Αρχική Αθλητικά νέα To ποδήλατο ως μέσο μετακίνησης με ασφάλεια στην πόλη μας και μετά...

To ποδήλατο ως μέσο μετακίνησης με ασφάλεια στην πόλη μας και μετά την Καραντίνα

0
Dodekanisos

Γράφουν οι Ελένη Καραγιάννη και Μαρία Παραγυιού

Το ποδήλατο, είναι ένα οικείο μέσο μετακίνησης. Ο σχεδιασμός ποδηλατοδρόμων στη Ρόδο ακόμα φαντάζει όνειρο για τις καθημερινές ανάγκες από τις μετακινήσεις των πολιτών έως και τις χαλαρές βόλτες των οικογενειών. Παρόλα αυτά το τελευταίο διάστημα κατά τη διάρκεια της Καραντίνας και μετά, πολλοί συμπολίτες μας προτίμησαν το ποδήλατο για τις μετακινήσεις τους οπότε αυξήθηκε και η χρήση του. Η κρίση, η αύξηση της τιμής των καυσίμων, ο Κορωνοϊός, μετέτρεψε το ποδήλατο από εναλλακτικό τρόπο μετακίνησης πολλές φορές σε κύριο.
Μια βόλτα στην απίστευτης ομορφιάς Παλιά Πόλη της Ρόδου μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO μας μεταφέρει σε μία άλλη εποχή, ανάμεσα σε δρομάκια, καμάρες, τείχη, πλακόστρωτα, πόρτες και αυλές. Τα μάτια και το μυαλό γεμίζουν όμορφα χρώματα και εικόνες (σχετ. φωτό).



Τα οφέλη της μετακίνησης με ποδήλατο είναι αρκετά, όπως η υγεία, η ευεξία, η σωματική άσκηση, η εξοικονόμηση πόρων, συμβάλλοντας σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος. Εντούτοις, οι μετακινήσεις με το ποδήλατο, απουσία ποδηλατοδρόμων, είναι μία σοβαρή υπόθεση, δεν είναι παιχνίδι διότι γίνεται παράλληλα με άλλους κινούμενους επί του οδοστρώματος μέσα στην πόλη.

Αν εξαιρέσουμε τους αθλητές, οι απλοί πολίτες που θέλουν να χαρούν τη βόλτα τους είναι εκτεθειμένοι σε κινδύνους τους οποίους αψηφούν. Οι αθλητικοί ποδηλατικοί σύλλογοι επιτελούν έργο σημαντικό γιατί μαθαίνουν οδική συμπεριφορά και κατοχυρώνουν τη σωστή νοοτροπία της οδήγησης με ασφάλεια ακόμα και στους αυτοκινητόδρομους.
Το κράνος είναι το μόνο στοιχείο που μπορεί να προστατεύσει τον πολίτη – ποδηλάτη που είναι ευάλωτος και εκτεθειμένος στην ταχύτητα, στην κακή οδική συμπεριφορά όσων κρατούν το τιμόνι ενός αυτοκινήτου, με αποτέλεσμα πολλές φορές να θρηνούμε ακόμη και ανθρώπινες ζωές από σοβαρά ατυχήματα στους αναβάτες – ποδηλάτες. Ένα κράνος δεν κοστίζει ακριβά, μπορεί όμως να σώσει μια ζωή.

Για τους λόγους αυτούς και για πολλούς άλλους, θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή όλων στο θέμα της ασφάλειας των δρόμων. Η δημιουργία ποδηλατοδρόμων και η σωστή ενημέρωση – οδική συμπεριφορά στους ήδη υπάρχοντες δρόμους χτίζουν, σωστή νοοτροπία, οδική συνείδηση και ασφαλείς μετακινήσεις. Στην Ελλάδα έχουμε μάθει αντί να προστατεύουμε τον εαυτό μας και να του δίνουμε αξία, μόνοι μας, να περιμένουμε ένα πρόστιμο να μας δείξει πως πρέπει να προστατεύουμε τον ίδιο μας τον εαυτό.

Την οδική συμπεριφορά των άλλων δεν μπορούμε να την ελέγξουμε ούτε να την προβλέψουμε. Καλό θα είναι όλοι μας να μεριμνήσουμε πρωτίστως για τη δική μας ασφάλεια πριν βγούμε στους δρόμους. Αυτός είναι και ο σκοπός του παρόντος άρθρου. Είμαστε δύο αθλήτριες τριάθλου στη Ρόδο η Ελένη Καραγιάννη και η Μαρία Παραγυιού και θα θέλαμε να παρακαλέσουμε τους συμπολίτες μας στις μετακινήσεις τους να φοράνε τα ποδηλατικά τους κράνη και να είναι αφυπνισμένοι την ώρα που βρίσκονται στους αυτοκινητόδρομους προσπαθώντας ν’ απολαύσουν τις βόλτες τους.

Ευχαριστίες στον κύριο Μιχάλη Λοϊζο που είναι δίπλα μας κι αφιέρωσε διέθεσε τον δημιουργικό του χρόνο σ’ αυτή μας τη προσπάθεια.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments