Αρχική Αθλητικά νέα «Μαύρη σελίδα» για το Πορτογαλικό ποδόσφαιρο

«Μαύρη σελίδα» για το Πορτογαλικό ποδόσφαιρο

1
Dodekanisos

Απίστευτο και όμως αληθινό είναι το περιστατικό που έλαβε χώρα στην Πορτογαλία. Η Μπελενένσες λόγω 17 κρουσμάτων κορονοϊού άρχισε το ματς με τη Μπενφίκα για την 12η αγωνιστική του πρωταθλήματος Πορτογαλίας με εννιά ποδοσφαιριστές. Εκ των οποίων οι δύο ήταν τερματοφύλακες! 

Η Πορτογαλική Ομοσπονδία -σκανδαλωδώς- δεν πήρε την απόφαση να αναβληθεί η αναμέτρηση. Επιπλέον η Μπενφίκα δεν έδειξε κανένα έλεος στην αποδεκατισμένη αντίπαλό της, με το ημίχρονο να τελειώνει με σκορ 0-7 υπέρ των «αετών». Η έναρξη του δευτέρου μέρους καθυστέρησε για μερικά λεπτά. Ενώ όταν διεξήχθη η σέντρα του, οι ποδοσφαιριστές της Μπελενένσες, είχαν βγει επτά στον αγωνιστικό χώρο με δύο να μένουν στα αποδυτήρια. Παράλληλα επικαλούμενοι ακόμα ένα πρόβλημα τραυματισμού, οι διαθέσιμοι ποδοσφαιριστές έμειναν έξι, προκειμένου να υποχρεώσουν τον διαιτητή να διακόψει οριστικά την αναμέτρηση. Όπερ και εγένετο. 

Πλέον η αναμέτρηση θα μείνει στην ιστορία ως «μαύρη σελίδα» στο Πορτογαλικό ποδόσφαιρο, όπως πολύ εύστοχα την χαρακτήρισε ο Ρουί Κόστα, παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της Μπενφίκα και νυν πρόεδρος της. Ειδικότερα δήλωσε: «Λυπάμαι γι’ αυτό που συνέβη, λυπάμαι για αυτή τη μαύρη σελίδα του πορτογαλικού ποδοσφαίρου και τη ίδιας της χώρας. Η Μπενφίκα απλώς συμμορφώθηκε με τους κανονισμούς, όπως ακριβώς που η Μπελενένσες, καθώς ήταν υποχρεωμένη να κατέβει στον αγώνα. Εάν η Μπενφίκα δεν εμφανιζόταν θα έχανε το παιχνίδι. Θα έπρεπε όλοι να ντρεπόμαστε για αυτό που συνέβη, αλλά η Μπενφίκα δεν είναι υπεύθυνη για αυτή τη μαύρη σελίδα. Δεν ήμασταν καθόλου ευχαριστημένοι που βγήκαμε στο γήπεδο υπό αυτές τις συνθήκες», υποστήριξε ο 49χρονος Πορτογάλος.

Όπως ήταν λογικό η τοποθέτηση του Ρουί Κόστα δεν ήταν η μοναδική. Με την αναμέτρηση να έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα, το «μπαλάκι» της επίρριψης ευθυνών συνεχίζεται. Από την πλευρά της η Σπόρτινγκ Λισαβόνας, τόνισε: «Η Σπόρτινγκ Λισαβόνας δεν μπορεί να μην σχολιάσει όσα συνέβησαν απόψε στο “Εστάντιο Νασιονάλ”. Αυτό που οδήγησε στο να είναι εφικτή αυτή η κατάσταση αξίζει βαθύ προβληματισμό από όλους εκείνους που υπερασπίζονται την αθλητική δικαιοσύνη και πρέπει να αξίζει την εθνική προσοχή στο υψηλότερο επίπεδο. Αξίζει τη προσοχή της Διεθνούς δικαιοσύνης και σηματοδοτεί ένα ακόμη μαύρο επεισόδιο του Πορτογαλικού ποδοσφαίρου, το οποίο ζει ήδη μολυσμένο από τη μόνιμη εμπλοκή του σε υποψίες διαφθοράς. Το Πορτογαλικό ποδόσφαιρο στο σύνολό του έχει σοβαρές προκαταλήψεις σήμερα, όπως και οι σύλλογοι που είναι μέρος του και αγωνίζονται μόνο στο γήπεδο. Αυτό που συμβαίνει έχει σοβαρές επιπτώσεις στην αξιοπιστία αυτού του πρωταθλήματος και των θεσμών που το ρυθμίζουν. Η κατάσταση δεν μπορεί ή δεν πρέπει να αφήσει κανέναν αδιάφορο γιατί το Πορτογαλικό ποδόσφαιρο δεν θα ληφθεί ποτέ στα σοβαρά. Η Σπόρτινγκ Λισαβόνας είναι ένας σύλλογος με αξίες και αρχές που δεν πρόκειται ποτέ να παραιτηθεί και θεωρεί ότι αυτό που συνέβη είναι ντροπή για το Πορτογαλικό ποδόσφαιρο».

Τέλος, ο πρόεδρος της Μπελενένσες (για όποιον δεν γνωρίζει, η ΠΑΕ και η ερασιτεχνική Μπελενένσες ήρθαν σε ρήξη πριν τρία χρόνια και πλέον η ΠΑΕ απαγορεύεται να χρησιμοποιεί το όνομα, το σήμα, την ιστορία και το γήπεδο της ιστορικής Μπελενένσες), υποστήριξε: «Η πρώτη δήλωση είναι για τους παίκτες μου. Παρακολουθώ ποδόσφαιρο 48 χρόνια και δεν έχω ξαναδεί παίκτες τόσο άξιους όσο αυτοί που αναγκάστηκαν να παίξουν. Για αυτούς, ένα αίσθημα βαθιάς κατανόησης, έδειξαν σε όλους τι σημαίνει να έχεις αξιοπρέπεια. Δεν θα μιλήσω για κανονισμούς και ημερολόγια. Παίξαμε εδώ σήμερα, ήταν κρίμα, εκτός από τους παίκτες που εμφανίστηκαν. Δεν έχω ξαναδεί τέτοια αξιοπρέπεια στη ζωή μου. Eίναι ντροπή για όλους μας το γεγονός ότι διεξήχθη αυτό το παιχνίδι εκτός από τους 9 παίκτες μας που εμφανίστηκαν στο γήπεδο. Νωρίς το απόγευμα ζητήσαμε από τη Λίγκα να αναβάλει το παιχνίδι. Μας μεταφέρθηκε πως είχαμε 9 παίκτες. Η Λίγκα μας είπε ‘έχετε 9 παίκτες’. Η άλλη εναλλακτική ήταν να μην εμφανιστούμε στο γήπεδο». 

Εν κατακλείδι, κατά την δική μου εκτίμηση πρόκειται για μία ξεκάθαρα σκανδαλώδης απόφαση, πίσω από την οποία υπάρχει αλλοίωση αποτελέσματος. Στην κούρσα του πρωταθλήματος το συγκεκριμένο -ξεκούραστο- «τρίποντο» πιθανόν να ευνοήσει την Μπενφίκα. Όλες τις παραπάνω εξελίξεις παρακολουθούν στην Καβάλα και ταυτίζονται σε μεγάλο βαθμό.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments