Αρχική Επικαιρότητα Ελεύθερη Πένα Χατζημάρκος: ”Κάποιοι δεν μπορούν να χωνέψουν ότι λειτουργεί το Φράγμα Γαδουρά”

Χατζημάρκος: ”Κάποιοι δεν μπορούν να χωνέψουν ότι λειτουργεί το Φράγμα Γαδουρά”

0
Dodekanisos

Συνέντευξη  προς τους δημοσιογράφους παραχώρησε χθες ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, αναφορικά με αρκετά ενδιαφέροντα ζητήματα αλλά και προκειμένου να ξεκαθαρίσει κάποια σημεία για το νερό, τις δειγματοληψίες από το Φράγμα Γαδουρά και την ποιότητα του.

Ο Περιφερειάρχης ξεκίνησε την ενημέρωσή του τονίζοντας ότι δυστυχώς κάποιοι χωρίς να μπορούν να κρύψουν την στεναχώρια τους, δεν έχουν χωνέψει ακόμα ότι το έργο ολοκληρώθηκε και  δουλεύει με εξαιρετική ποιότητα νερού.

Και συνέχισε «Από εκεί και πέρα, πάγια ευθύνη δική μας και της Δ/νσης Υγείας είναι να κάνει ελέγχους, τους οποίους και διενεργεί. Υπάρχουν ευρήματα ως προς την ποιότητα του νερού των γεωτρήσεων και ακολουθείται η διαδικασία που η κείμενη νομοθεσία προβλέπει. Αυτό συνεχίζεται, θα συνεχιστεί και θα εντατικοποιηθεί όσο αυξάνονται τα περιστατικά στα οποία έχουμε καταγγελίες και αναφορές από πολίτες σχετικά με την ποιότητα του πόσιμου νερού που φτάνει στις βρύσες μας. Στόχος μας είναι στη βρύση του κάθε κατοίκου της Ρόδου, να φτάνει το καλύτερης ποιότητας πόσιμο νερό».

Ο κ.Χατζημάρκος ξεκαθάρισε ότι ο στόχος  των ερευνών και δειγματοληψιών που διενεργούνται, δεν είναι η τιμωρία αλλά για να εντοπίζονται τα όποια προβλήματα και να θεραπεύονται.Ένα μέτρο προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί να είναι το κλείσιμο μιας γεώτρησης, για παράδειγμα και πρόσθεσε «Προσωπικά πιστεύω ότι με το Φράγμα σε λειτουργία, δεν μπορεί να χρειάζονται και οι 360 περίπου γεωτρήσεις που υπάρχουν στο νησί. Θα πρέπει να κάνει και η ΔΕΥΑΡ μια δική της καταγραφή, ώστε να ξεκινήσει μια παρέμβαση. Νομίζω πως έτσι θα εξυγιανθεί κι η  εταιρεία  και θα βελτιώσει την οικονομική της κατάσταση».

Όπως τόνισε, πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας ήταν πάντα να σταματήσει κάποτε η υπεράντληση του υδροφόρου ορίζοντα μέσα από τον περιορισμό των γεωτρήσεων.
Αναφορικά με το κόστος του νερού, ο Περιφερειάρχης ήταν για μια ακόμα φορά κατηγορηματικός και τόνισε ότι το νερό έχει πολύ χαμηλό κόστος, μόλις 6 λεπτά του ευρώ το κυβικό και η συζήτηση γύρω από αυτό  θα πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει.

Στην συνέχεια, ενημέρωσε ότι μόλις πριν από δύο ημέρες παρέλαβε στα χέρια του την μελέτη για την δεύτερη φάση του έργου και ελπίζει ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα μπορέσουμε να έχουμε ευχάριστες ανακοινώσεις, στο πλαίσιο της συνεργασίας  με τα κυβερνητικά στελέχη.

Κλείνοντας το θέμα με το νερό πρόσθεσε «Εμείς συνεχίζουμε να λειτουργούμε με υπευθυνότητα. Η Ρόδος παίρνει μέχρι και σήμερα, το νερό δωρεάν. Δεν έχει γίνει καμία χρέωση στην ΔΕΥΑΡ. Συνεχίζουμε να στηρίζουμε με όλους τους δυνατούς τρόπους, και δεν περιμένουμε να ακούσουμε ένα ευχαριστώ. Μάλλον το έχουμε πια εμπεδώσει. Είμαστε σοβαροί, υπεύθυνοι και όχι κομπλεξικοί. Όλο το 2016 η Ρόδος έπαιρνε το νερό δωρεάν και μέχρι σήμερα η ΔΕΥΑΡ δεν έχει πληρώσει ούτε ένα ευρώ. είμαστε ακόμη οι ”χρυσοί χορηγοί”. Κάποια στιγμή θα καθίσουμε με την ΔΕΥΑΡ να συζητήσουμε»

Στην συνέχεια, ο κ Χατζημάρκος επιβεβαίωσε δημοσιεύματα του τοπικού τύπου για την διοργάνωση συνεδρίου με την παρουσία του πρωθυπουργού κ Αλέξη Τσίπρα, που θα πραγματοποιηθεί σε Σύρο και Ρόδο το β’ δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου του 2018 κι εκεί θα υπάρξει η δυνατότητα να τεθούν και να συζητηθούν ζητήματα της περιοχής μας.

Όσον αφορά την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ και την εφαρμογή του τέλους διανυκτέρευσης, τόνισε ότι είναι δυο μεγάλα πολιτικά θέματα και από 1η Ιανουαρίου 2018 που θα τεθούν σε ισχύ αυτά τα δύο μέτρα, θα είναι πάρα πολύ επιβαρυντικά για τα νησιά μας. Ωστόσο, θα συζητηθούν στο αναπτυξιακό συνέδριο και ο ίδιος θα προχωρήσει σε ”επιθετικό” στάδιο, λέγοντας πως θα θέσει και το θέμα της εφαρμογής ”ισοδύναμων” τα οποία είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση.

Σχολιάζοντας την αντιπολίτευση στο περιφερειακό συμβούλιο τόνισε ότι «Έχουμε μια ιδιαίτερη αντιπολίτευση. Όχι όπως στην υπόλοιπη Ελλάδα. Εμείς έχουμε ένα ξεφρενιασμένο σύστημα. Έχουμε μία μεγάλη συσπείρωση πικραμένων, οι οποίοι συγκροτούν ένα μεγάλο τείχος. Έχουμε καταφύγει σε ιατρικές γνωματεύσεις για το συμβαίνει εδώ πέρα  και γι αυτό το λόγο για να προστατεύσουμε την αξιοπρέπεια των συνεργατών μας, στείλαμε την δουλειά που κάναμε στο ΚΑΠΕ για να την εξετάσει. Είναι ζήτημα εβδομάδων να έρθει και στην οικονομική επιτροπή για να βγει στον αέρα η προκήρυξη».

Κλείνοντας την συνένετευξη ο κ.Χατζημάρκος αναφέρθηκε στο δημοσίευμα των ”New York Times”  με αφορμή την συνάντηση που είχε στην Ρόδο με τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα  και είπε χαρακτηριστικά «Είναι ιδιαίτερη η περίοδος στην οποία ζούμε. Είμαστε σε ένα σταυροδρόμι που στην περιοχή μας, αλλάζουν οι ισορροπίες.Σε αυτή την γειτονιά πρέπει να κινούμεθα με προσοχή και στο   βαθμό που μου επιτρέπεται πάντα σε θεσμικό επίπεδο, θα στηρίξω όποια επιλογή με πείθει ότι αυτός που είναι απέναντί μου, είναι και σύμμαχος».

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments