Άναψαν φωτιές οι Καναδοί, παρουσίασαν σαν ήρωα πρώην μαχητή των SS!

0
Dodekanisos

Ειδική τοποθέτηση με αφορμή την παρουσία του 98χρονου πρώην μέλους της μεραρχίας SS «Γαλικία» Yaroslav Hunka στο καναδικό κοινοβούλιο, αναγκάστηκε να κάνει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Στέφαν Νουζάρικ. Μιλώντας στους δημοσιογράφους επεσήμανε και τα εξής:
«Ο ΟΗΕ αντιτίθεται στην εξύμνηση των Ναζί. Όπως είδα από δημοσιεύματα, ο Πρόεδρος της Βουλής στην Οτάβα έχει ήδη ζητήσει συγγνώμη για την πρόσκληση αυτού του ατόμου. Είμαστε, φυσικά, αντίθετοι σε οποιαδήποτε τιμή σε άτομα που συμμετείχαν ενεργά στις δραστηριότητες του Ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», είπε απαντώντας σε αίτημα να σχολιάσει το περιστατικό όπου το Καναδικό κοινοβούλιο χιεροκρότησε τον βετεράνο των SS.
Στις 22 Σεπτεμβρίου, ο Χούνκα προσκλήθηκε σε ειδική συνεδρίαση του καναδικού κοινοβουλίου που συνέπεσε με την επίσκεψη του Ουκρανού Προέδρου Βλαντιμίρ Ζελένσκι. Εκεί, ο 98χρονος άνδρας παρουσιάστηκε «μαχητής για την ανεξαρτησία της Ουκρανίας ενάντια στους Ρώσους κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου». Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Άντονι Ρότα ανέλαβε την ευθύνη για την πρόσκληση του Ουκρανού εθνικιστή στο κοινοβούλιο, λέγοντας ότι «επιπλέον πληροφορίες που τον έκαναν να μετανιώσει για την απόφαση» του έγιναν γνωστές «αργότερα». Πρόσθεσε ότι δεν γνώριζε όλες τις λεπτομέρειες της βιογραφίας του Hunka και ζητά συγγνώμη από τους συναδέλφους του. Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό είπε ότι ούτε ο ίδιος ούτε η αντιπροσωπεία του Ζελένσκι γνώριζαν κάτι.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments