Αρχική Επικαιρότητα Ελεύθερη Πένα «Δυνατή η κοινή πορεία με τον κόσμο»

«Δυνατή η κοινή πορεία με τον κόσμο»

0
Dodekanisos

Την Δευτέρα 6 Αυγούστου και στις 9.30 το βράδυ, η Μεσαιωνική Τάφρος του νησιού μας θα κατακτηθεί από το ποιοτικό ελληνικό τραγούδι και με την αγγελική φωνή  της Ελευθερίας Αρβανιτάκη.

Η καταξιωμένη καλλιτέχνης για άλλη μια φορά θα δώσει τον καλύτερο της εαυτό για να χαρίσει μοναδικές στιγμές στους ροδίτες που την τιμούν με την παρουσία τους στις συναυλίες που δίνει στην Ρόδο.

Η διαδρομή της κ. Αρβανιτάκη άρχισε το 1979 όταν έγινε μέλος της  Οπισθοδρομικής Κομπανίας, μιας μπάντας την οποία αποτελούσαν  φοιτητές που έπαιζαν ρεμπέτικα και λαϊκά, ερασιτεχνικά, σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας.

Η φωνή της και οι ερμηνευτικές της ικανότητες ξεχώρισαν άμεσα και ακολούθησαν οι συνεργασίες με πολλούς και σημαντικούς συνθέτες όπως ο Νίκος Μαμαγκάκης, ο Σταμάτης Σπανουδάκης, ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Βαγγέλης Γερμανός, ο Νίκος Ξυδάκης, ο Νίκος Πορτοκάλογλου κ.ά. Έχει εμφανιστεί με μεγάλη επιτυχία σε διεθνή φεστιβάλ του εξωτερικού και έχει περιοδεύσει σε πολλές χώρες όπως η Ισπανία, το Μεξικό, η Αγγλία, η Γερμανία αλλά και η Αυστραλία. Θα χρειαζόμασταν εκατοντάδες σελίδες για να περιγραφούν όλα όσα έχει προσφέρει μέχρι σήμερα στο Ελληνικό τραγούδι, η σπουδαιότατη και σεμνή καταξιωμένη τραγουδίστρια.

Δεν αρνήθηκε να μιλήσει μαζί μας και έτσι βγήκε μια απλή συνέντευξη.

ΕΡ. Κυρία  Αρβανιτάκη για ακόμη μια φορά θα έρθετε στο νησί μας, την Ρόδο. Είστε ικανοποιημένη από την ανταπόκριση του κοινού και ο τρόπος που σας  δείχνει την αγάπη του?

ΑΠ. Έρχομαι κάθε δύο χρόνια στην Ρόδο για κάνω συναυλία. Πάντα είναι γεμάτη από καλή διάθεση και πάντα γίνεται μια σπουδαία συναυλία. Πιστεύω ότι το ίδιο θα γίνει και αυτή την φορά.

ΕΡ. Πέστε μου πόση ταπεινότητα υπάρχει στους καλλιτέχνες, όταν ανέβουν και καταξιωθούν στον χώρο τους?

ΑΠ. Το θέμα είναι το πώς το διαχειρίζεται ο καθένας. Εσείς πρέπει να έχετε πείρα και γνωρίζετε και φαντάζομαι ότι έχετε μια ιδίαν άποψη. Βέβαια αυτό μπορεί να συμβαίνει και στην καθημερινότητα της ζωής, δεν συμβαίνει μόνο στην ζωή των καλλιτεχνών.

ΕΡ. Ναι αλλά ο καλλιτέχνης είναι πιο αναγνωρίσιμος και εκεί μετράει πιο πολύ, διότι ίσως επηρεάζει την πλατιά μάζα του κόσμου.

ΑΠ. Σωστά, εκεί μετράει περισσότερο, γιατί εμείς είμαστε εκτεθειμένοι πολύ.

ΕΡ. Το Ελληνικό τραγούδι που βρίσκεται σήμερα?  Για μένα πάντως υπάρχει απογοήτευση.

ΑΠ. Απογοητευμένος, γιατί κ. Λοϊζο? Υπάρχουνε νέοι τραγουδιστές, υπάρχουνε νέα παιδιά που ετοιμάζουν τις δουλειές τους. Απλώς έχει αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο γίνεται πλέον  η προβολή μέσα από το διαδίκτυο κυρίως και σε δεύτερη φάση αν θα επενδύσει μια δισκογραφική εταιρία σε κάποιον ο οποίος έχει πώληση.

ΕΡ. Αν και δεν είμαι ο ειδικός, θεωρώ πως ένα καλό τραγούδι χαρακτηρίζεται πρώτα από τον καλό στίχο, την μουσική επένδυση και μετά η φωνή του καλλιτέχνη. Η άποψη σας?

ΑΠ. Εγώ, σήμερα λέω ότι είναι το ίδιο σημαντική αλλά βεβαίως πρώτα από όλα πρέπει να υπάρχει το ρεπερτόριο, πρέπει να υπάρχει πρώτα το τραγούδι.

ΕΡ. Δεν είμαι καλλιτέχνης για να κάνω κριτική, όμως ακούω κομμάτια, διακρίνω το πώς μεθοδεύεται η προβολή κάποιου ανθρώπου. Αντίθετα, ο ποιοτικός τραγουδιστής πρέπει να κοπιάσει πάρα πολύ για να καταξιωθεί.

ΑΠ. Πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός και πρέπει να επιλέγει πολύ σωστά τα βήματα τα οποία κάνει, να έχει πάθος και πόθο μεγάλο για να μπορέσει να στηρίξει μια καριέρα.

ΕΡ. Αν δεν υπάρχει μεράκι και αγάπη για το τραγούδι, νομίζω δεν μπορεί να γίνει κάποιος τραγουδιστής. Όμως κάποιοι παρακάμπτουν το μεράκι και βάζουν όρους για την αμοιβή τους, ενώ άλλοι με μεράκι και αγάπη βάζουν σε δεύτερη μοίρα την αμοιβή τους.

ΑΠ. Εγώ δεν ξέρω πώς να το απαντήσω αυτό το οποίο λέτε. Προφανώς έχετε κάποια εμπειρία και το συζητάτε. Εγώ δεν έχω τέτοια εμπειρία. Ξέρω όμως, ότι κάποιος καλλιτέχνης διοργανώνει τις παραστάσεις του  για το καλοκαίρι, μια και μιλάμε για συναυλίες, και σύμφωνα με την αξιολόγηση που θα κάνει στο πόσο κοστίζει μια συναυλία, πάνω σε αυτό κινείται.

ΕΡ. Θα ήθελα να στείλετε ένα μήνυμα στους συμπολίτες μου στην Ρόδο και να σας δεσμεύσουμε ότι θα έρθετε και του χρόνου.

ΑΠ. Εντάξει, το ανέφερα και πριν, έρχομαι κάθε δύο χρόνια στην Ρόδο. Η συνάντηση αυτή εμπεριέχει πολύ αναμονή και το εύχομαι, ώστε όταν συναντηθούμε πάλι σε λίγες μέρες, θα είναι το ίδιο δυνατή αυτή η πορεία η κοινή, η δική μου και του κόσμου.

ΕΡ. Σας εύχομαι ότι το καλύτερο κ. Αρβανιτάκη, να συνεχίσουμε να ακούμε αυτή την θεϊκή φωνής σας και να εκτιμούμε την ηθική πλευρά που έχετε στον χώρο σας. Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας και ραντεβού την Δευτέρα 6 Αυγούστου  στις 21.30 το βράδυ.

ΑΠ. Και εγώ σας ευχαριστώ πολύ.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments