Κάτι παραπάνω από 45 λεπτά στάθηκε στο έδρανο της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας, για να μιλήσει για την ελληνογαλλική συμφωνία. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόνισε πως δεν θα δώσει συναίνεση στο λάθος. Ενώ χαρακτήρισε «κακή» την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία.
Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα
«Συναίνεση στο λάθος δεν θα δώσουμε. Τις πράξεις και την ψήφο μας θα την κρίνουν οι πολίτες. Μας μιλά για εθνική ευθύνη, αυτός που αρνείται να φέρει στη Βουλή προς ψήφιση τα μνημόνια της Συμφωνίας των Πρεσπών. Πάει πολύ αυτό το εμπόριο του κίβδηλου πατριωτισμού», τόνισε μεταξύ άλλων.
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για δόγμα για την ασφάλεια που απομακρύνεται από πάγιες θέσεις στην εξωτερική πολιτική. Χρέωσε, δε, στην κυβέρνηση ότι «φουσκώνει» τον αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας κατά 10 δισ. ευρώ. Χωρίς εγγύηση συμμετοχής της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. «Πού θα φτάσει ο λογαριασμός και ποιος θα τον πληρώσει;», διερωτήθηκε.
Ταυτόχρονα, καταλόγισε βιασύνη στην κυβέρνηση να καλύψει τις αμυντικές ανάγκες των επόμενων δεκαετιών. Ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα επλήγη από τη δημοσιονομική κρίση. Ενόσω δεν έχει τελειώσει η πανδημία. «Τι άλλαξε από την άνοιξη του 2020, όταν εσείς αποφασίσατε ότι δεν μπορούμε να αγοράσουμε τις γαλλικές φρεγάτες, γιατί είναι έξω από τις οικονομικές μας δυνατότητες;» διερωτήθηκε. ε
Ο κ. Τσίπρας συνέχισε κάνοντας λόγο για «σκανδαλώδη υπερκοστολόγηση» στην αναβάθμιση του κέντρου αεροπορικής εκπαίδευσης στην Καλαμάτα. Σημειώνοντας ότι θα υπάρξει έλεγχος «και για το τελευταίο ευρώ». Όπως είπε, δεν είναι μόνο οι φρεγάτες. Αλλά και οι κορβέρτες, τα Rafale, ο εκσυγχρονισμός των F-16, καθώς και το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα των F-35.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι είναι μεν θετικό ότι η Γαλλία σε διμερές επίπεδο στηρίζει την ελληνική επικράτεια και αναφέρθηκε στις παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη. Ωστόσο σημείωσε ότι συμφωνία προβλέπει στήριξη μόνο στα 6 ναυτικά μίλια σε ό,τι αφορά τη θάλασσα. «Η Τουρκία όμως δεν αμφισβητεί τα χωρικά ύδατα» ανέφερε. «Η πρόσφατη κρίση αφορούσε την υφαλοκρηπίδα και το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων», είπε.
Αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός πως αν υπήρχε η συμφωνία πριν το καλοκαίρι του 2020, το γαλλικό πολεμικό ναυτικό δεν θα ήταν υποχρεωμένο να συνδράμει την Ελλάδα. «Αν αύριο έχουμε παραβιάσεις στην ΑΟΖ που έχουμε υπογράψει με την Αίγυπτο και την οποία η Τουρκία παρανόμως αμφισβητεί, η Γαλλία θα είναι υποχρεωμένη να μας συνδράμει; Η απάντηση είναι όχι» συνέχισε. Και πρόσθεσε: «Το δόγμα σας είναι ότι η κόκκινη γραμμή μας είναι τα 6 ναυτικά μίλια».