Αρχική Επικαιρότητα Ελεύθερη Πένα Το «τσουνάμι» στην ελληνική αγορά ακινήτων και τον τουρισμό, που λέγεται Airbnb

Το «τσουνάμι» στην ελληνική αγορά ακινήτων και τον τουρισμό, που λέγεται Airbnb

0
Dodekanisos

Τεράστιες αλλαγές στο χάρτη της αγοράς ακινήτων αλλά και την επιχειρηματικότητα του τουρισμού έχουν φέρει οι μισθώσεις μέσω Airbnb, που αυξάνονται ολοένα και περισσότερο.

Η μόδα που μας ήρθε από το εξωτερικό  εμφανίστηκε το (όχι και τόσο μακρινό) 2008. Πρόκειται ουσιαστικά για  μία πλατφόρμα στο διαδίκτυο στην οποία μπορείς να γραφτείς είτε για να δηλώσεις ότι έχεις διαθέσιμο προς ενοικίαση έναν χώρο στον οποίο μπορείς να φιλοξενήσεις προσωρινά έναν ταξιδιώτη, είτε για να αναζητήσεις ένα χώρο όπου θα μείνεις στο επόμενό σου ταξίδι. 

Κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας, στο νέο αυτό μοντέλο ταξιδιωτικής εμπειρίας ανταποκρίθηκαν περίπου 21.000 άνθρωποι από όλο τον κόσμο. Τα χρόνια που ακολούθησαν και μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, οι χρήστες την υπηρεσίας που έχουν κοιμηθεί σε κάποιο από τα παρεχόμενα δωμάτια της Airbnb, ανέρχονται σε 70.000.000. Το κέρδος είναι τέτοιο που πλέον έχουν κάνει την εμφάνισή τους και εταιρείες οι οποίες μισθώνουν τα διαμερίσματα, τα ανακαινίζουν και τα επιπλώνουν.

Οι εταιρείες αυτές μισθώνουν τα διαμερίσματα με συμφωνία του ιδιοκτήτη για τη χρήση τους και συνήθως πληρώνουν αρκετά υψηλότερο μίσθωμα από αυτό που θα πλήρωνε ένας ιδιώτης. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα δίνουν και ποσοστά στους ιδιοκτήτες. Αυτό αποτελεί πλέον καθοριστικό παράγοντα για τη διαμόρφωση των ενοικίων τόσο στην Αθήνα αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο έχει αυξηθεί πολύ και το ενδιαφέρον ξένων για αγορά ακινήτων στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδα, η καθαρή εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό για την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα τους τρεις πρώτους μήνες του 2017 αυξήθηκε κατά 61,7% σε σύγκριση με το 45,3% που είχε αυξηθεί το 2016 και το 36,1% που είχε μειωθεί το 2015.

Για το θέμα η γενική γραμματέας του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών-Αττικής, Μίνα Χαρμπαλή,δηλώνει:

«Θεωρώ ότι είναι φούσκα που θα ξεφουσκώσει, δεν νομίζω ότι θα έχει αίσιο τέλος. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχει γίνει κάτι αντίστοιχο και στην πορεία ξεφούσκωσε. Στην Ελλάδα όλοι πέφτουν πάνω σε ό, τι καινούργιο και μετά ξεφουσκώνει. Έτσι είναι και αυτό. Υπάρχει υπερπροσφορά ακινήτων και αλλάζουν τα ακίνητα χέρια. Θα αλλάξει το σκηνικό. Δεν μπορεί να μείνει το ίδιο σκηνικό σε 2-3 χρόνια. Από τη στιγμή που οι τιμές των πωλήσεων έχουν πάρει την ανιούσα δεν θα συμφέρει κάποιον να ενοικιάζει όπως τώρα, αλλά όπως παλιά», καταλήγει η κ. Χαρμπαλή. Πάντως, φαίνεται ότι οι περιοχές στις οποίες υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για τη βραχυχρόνια μίσθωση, έχουν αναβαθμιστεί μέσα από τις ανακαινίσεις σπιτιών.

Προβληματισμένοι είναι ωστόσο και οι ξενοδόχοι , που όπως λένε αντιμετωπίζουν πλέον ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό προϊόν.

Αίτημα όλων των επιχειρηματιών του ξενοδοχειακού τομέα είναι να αντιμετωπίζονται φορολογικά με τους ίδιους όρους, υποστηρίζοντας ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν αυξηθεί τόσο, που δεν μιλάμε πλέον για οικονομία διαμοιρασμού αλλά για μία επιχειρηματική δραστηριότητα αντίστοιχου μεγέθους με εκείνη του ξενοδοχειακού κλάδου. Επισημαίνουν μάλιστα ότι υπάρχουν και διαφυγόντα κέρδη για το κράτος.

«Αυτό που ζητάμε είναι να δουλεύουμε επί ίσοις όροις. Δηλαδή δεν μπορεί πια διαμερίσματα ή πολυκατοικίες ολόκληρες που ενοικιάζονται όλο το χρόνο να αντιμετωπίζονται ως οικονομία διαμοιρασμού. Αυτή είναι μια επιχειρηματική δραστηριότητα. Υπάρχει εταιρεία στην Αθήνα αυτή τη στιγμή η οποία έχει 220 ακίνητα. Αν έχει δύο δωμάτια το καθένα, μιλάμε για ένα Χίλτον σε χωρητικότητα. Άρα δεν μπορεί αυτή η εταιρεία να μην έχει την ίδια αντιμετώπιση φορολογικά τουλάχιστον με τα ξενοδοχεία. Ας μην φορολογηθούν και καθόλου αυτοί που νοικιάζουν το σπίτι τους για το καλοκαίρι. Δεν είναι αυτό το πρόβλημα», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βασιλικός,πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής κι Αργοσαρωνικού. 

Και προσθέτει: «Δεν μπορεί ένας νέος κλάδος να φορολογείται ευνοϊκότερα, τη στιγμή που ο ξενοδοχειακός κλάδος υπερφορολογείται. Υπάρχει μια τεράστια ανισορροπία».

Έντονη είναι η αντίδραση και των Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων που σε ψήφισμα τους κάνουν λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό και προειδοποιούν ότι αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση θα καταθέσουν τις επίσημες άδειες λειτουργίες τους και θα ενταχθούν στο καθεστώς της βραχυχρόνιας μίσθωσης με στόχο να πληρώνουν χαμηλότερους φόρους.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments