Αρχική Αθλητικά νέα Άλλα Σπορ ΑΣΙΑΘΡ: Ξεκίνησε εντυπωσιακά το πρωτάθλημα

ΑΣΙΑΘΡ: Ξεκίνησε εντυπωσιακά το πρωτάθλημα

0
tama1
Dodekanisos

Ξεκίνησε εντυπωσιακά το Ιστιοπλοϊκό Πρωτάθλημα 2013 που διοργανώνει ο Αθλητικός Σύλλογος Ιστιοπλόων Ανοικτής Θάλασσας Ρόδου (ΑΣΙΑΘΡ). Ο πρώτος αγώνας
πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 11 και 12 Μαΐου και ήταν ο καθιερωμένος αγώνας “ΤΟ ΤΑΜΑ” με προορισμό τον Πανορμίτη. Ήταν αφιερωμένος στην μνήμη του Θανάση Αναπολιτάνου, μέλους του ΑΣΙΑΘΡ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν λίγους μήνες. Ο αγώνας αποτελούνταν από δυο ιστιοδρομίες. Το Σάββατο 11 Μάιου έγινε η πρώτη ιστιοδρομία με εκκίνηση από την περιοχή Κάτω Πέτρες της Ρόδου στις 10:00π.μ. και με τερματισμό στην είσοδο του κόλπου του Πανορμίτη. Πριν την εκκίνηση κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη του Θανάση Αναπολιτάνου. 
Οι συνθήκες που επικρατούσαν ήταν ιδανικές καθώς στην περιοχή έπνεε μέτριας προς ισχυρής έντασης βορειοδυτικός άνεμος. Τα 13 σκάφη που εκκίνησαν επέλεξαν διαφορετικές τακτικές και χωρίστηκαν σε ομάδες που είτε κινήθηκαν αρχικά παράλληλα με τις ακτές τις Ρόδου είτε επέλεξαν να κινηθούν βόρεια προς τις απέναντι ακτές της Τουρκίας. Τελικά όλοι συνέκλιναν και πέρασαν μέσα από το στενό Σύμης – Σεσκλίων όπου και ο άνεμος δυνάμωσε ακόμη περισσότερο και έφτασε ακόμη και στους 25 με 30 κόμβους.
Πληρώματα, κυβερνήτες και σκάφη έδωσαν μάχη με τον ισχυρό κυματισμό και τον άνεμο που δυσκόλεψε τις προσπάθειές τους για να τερματίσουν τελικά στον Πανορμίτη, με πρώτο το σκάφος ESTELLA με κυβερνήτη τον Σωτήρη Κατσαρά που πέρασε νωρίς το μεσημέρι την γραμμή τερματισμού και πήρε την πρώτη πρωτιά του φετινού Πρωταθλήματος. Δεύτερο ήταν το σκάφος ΜΟΥΣΜΟΥΛΟ με κυβερνήτη τον Νίκο Κουμνάκη και τρίτο το πρωτοεμφανιζόμενο σκάφος ΑΡΜΙΔΑ με κυβερνήτη τον Βασίλη Μιχαλάκη. Όλα τα σκάφη, ακόμη και τα μικρότερα κατάφεραν να τερματίσουν μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες.
Το απόγευμα και το βράδυ του Σαββάτου οι ιστιοπλόοι είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα του Πανορμίτη στην Ιερά Μονή και να ξεκουραστούν για λίγες ώρες πριν από τον αγώνα της Κυριακής. Την Κυριακή το πρωί, μετά το πέρας του εκκλησιασμού έγινε ο καθιερωμένος αγιασμός σκαφών και πληρωμάτων, στην προβλήτα του Πανορμίτη από τον ιερέα της Μονής. Η ιστιοδρομία της Κυριακής είχε προορισμό την Ρόδο. Ο άνεμος είχε πέσει σε σχέση με τον άνεμο που έπνεε το Σάββατο. Η εκκίνηση δόθηκε στις 12:30 από το ακρωτήρι Πάτος, έξω από τον Πανορμίτη με δυτικό άνεμο μέτριας έντασης. Τα 13 σκάφη εκκίνησαν και χωρίστηκαν σε δυο ομάδες. Η πρώτη ομάδα επέλεξε να περάσει μέσα από το στενό Σύμης – Σεκλιών ενώ τα υπόλοιπα σκάφη πέρασαν έξω από το στενό και νότια των Σεσκλιών. Ο άνεμος έπνεε σταθερός, μέτριας έντασης με μικρές αυξομειώσεις σε όλη την διάρκεια της ιστιοδρομίας. Τα σκάφη έδωσαν μάχη πλέοντας μεταξύ τους σε μικρές σχετικά αποστάσεις και πρίμα με τα μπαλόνια τους. Τελικά νωρίς το απόγευμα τα σκάφη άρχισαν να τερματίζουν στην περιοχή του Ενυδρείου Ρόδου. Την πρώτη θέση κατέλαβε το σκάφος ΜΟΥΣΜΟΥΛΟ με κυβερνήτη τον Νίκο Κουμνάκη. Δεύτερο ήταν το σκάφος ΑΠΠΟΛΩΝ με κυβερνήτη τον Σωτήρη Τσιμέτα και τρίτο ήταν το BLUE SHARK με κυβερνήτη τον Αναστάσιο Φώτη.
Το Ιστιοπλοϊκό Πρωτάθλημα 2013 του ΑΣΙΑΘΡ ξεκίνησε με τους καλλίτερους οιωνούς. Κυβερνήτες και πληρώματα έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους σε δύσκολες συνθήκες και απέδειξαν για μια ακόμη φορά την υψηλή αγωνιστική τους κατάρτιση. Από τα πρώτα αποτελέσματα διαφαίνεται ότι και το φετινό πρωτάθλημα θα κριθεί στις λεπτομέρειες. Οι ιστιοπλόοι του ΑΣΙΑΘΡ έδωσαν ραντεβού για τον επόμενο αγώνα που θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 31 Μαΐου μέχρι την Κυριακή 2 Ιουνίου και θα έχει σταθμούς τον Πανορμίτη, στη συνέχεια την Χάλκη και τελικό προορισμό την Ρόδο.
-Όλα τα αποτελέσματα των δυο πρώτων ιστιοδρομιών του πρωταθλήματος και η μέχρι στιγμής βαθμολογία των σκαφών στο Πρωτάθλημα 2013, έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΑΣΙΑΘ Ρόδου – www.asiathr.gr
tama2

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments