Αρχική Εκδηλώσεις Θεματική συνάντηση με θέμα: «Το Καταστροφικό Φαινόμενο των Τσουνάμι”

Θεματική συνάντηση με θέμα: «Το Καταστροφικό Φαινόμενο των Τσουνάμι”

0
Dodekanisos

Στο πλαίσιο του 7ου Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα «Διαχείριση Θυμάτων Καταστροφών», το οποίο υλοποιείται στις 6-11 Οκτωβρίου 2017 στη Ρόδο, διοργανώνεται στα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» θεματική συνάντηση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με θέμα: «Το Καταστροφικό Φαινόμενο των Τσουνάμι – Συστήματα Προειδοποίησης και Μέτρα Προστασίας».

Η θεματική συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 10 Οκτωβρίου 2017 στις 13:00 στην αίθουσα «Καλλιπάτειρα» των Εκπαιδευτηρίων.

Εισηγητής είναι, ο Δρ. Γεράσιμος Α. Παπαδόπουλος, Διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας και Υπεύθυνος του Εθνικού Κέντρου Προειδοποίησης για Τσουνάμι του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Την εκδήλωση θα προλογίσουν οι:
Καθηγητής κ. Εμμανουήλ Πικουλής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Διευθυντής ΠΜΣ «Διεθνής Ιατρική -Διαχείριση Κρίσεων Υγείας» της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και ο,
Καθηγητής κ. Ευθύμιος Λέκκας, από το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, ΕΚΠΑ, Διευθυντής ΠΜΣ «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος Καταστροφών & Κρίσεων», διοργανωτές του 7ου Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα «Διαχείριση Θυμάτων Καταστροφών».

Λίγα λογία για την εκδήλωση
Οι ισχυροί υποθαλάσσιοι σεισμοί μπορεί να προκαλέσουν στη θάλασσα κύματα τσουνάμι που συχνά είναι καταστροφικά. Ο τελευταίος σεισμός στην Κω (21-7-2017) δημιούργησε τοπικό τσουνάμι ύψους 1,5 μέτρου. Τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκαν στην Ευρώπη σύγχρονα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης που λειτουργούν υπό τον συντονισμό της UNESCO. Στην Ελλάδα, το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι θεσμοθετήθηκε το 2010 και σήμερα αποτελεί ένα διεθνώς πιστοποιημένο κέντρο που λειτουργεί επιχειρησιακά 24 ώρες το 24ωρο στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το 2016 ο Ο.Η.Ε. αποφάσισε να καθιερωθεί ως Διεθνής Μέρα Ενημέρωσης για το Τσουνάμι η 5η Νοεμβρίου εκάστου έτους, με εκδηλώσεις χρονικά κοντά στην ημερομηνία αυτή. Στη συγκεκριμένη εκδήλωση θα παρουσιαστούν, με την προβολή διαφανειών, το φαινόμενο των τσουνάμι, το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι με ειδική αναφορά στη Ρόδο, τα μέτρα προστασίας και ένα διαδραστικό παιχνίδι (quiz game) για το πώς μπορούμε να μάθουμε περισσότερα για το τσουνάμι.


Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments