατέρας του Πάντοκ ήταν ληστής τραπεζών, βρισκόταν στη λίστα του FBI με τους πιο καταζητούμενους, και είχε διαγνωσθεί ως ψυχοπαθής.

«Η γενετική γεμίζει το όπλο, η προσωπικότητα και η ψυχολογία στοχεύουν και οι εμπειρίες πατούν τη σκανδάλη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κλεμέντε.

Το FBI έχει απορρίψει από την αρχή το ενδεχόμενο το μακελειό να σχετίζεται με διεθνή τρομοκρατία, παρά το γεγονός ότι το Ισλαμικό Κράτος προσπάθησε να αναλάβει την ευθύνη και για αυτή την επίθεση.

Μία συσκευή που προκαλεί τρόμο

Ο μακελάρης του Λας Βέγκας χρησιμοποίησε ένα εξάρτημα που δεν ήταν πολύ γνωστό μέχρι πρότινος και δεν παρουσίαζε σημαντικές πωλήσεις.

Ονομάζεται «bump stock» και, αρχικά, δημιουργήθηκε για να διευκολύνει ανθρώπους με αναπηρίες να χρησιμοποιήσουν όπλο. Η συσκευή, ουσιαστικά, επιτρέπει ένα ημιαυτόματο όπλο να μετατραπεί σε αυτόματο και να μπορεί ο χρήστης να πυροβολεί κατ’ επανάληψη.

Η αιματηρή επίθεση στο Λας Βέγκας αναγκάζει τους ειδικούς να στρέψουν την προσοχή τους σε αυτή τη συσκευή, ενώ ήδη ακούγονται φωνές πως πρέπει να μπουν περιορισμοί στη χρήση της.

Το εξάρτημα αυτό κυκλοφορεί στην αγορά λιγότερο από δέκα χρόνια, καθώς η κυβέρνηση έδωσε το «πράσινο φως» το 2010, όταν απεφάνθη ότι δεν παραβιάζει

Τραμπ και Λευκός Οίκος σφυρίζουν αδιάφορα

Το νέο μακελειό έφερε ξανά στο προσκήνιο το πρόβλημα της κατοχής και χρήσης όπλων στις ΗΠΑ, ωστόσο ο Ντόναλντ Τραμπ και η κυβέρνησή του δεν φέρονται διατεθειμένοι να ανοίξουν αυτή τη συζήτηση.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε τον Πάντοκ «ένα πολύ άρρωστο άτομο» και εξήρε το έργο των αρχών του Λας Βέγκας.

Όταν, όμως, ρωτήθηκε για την οπλοκατοχή περιορίστηκε στο να πει «θα μιλήσουμε για τη νομοθεσία αυτή εν καιρώ».

Την ίδια ώρα το δίκτυο NBC έδωσε στη δημοσιότητα άτυπη ενημέρωση του Λευκού Οίκου προς στελέχη της κυβέρνησης και συμμάχους, στην οποία καταγράφεται η απροθυμία να ανοιχτεί ξανά το θέμα της οπλοκατοχής.

Το κείμενο, που αποτελεί, ουσιαστικά, τη γραμμή που δίνει ο Λευκός Οίκος αναφέρει:

Είμαστε θετικοί απέναντι σε ένα λογικό και καλά ενημερωμένο διάλογο για τη δημόσια ασφάλεια και τις συνταγματικές μας ελευθερίες, αλλά απορρίπτουμε την λανθασμένη σκέψη ότι μπορούμε να έχουμε και τα δύο. Αναφορικά με τον έλεγχο στα όπλα, ας είμαστε ξεκάθαροι, νέοι νόμοι δεν θα σταματήσουμε έναν τρελό από τον να βλάψει αθώους ανθρώπους. Θα παραβιάσουν τα δικαιώματα κάθε νομοταγούς πολίτη. Δεν θα πρέπει να βιαστούμε να περιορίσουμε τις ελευθερίες μας προτού έχουμε όλα τα δεδομένα μπροστά μας

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments