Ψηφίστηκε στη Γερμανία ο αμφιλεγόμενος νόμος για την “πράσινη ενέργεια”

0
Dodekanisos

Ψηφίστηκε τελικά στη Γερμανία ο αμφιλεγόμενος νόμος για την λεγόμενη «πράσινη θέρμανση» της χώρας. Μετά από έξι μήνες σκληρών συζητήσεων η κυβέρνηση άναψε το «πράσινο φως», με τις εκτιμήσεις πάντως να λένε ότι ο νόμος θα κοστίσει στην οικονομία της χώρας πάνω από 1 τρισεκατομμύριο ευρώ τα επόμενα 20 χρόνια.

Πολλοί Γερμανοί —που ήδη παλεύουν με τον πληθωρισμό και την επιβράδυνση της οικονομίας— αρνήθηκαν την εντολή εγκατάστασης νέων ακριβών συστημάτων θέρμανσης, με τον νόμο να απορρίπτεται από την πλειοψηφία του πληθυσμού, σύμφωνα με δημοσκόπηση, όπως γράφουν Γερμανικά Μέσα Ενημέρωσης, Η κυβέρνηση κατηγορείται επίσης για βιαστική νομοθετική διαδικασία και έλλειψη κοινοβουλευτικών ακροάσεων, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη δημοκρατική βάση του νόμου στο σύνολό του.

Ο νόμος επιβάλλει στους Γερμανούς με παλαιότερα συστήματα θέρμανσης να τα αντικαθιστούν εντός ορισμένου χρονικού διαστήματος, αν και το τελικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε μείωσε ορισμένες απαιτήσεις και όρισε ορισμένες εξαιρέσεις. Ωστόσο, το τελικό κόστος του λογαριασμού αναμένεται να είναι τεράστιο.

Το πρόβλημα είναι ότι περίπου τα τρία τέταρτα των παλαιών κτιρίων στη Γερμανία κατασκευάστηκαν πριν από την έναρξη ισχύος των πρώτων κανονισμών θερμομόνωσης το 1979. Πολλά από αυτά τα κτίρια θα πρέπει τώρα να γίνουν ενεργειακά αποδοτικά, αντιπροσωπεύοντας ένα τεράστιο κόστος σε μια εποχή που Η Γερμανία έχει επίσης καταργήσει σταδιακά την πυρηνική ενέργεια και η τιμή της ενέργειας, ιδιαίτερα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, έχει εκτοξευθεί στα ύψη.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments