Αρχική Επικαιρότητα “Δεν μπορούμε να ξέρουμε με βεβαιότητα την αιτία θανάτου!”

“Δεν μπορούμε να ξέρουμε με βεβαιότητα την αιτία θανάτου!”

0
Dodekanisos

“Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα αν πέθανε κάποιος από covid ή ενδονοσοκομειακή λοίμωξη”. Η παραπάνω δήλωση ανήκει στο μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Ελένη Γιαμαρέλου. Η κ. Γιαμαρέλου μιλώντας σήμερα στον SKAI απάντησε στην ερώτηση, “τι ρόλο παίζουμε οι ενδοσοκομειακές λοιμώξεις στους θανάτους που βλέπουμε κάθε ημέρα;” τονίζοντας τα ακόλουθα:

“Τα άτομα που τελειώνει η ζωή τους με covid έχουν μια κλινική εικόνα που για τον έμπειρο γιατρό, ειδικά η ακτινογραφία θώρακος είναι πολύ τυπική. Όταν είσαι πολύ καιρό στη μονάδα εντατικής θεραπείας, τότε τα μικρόβια που υπάρχουν στο νοσοκομειακό περιβάλλον που κατά κανόνα είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, αποικίζουν αυτούς τους αρρώστους σε πρώτη φάση κυρίως στους βλεννογόνους, στο στόμα και στο γαστρεντερικό τους. Οι ασθενείς δηλαδή πλήττονται και από αυτό. Δεν μπορούμε να το ξέρουμε με βεβαιότητα αλλά η σήψη είτε από τον ίδιο τον covid είτε από τα νοσοκομειακά μικρόβια είναι μια συνεχής απειλή που μας θυμίζει πόσο προσεκτικός πρέπει να είναι ο γιατρός στον τρόπο επιλογής των αντιβιοτικών. Ώστε όταν τα χρειαστεί να είναι χρήσιμα για να αντιμετωπίζουμε μικρόβια που υπάρχει πιθανότητα να μην τα πιάνει κανένα αντιβιοτικό. Σας θυμίζω ότι η χώρα μας είναι η πρώτη στην Ευρώπη μαζί με την Ιταλία στην αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά. Είμαστε επίσης η χώρα που έχει την υψηλότερη κατανάλωση αντιβιοτικών”.

Όπως έχουμε γράψει ξανά, υπάρχουν τουλάχιστον τρεις δικαστικές αποφάσεις για εκταφές ανθρώπων που φέρονται να πέθαναν από covid. Δεν είναι μάλιστα υπερβολικό να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, αρχίζουν και πληθαίνουν τα περιστατικά όπου ζητείται εκταφή των νεκρών προκειμένου να διαπιστωθεί η ακριβής αιτίας θανάτου.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments