Την άποψη ότι απαιτούνται τρία βήματα εκ μέρους του Κιέβου και της Δύσης προκειμένου να επέλθει ειρήνη στην Ουκρανία, εξέφρασε με δηλώσεις του ο πρόεδρος της χώρας Βολόντιμιρ Ζελένσκι. Μιλώντας μέσω του διαδικτύου στην συνεδρίαση των G7 ανέλυσε τα βήματα αυτά ως εξής:
«Το πρώτο βήμα είναι μια νέα δύναμη που χρειάζεται η Ουκρανία και η οποία θα απαιτούσε αποστολές σύγχρονων αρμάτων μάχης, πυροβολικού και πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς. Το δεύτερο βήμα είναι μια νέα ανθεκτικότητα», είπε ο Ζελένσκι. «Πρέπει να διατηρήσουμε οικονομική, ενεργειακή και κοινωνική σταθερότητα το επόμενο έτος», δήλωσε, προτρέποντας τα μέλη της G7 να αυξήσουν τη βοήθειά τους στην Ουκρανία στον ενεργειακό τομέα και να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για βοήθεια για την ανασυγκρότηση.
«Το τρίτο βήμα είναι «μια νέα διπλωματία», συνέχισε. «Προτείνω τη σύγκληση μιας ειδικής συνόδου κορυφής για να καθορίσουμε πώς και πότε μπορούμε να εφαρμόσουμε τα σημεία της Ουκρανικής Φόρμουλας Ειρήνης». Νωρίτερα, ο Ζελένσκι εξέφρασε αυτή την ιδέα σε συνομιλία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Ο Γραμματέας Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ πάντως, σημείωσε ότι η Μόσχα «δεν είχε ακούσει τίποτα για τις προσπάθειες οικοδόμησης της ειρήνης του Προέδρου Ζελένσκι», αναφερόμενος στην πρόταση για μια παγκόσμια σύνοδο κορυφής για την ειρήνη. Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος είπε ότι η απόρριψη της μορφής του Μινσκ από τον Ουκρανό πρόεδρο «επιβεβαιώνει απόλυτα» την απροθυμία του Κιέβου να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα.