Αρχική Στήλες Απόψεις Το “τσάμπιονς λίγκ” της Δωδεκανήσου

Το “τσάμπιονς λίγκ” της Δωδεκανήσου

0
epsd
Dodekanisos
Του Ηλία Λοίζου

Καθυστερημένα αλλά και λανθασμένα προσπάθησε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΠΣ Δωδεκανήσου να περάσει την απόφαση του σχετικά με το μέτρο της χρησιμοποίησης των νεαρών ποδοσφαιριστών στο νέο πρωτάθλημα της Α ΄ κατηγορίας στον νομό μας.

Από το ζενίθ στο ναδίρ βρέθηκε σε πολύ λίγες μόνο ημέρες η διοίκηση της Ένωσης κα…ι εννοούμε την συμπολίτευση, αφού οι λέξεις του προέδρου Άκη Μεϊμάρη είναι νωπές ακόμα στο μυαλό μας όταν αναφερόταν στην γενική συνέλευση και στις προτάσεις που έχουν υποβληθεί από διάφορα σωματεία. Σας παραθέτουμε ακριβώς τι είπε στην ομιλία του σχετικά με τα γεγονότα που ακολούθησαν: «Στις προτάσεις υπάρχουν και θέματα διοργάνωσης τα οποία αφορούν και τη χρησιμοποίηση ή μη του λεγόμενου μικρού σε ηλικία ποδοσφαιριστή. Είμαστε ανοιχτοί στα θέματα αυτά. Σε κάθε περίπτωση για όλα αυτά τα θέματα θα αποφασίσει το συμβούλιο ,σε επόμενη συνεδρίαση και έτσι με καταληκτική ημερομηνία την 30/6/2012 θα έχουμε ανακοινώσει τα πάντα» (Δράσις 25/6/2012).
Κύριε Μεϊμάρη εμείς θεωρούμε πως το κυρίαρχο όργανο είναι η γενική συνέλευση για αποφάσεις όπου άμεσα ενδιαφερόμενα είναι τα σωματεία.
Το πιο δημοκρατικό και σωστό θα ήταν στην γ. σ. να αναφερθούν οι προτάσεις των σωματείων και τα ονόματα αυτών ενώ κάλλιστα θα μπορούσε να διεξαχθεί και συζήτηση σε ότι αφορά την συμμετοχή η όχι των μικρών ποδοσφαιριστών στα πρωταθλήματα. Θα υπήρχε σίγουρα πιο πλήρης εικόνα για το τι ακριβώς επιθυμούν τα σωματεία, και η απόφαση θα είχε μεγαλύτερη απήχηση και αξία ενώ θα διαπιστώναμε κι εμείς αν η πλειοψηφία των σωματείων είναι εκείνη που αποφασίζει!
Θα δεχτούμε ότι το Δ. Σ πήρε κάποια απόφαση έστω και την τελευταία στιγμή!
Όμως δεν θα ήταν πιο συνετό να ίσχυε το περυσινό μέτρο για το οποίο τέλος πάντων είχατε την άποψη όλων των σωματείων και μάλιστα μέσα από εποικοδομητική συζήτηση που έγινε, αν θυμόμαστε καλά;
Η δικαιολογία ότι υπάρχουν ορισμένες κατευθύνσεις από την ομοσπονδία και συγκεκριμένα από τον εθνικό προπονητή κ. Σάντος δεν είναι επαρκής και θα σας εξηγήσουμε τους λόγους.
Α. Όπως έχουμε διαπιστώσει η διεξαγωγή των πρωταθλημάτων των Ενώσεων είναι υποβαθμισμένη και δεν συγκρίνεται με διοργανώσεις παλαιότερων χρόνων.
Β. Έχει ενημερωθεί σωστά και ολοκληρωμένα ο ομοσπονδιακός προπονητής για τον τρόπο με τον οποίο διεξάγονται τα τοπικά πρωταθλήματα των υποδομών της περιοχής μας, απ’ όπου επιθυμεί να αντλήσει νεαρούς παίκτες για τα εθνικά μας συγκροτήματα;
Γ. Με ποιο τρόπο θα επανδρωθούν οι μικτές ομάδες ,όταν η προτεραιότητα κάθε διοικητικού συμβουλίου της ΕΠΣΔ αλλά και των μελλοντικών είναι η διεξαγωγή του πρωταθλήματος της Α΄ κατηγορίας;
Δ. Ο κ. Προύντζος και οι συνάδελφοι του στην ΕΠΟ πρέπει να κάνουν τον κόπο να εξηγήσουν στον κ. Σάντος τι συμβαίνει με τα πρωταθλήματα στα νησιά μας και πως το πρόβλημα της ομοσπονδίας να διεξάγει σοβαρού επιπέδου πρωταθλήματα για το ποδοσφαιρικό μέλλον των εθνικών μας ομάδων είναι το οικονομικό, ενώ σε άλλες περιπτώσεις το χρήμα ξοδεύεται αφειδώς (υπάρχει το παράδειγμα όπου στην περυσινή διοργάνωση, άκουσον –άκουσον, ήρθε στο νησί μας ο πρόεδρος της νομικής υπηρεσίας της ΕΠΟ κ.Κουρίδης για να εκδικάσει τα φύλλα αγώνων του πρωταθλήματος των ενώσεων με Χίο, Σάμο, Λέσβο, Κυκλάδες και Δωδεκάνησα ,έτσι μας το δικαιολόγησαν αυτό αναφέρουμε!)
Ε. Για ακόμη μια φορά στην φετινή περίοδο, που θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, η ΕΠΣΔ έχει έτοιμα τα σχέδια για την διεξαγωγή, κυρίως , του πρωταθλήματος της Α΄ κατηγορίας και για την Β΄- Γ΄ ,όμως δεν ακούσαμε ούτε διαβάσαμε με ποιους όρους θα διεξαχθούν τα πρωταθλήματα των υποδομών!!
Ζ. Γνωρίζει ο κ. Σάντος με ποιούς προπονητές καλλιεργούνται τα όποια ταλέντα υπάρχουν στις ομάδες; Οι άνθρωποι όμως της ΕΠΣΔ που πήραν την απόφαση για την χρησιμοποίηση των μικρών, γνωρίζουν πολύ καλά τι συμβαίνει αλλά κωφεύουν!
Η ΕΠΣΔ κύριε πρόεδρε μπορεί να επικαλεστεί την ΕΠΟ για την απόφαση που πήρε, και εδώ θα ξεκαθαρίσουμε κάτι: η συμπολίτευση την πήρε, αφού η αντιπολίτευση το καταψήφισε και πρότεινε όπως προτείνουν όλοι να μείνουν τα περυσινά μέτρα.
Στην περίπτωση των προπονητών θα θέλαμε να γνωρίζουμε τι θέση παίρνει η ΕΠΣΔ και ποια η θέση της ομοσπονδίας; Για ποιο λόγο τον προσεχή Δεκέμβριο θα λειτουργήσει νέα σχολή προπονητών στο νησί μας; Γιατί κύριε Οικονομίδη, γιατί κ.Μπατάκη στην περίπτωση των μικρών η ΕΠΣΔ να ακολουθήσει τις εντολές της ΕΠΟ ενώ στο θέμα των προπονητών είναι «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε» και γίνεται αλισβερίσι με το μοίρασμα ταυτοτήτων στον οποιοδήποτε, με το αζημίωτο (αρκετά ευρώ). Ο κ. Σάντος θα συμφωνούσε να βρίσκονται τα παιδιά στην διάθεση του κάθε εμπειρικού προπονητή και μετά να τα στέλνουν στις μικτές; Οι συνεργάτες του στον πάγκο της εθνικής είναι εμπειρικοί; Όχι προφανώς διότι άλλα θα έλεγε εκείνος και άλλα θα εφαρμόζονταν! Απλά δεν θα καταλάβαιναν τι ζητάει!
Και για να τελειώνουμε μια και καλή. Ο Φερνάντος Σάντος βάζει όρια στην πρόσκληση ποδοσφαιριστών στις εθνικές ομάδες ή χρησιμοποιεί εκείνους που κατά την άποψη του θα φέρουν σε πέρας τα πλάνα του;
Όποιος αξίζει παίζει και υπάρχουν πολλά παραδείγματα. Όμως εδώ θα αποδώσουμε ευθύνες και στους παράγοντες οι οποίοι στο όνομα της βαθμοθηρίας, χρόνια τώρα, εμπλέκονται στο έργο των προπονητών, του πιέζουν με αποτέλεσμα να μένουν τα μικρά παιδιά στην άκρη γιατί κατά την άποψη τους δεν θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στην αποστολή που θα τους ανέθετε ο προπονητής τους ,και η ομάδα τους δεν θα έπαιρνε την νίκη!
Θεωρούμε πώς αν η χώρα μας δεν βρισκόταν σε ασφυκτικό οικονομικό αποκλεισμό θα διαπιστώναμε το παζάρι των μεταγραφών να είχε φτάσει και πάλι σε άλλους αριθμούς!!
Βλέπετε αγαπητοί φίλοι της ένωσης και παράγοντες ότι το ποδόσφαιρο έχει βάθος αλλά εσείς το προτιμάτε ρηχό. Κάθε Σαββατοκύριακο ηρωισμούς από την νίκη της ομάδας μας και αναθεματίσματα προς κάθε κατεύθυνση όταν γνωρίζουμε την ήττα.
Ε, αυτό δεν είναι ποδόσφαιρο, δεν είναι γιορτή μέσα από το παιχνίδι.
Κύριε Μεϊμάρη πρέπει άμεσα να δείτε τα πράγματα από άλλη οπτική γωνία και να ξεκινήσετε την φετινή προσπάθεια από τις υποδομές του τόπου μας και σε αυτό πρέπει να βοηθήσουν οι παράγοντες.
Γνωρίζουμε ότι είστε ευφυές άτομο κ. πρόεδρε και όμως υποπίπτετε , άγνωστο γιατί, σε λάθη τα οποία δημιουργούν εκ των ουκ άνευ αναστάτωση στον χώρο του ποδοσφαίρου. Η καρατόμηση, την ονομάζουμε εμείς, του κ. Κόττορου εξέπληξε ακόμα και εκείνους που κατά την άποψη τους αισθάνονται….αδικημένοι από την παρουσία του στο ΤΟΔ. Ούτε μια συζήτηση μαζί του, ούτε την άποψη του πως πήγε η χρονιά κι ας έτρεχε κάθε εβδομάδα παντού? Είναι δυνατόν να υπάρχουν τέτοιες συμπεριφορές προς συνεργάτες χωρίς ουτε ένα επιχείρημα που να πείθει??
Δεν είναι δυνατόν αλλά και πρέπον να τα φορτώνεστε όλα εσείς κ. Μεϊμάρη για να καλύπτετε αδυναμίες άλλων, είτε αυτές είναι λανθασμένες επιλογές , απώλειες αντικειμένων, διαχείριση εκδηλώσεων και συμπεριφορών που πρέπει να είναι εκτός του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου.
Το οικοδόμημα χτίζεται από την βάση του και αυτό στην ΕΠΣΔ έχει ξεχαστεί προ αμνημονεύτων χρόνων. Έτσι θεωρούμε ότι θα συνεχιστεί και στο μέλλον!
Όταν ο λαός για δικούς του λόγους δεν μπορεί να ορθώσει ανάστημα και λόγο, άλλοι θα αποφασίζουν για εκείνον. Αυτά μου θυμίζει η κατάσταση στο ποδόσφαιρο της Ρόδου και των άλλων νησιών του νομού μας.Χρόνια τώρα το ίδιο σκηνικό που έχει φθαρεί πλέον.

Oι κατευθύνσεις της ΕΠΟ.

Στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας αναφέρονται τα παρακάτω που έχουν σχέση με τις υποδομές και την επάνδρωση των εθνικών μας ομάδων με παίκτες που θα αναδειχθούν μέσα από τα τοπικά σωματεία και κατ’ επέκταση τις μικτές ομάδες σε επίπεδο νομών και περιφέρειας.
Μέσα από τις τοπικές κοινωνίες και τις Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων όλης της χώρας περνάει το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου στο σύνολό του. Οι Μικτές ομάδες Νέων, Παίδων και Προπαίδων των ΕΠΣ μελών της Ομοσπονδίας και τα πρωταθλήματά τους, είναι η πηγή από την οποία παράγονται επί σειρά ετών και θα συνεχίσουν να παράγονται, οι πρωταγωνιστές του αθλήματος, τόσο σε εθνικό, όσο σε συλλογικό επίπεδο.
Συμπέρασμα ασφαλώς όχι αυθαίρετο, αλλά πλήρως τεκμηριωμένο, συνοδευόμενο από το στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης του Ομοσπονδιακού προπονητή. Ο κ. Φερνάντο Σάντος έχει στηρίξει στο μέγιστο βαθμό το πλάνο του για την ανάπτυξη του αθλήματος στην Ελλάδα και την δημιουργία μιας καθαρής ταυτότητας για το ελληνικό ποδόσφαιρο στα πρωταθλήματα προεπιλογής Εθνικών Ομάδων, τόσο σε Ενωσιακό, όσο σε Περιφερειακό επίπεδο. Πρωταθλήματα που επιχορηγούνται από τον ΟΠΑΠ και ονομάζονται, ανάλογα με την ηλικιακή κατηγορία, Πρωταθλήματα Good League ΟΠΑΠ.

Τα πρωταθλήματα των Μικτών Ομάδων Ενώσεων δεν είναι θεσμός που καθιερώθηκε τα τελευταία χρόνια από την ΕΠΟ. Κοντεύουν είκοσι συναπτά έτη από την ημέρα κατά την οποία η Ομοσπονδία αποφάσισε να δημιουργήσει τα συγκεκριμένα πρωταθλήματα, να επενδύσει σε αυτά και να τα στηρίξει με όλες τις δυνάμεις της. Άλλωστε, τα αποτελέσματα της δουλειάς που γίνεται σε Ενωσιακό επίπεδο όλ’ αυτά τα χρόνια, έχουν αποδώσει τα μέγιστα και έχουν τροφοδοτήσει όλες τις Εθνικές Ομάδας, αλλά και τους ελληνικούς συλλόγους, με τα μεγαλύτερα αστέρια που έχουν εμφανιστεί στο κορυφαίο επίπεδο.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο κ. Σάντος αποφάσισε να στηρίξει στα Πρωταθλήματα Προεπιλογής Εθνικών Ομάδων Good League ΟΠΑΠ το μεγαλύτερο μέρος του στρατηγικού πλάνου ανάπτυξης του ποδοσφαίρου μας, καθώς διέγνωσε, όπως ακριβώς και η ΕΠΟ όταν αποφάσιζε τη διοργάνωση των Πρωταθλημάτων αυτών, ότι η δουλειά που γίνεται, τόσο σε Ενωσιακό, όσο σε Περιφερειακό επίπεδο, είναι άριστη και πρωτίστως αυτή μπορεί να δώσει σάρκα και οστά στο όνειρο όλων για το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments