Αρχική Στήλες Απόψεις ” Αύξηση αφίξεων και παρακμή”

” Αύξηση αφίξεων και παρακμή”

0
Dodekanisos

Γράφει ο περιφερειακός σύμβουλος Παναγιώτης Κουνάκης.

Τον τελευταίο καιρό ο επιχειρηματικός κόσμος στα νησιά βομβαρδίζεται από μηνύματα ευτυχίας μέσω του Tύπου τα οποία αφορούν τον αριθμό των επισκεπτών.

Δυστυχώς, η πραγματικότητα είναι αντιστρόφως ανάλογη όσον αφορά τον τζίρο και την κερδοφορία των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων.

Φωνές αγωνίας ακούγονται από εμπόρους οι οποίες όμως υπερκαλύπτονται από τους πανηγυρισμούς για την αύξηση των αφίξεων και τα γεμάτα ξενοδοχεία, με τους υπεύθυνους του τουρισμού να έχουν ξεχάσει ότι ο ρόλος τους είναι να μοιράζεται η πίτα των κερδών.

Ακόμα και αρκετοί από τους πιο επιτυχημένους ξενοδόχους, εξαιτίας της υψηλής φορολογίας και των προβλημάτων που τους δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, δεν μπορούν να επωφεληθούν από αυτή την αύξηση των αφίξεων.

Είναι φανερό ότι η τουριστική πολιτική πρέπει επιτέλους να αλλάξει. Νέες αγορές πρέπει να ανοίξουν και άλλες να διευρυνθούν. Οι μεγάλοι τουριστικοί πράκτορες έχουν τα κλειδιά του τουρισμού της πλειοψηφίας των νησιών μας, αλλά κρατούν ομήρους τους ξενοδόχους και αφήνουν στο έλεος του θεού τον εμπορικό κόσμο.

Είναι πλέον επιτακτική  ανάγκη να ανακτήσουμε τον έλεγχο της τουριστικής δυναμικής, ώστε όχι μόνο να επιβιώσουμε αλλά και να διεκδικήσουμε την προοπτική που μας αξίζει.

Ασία και Ινδία είναι οι αγορές στις οποίες θα ήταν ευχής έργον να επενδύσουμε, αποφεύγοντας τα λάθη του παρελθόντος και ράβοντας το νέο κουστούμι του τουρισμού  στα μέτρα μας.

Το θέμα είναι αν όσοι έχουν τα σκήπτρα του τουρισμού μπορούν να αντιληφθούν  τον πόνο του εμπόρου ή αν θέλουν να σπρώξουν όλο τον νησιωτικό πληθυσμό να ασχοληθεί αποκλειστικά με την φιλοξενία γεγονός που θα κανιβαλίσει και την ήδη κατακερματισμένη πίτα των ξενοδόχων.

Η δυναμική που εμφανίζει το airnbnb –και η οποία ολοένα και διευρύνεται- αποδεικνύει τον παραπάνω ισχυρισμό.

Είναι δύσκολο να αποδέχεσαι νέες ιδέες, να δοκιμάζεις, να ρισκάρεις,αλλά όσο βολεύεσαι στους πανηγυρισμούς των αφίξεων επιταχύνεις την παρακμή και ξεχνάς πως η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας είναι αυτοί οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έβαλαν ένα μικρό λιθαράκι ώστε να κάνουν τα νησιά μας πρωταθλητές στις τουριστικές αφίξεις.

Οι έμποροι αξίζουν καλύτερη προσοχή και σίγουρα τώρα– δεν την έχουν.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments