Αρχική Τοπικό Δωδεκανήσου Α' Δωδεκανήσου Aλή Ογλού Εl Mago!!!

Aλή Ογλού Εl Mago!!!

4
alioglou1
Dodekanisos
Η σύγχρονη μορφή του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, η στυγνή αγορά που  συναλλάσει και ‘’ξεπλύνει’’  εκατομμύρια και που έχει διαβρώσει σχεδόν όλα τα ιδανικά που αντιπροσωπεύουν τον ρομαντισμό του αθλήματος, οδεύει προς  το τέλος της. Πλέον  όλοι πέφτουν με τα μούτρα στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο που ειδικά στο νησί μας έχει πάρει πρωτοφανείς για τα μέχρι τώρα δεδομένα διαστάσεις. Αυτό φυσικά δεν οφείλεται μόνο στα ‘’στημένα κόλπα’’ των μεγαλομετόχων  που σαφώς  ‘’κρύωσαν’’ τον κόσμο, αλλά και στο χρήμα που δεν ρέει πλέον άφθονο στις στέπες τους αφού το συνεχές ‘’πάρε – δώσε’’  τους εξάντλησε οικονομικά  και σε συνδυασμό με τους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε τους ‘’κόλλησε ΄΄ στο τοίχο με τα χέρια δεμένα να βλέπουν το οικοδόμημα το οποίο για χρόνια στήριζαν να γκρεμίζεται σαν ‘’χάρτινος’’ πύργος σε μια μόνο στιγμή.

Βλέποντας λοιπόν τους ‘’κολοσσούς’’ του νησιού μας να καταρρέουν ο ένας μετά τον άλλο, δημιουργήθηκε αυτόματα η ανάγκη από κάποιους  για την ανέγερση ενός νέου , πιο ώριμου και δυνατού ‘’κολοσσού’’ που θα ‘’χτίζεται’’ σιγά σιγά με ντόπια υλικά και από δεξιοτέχνες του είδους.

Ο Ιάλυσος είναι μια από τις ομάδες του ερασιτεχνικού  που έχουν υψηλούς στόχους και πλάνο για το μέλλον. Μια ομάδα που αποτελεί πόλο έλξης πολλών ποδοσφαιριστών κυρίως για το όραμα και λιγότερο για το οικονομικό κομμάτι. Στις αρχές  του καλοκαιριού μάλιστα ακούστηκαν πολλά πρωτοκλασάτα ονόματα στα πλαίσια ενίσχυσης της ομάδος και μερικά από αυτά αποκτήθηκαν. Οι φήμες  όμως έδιναν και έπαιρναν για τον επιθετικό εκείνο που θα έκανε τη διαφορά και θα πρόσθετε στη επιθετική γραμμή της ομάδας  μεγαλύτερα ποσοστά επικινδυνότητας…επιθετικό που όλοι προσπαθούσαν μανιωδώς να ανακαλύψουν.

Το όνομα Αλή Ογλού έπεσε σαν ‘’βόμβα’’ στα τοπικά δρώμενα του νησιού με τους πάντες να αναρωτιούνται  ποιος είναι αυτός ο παίχτης. Ο ‘’Μπαρή’’ όπως τον αποκαλούν συνήθως , ήταν πασίγνωστος στην πάνω Ελλάδα αφού ο τρόπος με τον οποίο χειριζόταν τη μπάλα έκανε το όνομα του να ακούγεται παντού. Μάλιστα οι δημοσιογράφοι δε δυσκολεύτηκαν να μάθουν για τον εν λόγο ποδοσφαιριστή αφού το youtube είναι γεμάτο από ‘’μαγικές’’ μπαλιές και γκολ δια ποδός ‘’Μπαρή’’ σε γήπεδα με θερμές εξέδρες και  οπαδούς που είχαν για σύνθημα το όνομα του… Τη φήμη του δεξιοτέχνη ‘’γκολτζή’’ απέδειξε και με τη φανέλα του Ιάλυσου, αφού από την πρώτη κιόλας εμφάνιση του…. γοήτευσε και κέρδισε τους οπαδούς της ομάδος  που πλέον έχουν στηρίξει  πολλά πάνω του.

Ποιος είναι όμως ο Αλή Ογλού; Από πού ξεκίνησε και πόσα σκαλοπάτια ανέβηκε για να φτάσει στο σημείο να αποθεώνεται σε κάθε ομάδα που πάει; Ποιος στάθηκε εμπόδιο στη καριέρα του  και ποιος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του; Σε όλα αυτά και σε άλλα πολλά ‘’καυτά’’ ερωτήματα καλείται να απαντήσει για πρώτη φορά  ο  δικός μας πλέον ‘’Μπαρή’’ σε μια συνέντευξη  ουσιαστικά εξιστόρηση της ζωής του , στην οποία δε δίστασε όχι μόνο να ανοίξει την καρδιά του , αλλά να πάρει θέση και για την ‘’σκλήρη’’ τιμωρία  -όπως την χαρακτηρίζει-  που δέχθηκε η ομάδα του.

Μπαρή τι ήταν αυτό που σε έκανε να αποδεχτείς την πρόταση από τον Ιάλυσο και να απαρνηθείς της επαγγελματικές κατηγορίες;

Η οικογένεια μου στηρίζεται σε μένα …μη ξεχνάτε έχω και ένα παιδί που πρέπει να μεγαλώσω… όλη μου τη ζωή έπαιζα μπάλα, αυτό είναι το επάγγελμα μου και από αυτό προσπαθώ να ζήσω… Η πρόταση του Ιάλυσου ήταν πολύ καλή από οικονομικής πλευράς και αυτός ήταν και ο λόγος που με έκανε να δεχθώ.

Δε φοβήθηκες ότι με το να γυρίσεις στο τοπικό, θα ήταν δύσκολο να ξαναπαίξεις σε επαγγελματικές κατηγορίες ή δε το πιστεύεις αυτό;

Δε το πιστεύω αυτό, αλλά ακόμα και να ισχύει δε το φοβήθηκα καθόλου…

Πως σε εντόπισαν οι άνθρωποι του Ιάλυσου; Μέσω κάποιου μάνατζερ ίσως;

Όχι, δεν έχω μάνατζερ… λογικά άκουσαν για μένα, βρήκαν το τηλέφωνο μου και απλά με πήραν…

Πέρασαν σχεδόν έξι μήνες από τότε; Θεωρείς ότι ήταν μια καλή επιλογή;

Ναι θεωρώ πως σωστά έπραξα, αφού όντως αυτά που μου είπαν οι άνθρωποι της διοίκησης αυτά βρήκα. Είμαι πολύ ικανοποιημένος τόσο από την συμπεριφορά τους που είναι άψογη απέναντι μου, όσο και με τα όσα συμφωνήσαμε αφού μου τα έδωσαν και με το παραπάνω. Πάντα είναι δίπλα μου σε ότι ζητήσω και αν έλεγα πως δεν είμαι ικανοποιημένος θα ήμουν αχάριστος.

Οι στόχοι της ομάδος όταν ήρθες ήταν πρωταθλητισμός, πλέον αυτοί οι στόχοι εγκαταλείφθηκαν μετά την τιμωρία που δεχθήκατε… Ποιοι είναι οι στόχοι της ομάδος από δω και πέρα και πως σχολιάζεις την τιμωρία που σας επιβλήθηκε;

Η τιμωρία που δεχθήκαμε για μένα ήταν άκρως αυστηρή. Δε μπορείς να στερείς τη συμμετοχή μιας ομάδας  από το πρωτάθλημα… Δέχομαι να την τιμωρήσεις, να τις βάλεις πρόστιμα αλλά όχι να της στερήσεις το δικαίωμα να αγωνιστεί… Υπάρχουν άνθρωποι από πίσω που όχι μόνο ξοδεύουν λεφτά, αλλά ‘’σπαταλάνε’’ και πολλές ώρες από την εργασία τους για ένα όραμα , ένα στόχο… Είμαι τόσα χρόνια στο χώρο , έχω βρεθεί σε πιο θερμές έδρες  , αλλά τέτοια τιμωρία δεν είδα ποτέ…Πλέον οι στόχοι της ομάδος είναι καλύτερη επίθεση – καλύτερη άμυνα και αυτό θα προσπαθήσουμε μέχρι το τέλος.

Ποια θεωρείς πως θα ήταν δηλαδή η κατάλληλη τιμωρία για αυτό που συνέβηκε;

Κοιτάξτε ήμουν μπροστά στην όλη φάση. Εγώ δεν είδα  είχα ούτε να γροθοκοπούν  τον επόπτη , ούτε να τον τσαλαπατούν όπως ισχυρίστηκε, το μόνο που είδα είναι να δέχεται μια ‘’χλιαρή’’ σφαλιάρα που δεν ήταν ικανή να του δημιουργήσει τέτοιο πρόβλημα που να μη μπορεί αγωνιστεί… Έκανε πως ζαλιζόταν και όταν μπήκε στο αυτοκίνητο γελούσε… Δεν δέχομαι τη δικαιολογία έχω ψυχολογικά, παρα μόνο χτύπησα στο κεφάλι και δε μπορώ να συνεχίσω.. Η τιμωρία για μένα ήταν πέρα για πέρα άδικη… κατέστρεψαν την προσπάθεια μιας ομάδας που αναβάθμισε το τοπικό και ανέβασε ψηλά τον πήχη. Η κατάλληλη τιμωρία για μένα θα ήταν 1. Χάνεις το παιχνίδι στα χαρτιά, 2. 6-7 αγωνιστικές η έδρα και 3. Χρηματικό πρόστιμο.

Παρόλα αυτά από τις μεταγραφικές κινήσεις των τελευταίων ημερών , γίνεται εύκολα κατανοητό πως προετοιμάζεστε για του χρόνου… Εσύ σκοπεύεις να μείνεις για ακόμη μια χρονιά;

Οι στόχοι για του χρό0νου δε γνωρίζω ποιοι είναι, θα τους καθορίσει η διοίκηση… Όσο για μένα έχω συμφωνήσει να μείνω μέχρι το 2016  αλλά μόνο με την υπάρχουσα διοίκηση.

Με όσα έχεις δει μέχρι τώρα πιστεύεις ότι ο Ιάλυσος έχει προοπτικές για μεγαλύτερη κατηγορία ;

Φυσικά. Η ομάδα ακόμα και τώρα λειτουργεί με επαγγελματικά πρότυπα και επειδή έχω περάσει από επαγγελματικές ομάδες είμαι σίγουρος πως δεν υστερεί σε τίποτα. Ίσα ίσα πιστεύω ότι είναι ένα οργανωμένο σωματείο που αν έχει βάλει στόχο να ανέβει κατηγορία μπορεί να το πετύχει.

Ακριβώς επειδή υπήρξες επαγγελματίας,  είδες μεγάλη διαφορά όσον αφορά την προπόνηση;

Στο ερασιτεχνικό δεν έχεις καθημερινές προπονήσεις, όπως όταν είσαι επαγγελματίας. Κατά τα άλλα η προπόνηση που κάνουμε δεν διαφέρει και πολύ από τις προπονήσεις των επαγγελματικών ομάδων.

Ποιες οι σχέσεις σου με τους συμπαίχτες σου;

Πολύ καλές. Έχουμε φοβερή σχέση μεταξύ μας από τον πιο μεγάλο μέχρι τον πιο μικρό και αυτό είναι που με ενδιαφέρει περισσότερο πέρα από το αγωνιστικό κομμάτι.

Ψάχνοντας- ψάχνοντας για σένα είδαμε πολλά βίντεο στο youtube με απίστευτα γκολ από κρίσιμους αγώνες και με πλήθος κόσμου να φωνάζει το όνομα σου. Ο κόσμος σου δίνει ώθηση ή σε γεμίζει με ευθύνη και άγχος θέλοντας να φανείς αντάξιος των προσδοκιών του;

Ο κόσμος είναι δύναμη για κάθε ομάδα. Προσωπικά μου δίνει ώθηση και τη ψυχολογία για περισσότερα.

Ποια είναι η πιο έντονη στιγμή της καριέρας σου που θυμάσαι μέχρι και σήμερα;

Δε θα ξεχάσω ποτέ το παιχνίδι με τη Βέροια, 2-3 αγωνιστικές πριν πετύχουμε την άνοδο με την ομάδα της Καβάλας, μέσα σε ένα γήπεδο που ξεχείλιζε από κόσμο και με 6 χιλιάδες οπαδούς να φωνάζουν το όνομα μου…. Αυτό είναι ένα συναίσθημα που ‘’κλείδωσα’’ βαθιά στην καρδιά μου.

Ποιο ποδοσφαιρικό σου όνειρο δεν κατάφερες να πραγματοποιήσεις;

Να παίξω Α’ εθνική, όνειρο που πλέον έχω πλέον εγκαταλείψει …

Τι ήταν αυτό που σε εμπόδισε να φτάσεις μέχρι εκεί;

Κυρίως οι επιλογές μου. Παντρεύτηκα μικρός 18 χρονών, μετά οι γονείς που δε δέχθηκαν ποτέ το γεγονός ότι δεν ακολούθησα τη δουλειά του πατέρα μου , αλλά  έγινα ποδοσφαιριστής καθώς και άλλοι παράγοντες όπως ο πρόεδρος της Καβάλας που δε με έδωσε όταν με ζήτησε ο Π.Α.Ο.Κ.

Η οικογένεια σου δηλαδή δε στήριξε τις επιλογές σου;

Όχι οι γονείς μου πάντα ήταν αρνητικοί στον ασχοληθώ με τη μπάλα. Να φανταστείτε πως ο πατέρας μου ήρθε μόνο μια φορά στο γήπεδο και αυτή με το ζόρι….

Παρόλα αυτά πάλεψες… και κόντρα σε όλους κατάφερες να αποδείξεις πως έχεις ταλέντο… Οι γονείς σου ούτε τότε το δέχτηκαν;

Όχι οι γονείς μου ακόμα και τώρα δε το έχουν ‘’χωνέψει’’ απλά πλέον μετά από τόσα χρόνια το έχουν αποδεχθεί. Βέβαια παραπονιούνται συνεχώς που λείπω , που δεν είμαι κοντά τους, αλλά  ξέρουν καλά πως δεν υπάρχει άλλη λύση.

Πόσο δύσκολο είναι τελικά να παλεύεις μόνος σου;

Είναι πολύ δύσκολο να παλεύεις για ένα όνειρο και να μην έχει στηρίγματα. Παρόλα αυτά η αγάπη μου για τη μπάλα με γέμισε με δύναμη και πείσμα να καταφέρω όσα ονειρευόμουν από μικρό παιδί κι ας ήμουν μόνος μου…

Πιστεύεις πως όλα αυτά συνέβαλαν στο να μη πραγματοποιήσεις το όνειρο σου;

Δε θεωρώ υπαίτιους τους γονείς μου , αλλά σίγουρα αν δεν παντρευόμουν τόσο μικρός και δεν ήμουν τόσο ανώριμος στο να διαχειριστώ όλο αυτό, ίσως να είχα άλλη πορεία.

Ερχόμενος εδώ τι ήταν αυτό που δε σου άρεσε ;

Βασικά η Ρόδος είναι πολύ ωραίο νησί και μ’αρέσει η ζωή εδώ. Αυτό που δε μ’ αρέσει είναι το κουτσομπολιό και το μίσος μεταξύ των χωριών.

Η πραγματική σου θέση ποια είναι;

10 άρη, σέντρε φορ με ‘’ βάφτισαν’’ εδώ. Πρώτη φορά παίζω σε αυτή τη θέση…

Τι σ’αρέσει περισσότερο να βάζεις γκολ ή να μοιράζεις;

Και τα δύο. Η χαρά του να δημιουργείς γκολ με του να βάζεις είναι ίδια…Το γκολ είναι γκολ και τη χαρά τη μοιραζόμαστε όλοι η ομάδα μαζί.

Ποια προσόντα χρειάζεται να διαθέτει ένας ποδοσφαιριστής  που παίζει σε αυτή τη θέση ;

Τεχνική κατάρτιση, δύναμη, πάθος και λιγότερο ταχύτητα.

Πότε πιστεύεις ότι είναι η κατάλληλη ηλικία για έναν ποδοσφαιριστή να αποσυρθεί;

Θεωρώ πως  κάθε ποδοσφαιριστής που κλείνει τον κύκλο του πρέπει να αποσύρεται για να δίνει τόπο στα νιάτα. Πιστεύω πως η κατάλληλη ηλικία είναι γύρω στα 37 , όταν πια έχεις κάνει αυτά που ήθελες και πλέον οι δυνάμεις σου δεν είναι οι ίδιες.

Έχεις σκεφτεί τι θα κάνεις όταν ‘’κρεμάσεις’’ τα ποδοσφαιρικά σου παπούτσια;

Θα ασχοληθώ με την προπονητική, ήδη έχω κάποιες προτάσεις….

Υπήρξες συμπαίχτης ή αντίπαλος με γνωστά ονόματα του Ελληνικού ποδοσφαίρου;

Ναι υπήρξα συμπαίχτης με τον Κέλβιν Σεμπουε (πρώην παίχτης της Α.Ε.Κ.) στην ομάδα της Καβάλας, τον Τοροσίδη στη Ξάνθη και αντίπαλος με τον Κιζερίδη του Άρη όπως και με τον Αρχοντούλη όταν έπαιζε στον Απόλλων Αθηνών και εγώ στα Χανιά.

Ανέφερες πριν πως έχεις οικογένεια και από όσο γνωρίζω είσαι και πατέρας ενός 9χρονου αγοριού. Ο γιός ασχολείται με τη μπάλα;

Ναι φυσικά. Είναι με τους γονείς μου στη Ξάνθη και είναι στην ακαδημία του Ορφέα.

Οι κρητικές τι λένε; Έχει το ταλέντο το δικό σους;

Έτσι λένε και από όσα έχω δει και εγώ ταλέντο διαθέτει το οποίο φυσικά πρέπει να δουλευτεί για να ωριμάσει.

Εσύ μετά από τα όσα έχεις βιώσει στο χώρο του ποδοσφαίρου, θα τον ενθάρρυνες να ασχοληθεί με το άθλημα;

Ναι, αν και τα πράγματα σήμερα είναι διαφορετικά από όταν ξεκίνησα εγώ. Σήμερα το ποδόσφαιρο περνάει κρίση  και συν της άλλης εγώ δεν τα πήγαινα τα γράμματα, ο γιός μου όμως είναι καλός μαθητής και θα ήθελα να τα συνδυάσει και τα δύο, αν αυτό ήταν δυνατόν.

Εφόσον επιλέξει το δρόμο τον δικό σου , θα τον βοηθήσεις να κάνει πραγματικότητα όσα εσύ ονειρεύτηκες και δε μπόρεσες να κάνεις πραγματικότητα;

Σίγουρα θα τον βοηθήσω όμως δε θέλω να επέμβω και πολύ … Θέλω να φτάσει εκεί που ονειρεύεται με την αξία του, γιατί μόνο τότε το απολαμβάνεις καλύτερα.

Τι είναι αυτό θα ήθελες να αλλάξεις στο χώρο του ποδοσφαίρου;

Την νοοτροπία γενικά…. το να στήνονται αγώνες και το ποδόσφαιρο να μη παίζεται πια στα πόδια αλλά στη τσέπη.

WHO IS WHO

Εκεί που δύο διαφορετική πολιτισμοί συναντιούνται ,στη Ξάνθη από όπου και κατάγεται, ξεκίνησε η ζωή του Αλή Ογλού. Μια ζωή που από τα πρώτα του χρόνια ήταν συνυφασμένη και συνδεδεμένη με το ποδόσφαιρο, αφού κατάλαβε γρήγορα πως το άθλημα αυτό ήταν κάτι παραπάνω από απλό πάθος…Το… μέλλον του χτύπησε την πόρτα μόλις σε ηλικία 7 ετών όταν εντάχθηκε για πρώτη φόρα στις ακαδημίες του Αγ. Αθανασίου Θεσ/κης όπου και διέμενε τότε με την οικογένεια του. Σε ηλικία 14 χρονών ενώ έπαιζε με το εφηβικό , οι γονείς του αποφάσισαν να μετακομίσουν στη Ξάνθη με τον μικρό Μπαρή να ψάχνει για ομάδα και στα 15 του να  φοράει τη φανέλα της Ασπίδας Ξάνθης Δ΄εθνική και μάλιστα να παίρνει βασικό ρόλο στη εντεκάδα. Εκεί έμεινε για ένα χρόνο και μετά πήγε στον Ορφέα Ξάνθης (Δ΄εθνική) για δύο χρόνια, ώσπου τον εντόπισε η Σκόντα Ξάνθη και του πρότεινε να ενταχθεί στο μεγάλο σχολείο της .Μέσα σε έξι μήνες το ταλέντο του έγινε αντιληπτό από τον προπονητή Βαζάκα που του πρότεινε επαγγελματικό συμβόλαιο στον Ποδειδώνα Νέων Πόρων στην Β εθνική κατηγορία. Αυτή ήταν καθοριστική στιγμή στη καριέρα του αφού τότε πίστεψε για πρώτη φορά στη δύναμη που έχει στα πόδια και με σημαία του την αγάπη για το ποδόσφαιρο πήγε κόντρα στους γονείς του που τον προόριζαν για άλλα και που μέχρι σήμερα δεν το έχουν αποδεχτεί .Η δεύτερη πρόταση θα είχε πιο ελκυστικό πακέτο, το οποίο αυτή τη φορά δεν μπορούσαν να αρνηθούν οι γονείς του…Ενώ λοιπόν οι φήμη του άρχισε να εξαπλώνεται και οι προτάσεις έπεφταν βροχή, εκείνος επιλέγει να πάει στη Καβάλα με την οποία πήρε το πρώτο του πρωτάθλημα σαν επαγγελματίας. Όμως οι οικονομικές δυσκολίες πάντα ήταν εμπόδιο και συνάμα κίνητρο για τον νεαρό άσσο που έκανε πισωγύρισμα και κατέληξε στον Ορφέα Ξάνθης (Δ΄εθνική) . Μετά από δύο χρόνια ο Α.Ο.Χανίων έδειξε σθεναρό ενδιαφέρον για την απόκτηση του , με τον Μπαρή να αποδεικνύεται τελικά καλή επιλογή αφού με τη βοήθεια του πέτυχαν την άνοδο στη Γ΄εθνική κατηγορία. Όμως στα μισά της χρονιά έφυγε για τις Σέρρες αφού αποφάσισε να φορέσει τη φανέλα του Αλέξανδρου Ηράκλειας Σερρών (Γ΄εθνική) για να είναι πιο κοντά στην οικογένεια που ήδη είχε δημιουργήσει. Τα οικονομικά όμως προβλήματα της ομάδος ενέτειναν το βιοποριστικό του πρόβλημα που σε συνδυασμό με  τη δουλειά του πατέρα που δε πήγαινε καλά ,αναγκάστηκε να δει το ποδόσφαιρο καθαρά σαν επάγγελμα και να επωφεληθεί από αυτό. Ετσι ενώ είχε προτάσεις από ομάδες Γ΄εθνικής επέλεξε να έρθει στη Ρόδο και στον Ιάλυσο αφού πλέον στις επαγγελματικές κατηγορίες τα πράγματα είναι αμφίβολα και ο Μπαρή έχοντας μια μεγάλη οικογένεια πίσω του που στηρίζεται σ’ αυτόν, δε μπορεί να παίρνει τέτοια ρίσκα.

alioglou_2alioglou_3Σοφία Κασιώτη

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
IALISOS
IALISOS
12 years ago

EISAI PAIXTARAS.ALLA TO VASIKOTERO EINAI PWS EISAI KAI GAMO TA PAIDIA ME XRISI KARDIA

Διαιτητής
Διαιτητής
12 years ago

Ναι μωρε, μια χαλαρή σφαλιάρα ήταν, να μας δίνετε δυο τρεις χαλαρές σφαλιάρες οπότε μπαίνουμε μέσα στα γήπεδα έτσι για να στανιαρουμε λιγάκι.
Άδικη η τιμωρία!

triantenos
triantenos
12 years ago

Pisteuo oti perisotero adiko einai oti exete katastrepsei to topiko mas podosfairo me tis apofaseis sas kai oti o protathlitis se oles tis katigories vgainei analoga me tis dike sas protimiseis den kserete oute ta vasika para i timoria tis omadas mou!!!

lamogio
lamogio
12 years ago

thimaste tin epithesi pou kanane esis kai xtipisate paragonta tou ialysou sta grafiasas pios sas tiporise esas