Αρχική Αθλητικά νέα Ντόμινο εξελίξεων έχει εγείρει η υπόθεση της Γαλατασαράι

Ντόμινο εξελίξεων έχει εγείρει η υπόθεση της Γαλατασαράι

1
Πηγή φωτογραφίας: kathimerini.gr
Dodekanisos

Η απόφαση του Νίκου Χαρδαλιά να μην επιτρέψει την είσοδο στην χώρα μας στη Γαλατασαράι έχει παρακινήσει ντόμινο εξελίξεων. Συγκεκριμένα οι ανακοινώσεις από Τουρκικής πλευράς διαδέχονται η μία την άλλη και καταδικάζουν την στάση των Ελληνικών Αρχών. 

Το χρονικό της υπόθεσης 

Θυμίζουμε πως η Γαλατασαράι ταξίδεψε στην χώρα μας για προγραμματισμένο φιλικό αγώνα με τον Ολυμπιακό (13/7, 21:15, MEGA – Novasports 1HD). Ωστόσο ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς με απόφασή του έβαλε «μπλόκο» στην Τουρκική ομάδα. Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του η ομάδα αρνήθηκε να υποβληθεί σε rapid test. «Δεδομένης της άρνησής τους με εντολή μου δεν επετράπη η είσοδος των μελών της αποστολής στη χώρα μας», ανέφερε.

Τα Τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν πως η Γαλατασαράι, επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη εκνευρισμένη από τον τρόπο αντιμετώπισης που έτυχε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος». 

Η ανακοίνωση του Μεχμέτ Κασάπογλου

Στο μεταξύ ο Υπουργός Αθλητισμού Τουρκίας Μεχμέτ Κασάπογλου με δήλωσή του εξέφρασε τη στήριξή του στην Galatasaray. 

«Ως αποτέλεσμα της στάσης που αντιμετωπίζει η Γαλατασαράι, μίλησα τηλεφωνικώς με τους προέδρους της ομάδας και εξέφρασα ότι είμαστε μαζί τους. Καταδικάζω έντονα αυτή την στάση», ανέφερε συγκεκριμένα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Γαλατασαράι

Ενώ η «τσιμ μπομ» με ανακοίνωσή της κατήγγειλε τις Ελληνικές Αρχές για ακατάλληλη συμπεριφορά στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». 

«Στην Αθήνα, όπου πήγαμε να παίξουμε φιλικό αγώνα σε φιλική ατμόσφαιρα, πραγματοποιήθηκε μία σαφής διάκριση απέναντι μας. Πέρα από τη συνηθισμένη διπλωματική πρακτική ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, τα τεστ PCR που ισχύουν για 72 ώρες δεν έγιναν δεκτά και ζητήθηκαν νέα τεστ. Παρά το γεγονός ότι ο προπονητής μας, Φατίχ Τερίμ, και ορισμένοι από τους παίκτες μας προχώρησαν στις σχετικές ενέργειες αντιμετωπίστηκαν με εξαιρετικά ακατάλληλο και αλαζονικό τρόπο. Οι δυσκολίες που προέκυψαν συνέχισαν να αυξάνονται. Δεν δεχόμαστε αυτήν τη στάση, πρακτική και συμπεριφορά των ελληνικών Αρχών.

Είναι η πρώτη φορά που η Γαλατασαράι, η οποία φέρει περήφανα την τουρκική σημαία στη φανέλα της και εκπροσωπεί την Τουρκία στην Ευρώπη, υπέστη τέτοια συμπεριφορά.

Ως Διοικητικό Συμβούλιο αποφασίσαμε να επιστρέψει η ομάδα μας αμέσως. Εκ μέρους της χώρας μας, αναμένουμε συγγνώμη από τις ελληνικές Αρχές γι’ αυτήν την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους κρατικούς θεσμούς και τους αξιωματούχους της Δημοκρατίας της Τουρκίας, ειδικά το Υπουργείο Εξωτερικών μας, που δεν μας άφησαν μόνους και από την πρώτη στιγμή του συμβάντος ήρθαν σε επαφή με την αποστολή μας και προσπάθησαν να λύσουν το πρόβλημα με διπλωματικά Μέσα».

Η δήλωση του Μπουράκ Ελμάς

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Galatasaray, Μπουράκ Ελμάς, τόνισε πως είχε συνομιλία με τον Ολυμπιακό για το συμβάν. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του η «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ δήλωσε ντροπιασμένη. «Είναι πολιτικό γεγονός. Από τον Ολυμπιακό μας είπαν πως νιώθουν ντροπιασμένοι», ανέφερε ο πρόεδρος της τουρκικού συλλόγου. 

Οι δηλώσεις του Αρντά Τουράν

Θέση για το περιστατικό πήρε και ο Διεθνής Τούρκος μέσος της Γαλατασαράι, Αρντά Τουράν, με δηλώσεις του στα ΜΜΕ της Τουρκίας. Συγκεκριμένα είπε:

«Δυστυχώς ζήσαμε καταστάσεις που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα. Παρά το γεγονός ότι πήραμε κάθε προφύλαξη και όλα τα τεστ PCR ήταν αρνητικά. Η συμπεριφορά των ελληνικών αρχών ήταν ιδιαίτερα ασεβείς. Ένα φιλικό παιχνίδι υποτίθεται πως είναι φιλικό αλλά αυτό δεν συνέβη. Εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε φιλόξενοι σε όποιον έρχεται στην πατρίδα μας. Οι περισσότεροι από τους μισούς είχαν ανέβει στο λεωφορείο αλλά μας κάλεσαν πίσω. Δεν βάζουμε την υγεία κανενός σε πρόβλημα. Τα όσα έγιναν ήταν θλιβερά». 

Οι «καυστικές» δηλώσεις του Φατίχ Τερίμ

«Καυστική» ήταν και η τοποθέτηση του προπονητή της Galatasaray Φατίχ Τερίμ στα Τουρκικά ΜΜΕ: 

«Η Γαλατασαράι είναι ένα σύλλογος που γνωρίζει πολύ καλά τους διεθνείς κανόνες. Είχαμε κάνει όλοι τεστ πριν από 24 ώρες, από χθες το πρωί (την Κυριακή). Πήγαμε όλοι με τα απαραίτητα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι έχουμε υποβληθεί σε τεστ. Μας είχαν ενημερώσει ότι θα κάναμε ένα γρήγορο τεστ όταν προσγειωθούμε.

Είπαμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που φεύγουν, τουρίστες που περνάνε χωρίς να κάνουν αυτό το τεστ. “Για όλους το ίδιο συμβαίνει”, ήταν η απάντησή τους. Όμως υπήρξαν άτομα που τους επέτρεπαν να φύγουν χωρίς να κάνουν αυτό το τεστ.

Από εκείνη τη στιγμή, υπήρχε μόνο ένα πράγμα που έπρεπε να κάνουμε. Να επιστρέψουμε πίσω. Οι φιλικοί αγώνες είναι με φίλους, όμως η συμπεριφορά αυτή δεν ήταν καθόλου φιλική.

Από τη στιγμή που πήραμε την απόφαση να επιστρέψουμε, ενδιαφέρθηκε ο πρόεδρός μας, ο υπουργός εξωτερικών, ο υπουργός αθλητισμού, ο γενικός διευθυντής μας, και ο γενικός πρόξενός μας. Μας κάλεσε πολλές φορές ο Υπουργός εξωτερικών και ο Πρόεδρός μας δεν έχασε ποτέ το ενδιαφέρον. Τους ευχαριστώ πολύ. Οι άνθρωποι αισθάνονται δυνατοί, όταν ακούγεται η φωνή τους.

Ζήτησαν τα διαβατήριά μας. Όταν ρωτήσαμε, είπαν ότι θα μας απελάσουν. Επιμείναμε ότι δεν θα δώσουμε τα διαβατήριά μας. Πέρασαν 4 ώρες. Έπρεπε να μείνουμε εκεί. Δεν υπήρχε νερό και μετά μας έδωσαν.

Το συγκεκριμένο περιστατικό δεν το βλέπω ως κάτι που αφορά τη Γαλατασαράι. Είναι προφανές αυτό. Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε ένα φιλικό στην Κωνσταντινούπολη. Είχαμε να δώσουμε ένα φιλικό και φύγαμε. Θα καλύψουμε εδώ αυτό το παιχνίδι. Πηγαίνουμε στην Ελλάδα κάθε χρόνο και θα πάμε ξανά. Κανείς δεν έχει όμως την τουρκική φιλοξενία. Κανείς δεν μπορεί να μας φέρεται με αυτόν τον τρόπο. Κανένας! Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους μας προστάτευσαν, ειδικά τον Πρόεδρό μας».

Το τηλεφώνημα Τσαβούσογλου στον Δένδια

Σύμφωνα με το news247.gr τηλεφώνημα από τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δέχθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Ο κ. Τσαβούσογλου διαμαρτυρήθηκε για τη συμπεριφορά προς την αποστολή της ομάδας. Ο κ. Δένδιας απάντησε ότι τηρήθηκαν τα νόμιμα στο πλαίσιο των μέτρων κατά της πανδημίας κορονοϊού.

Η απάντηση της Τουρκικής Ομοσπονδίας

Η Τουρκική Ομοσπονδία ποδοσφαίρου καταδίκασε τη στάση των ελληνικών αρχών και τάσσεται στο πλευρό της Γαλατασαράι. Αναλυτικά η ανακοίνωσή της:

«Η συμπεριφορά στην ομάδα της Γαλατασαράι, η οποία πήγε στην Ελλάδα για να δώσει έναν φιλικό αγώνα με τον Ολυμπιακό, μετά την προσγείωσή της στην Αθήνα, παρά την εκπλήρωση όλων των απαιτούμενων διαδικασιών, είναι απαράδεκτη. Καταδικάζουμε τη στάση των ελληνικών αρχών που δεν ταιριάζει στο πνεύμα του αθλήματος. Είμαστε στο πλευρό της Γαλατασαράι».

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] κρούσματα κορονοϊού. Μόλις τέσσερις ημέρες μετά την αναβολή του φιλικού κόντρα στον Ολυμπιακό στο στάδιο «Γ. […]