Αρχική Αθλητικά νέα Τι απέγιναν οι «Magnificent Seven» της Τότεναμ;

Τι απέγιναν οι «Magnificent Seven» της Τότεναμ;

0
Dodekanisos

To 2013 η Τότεναμ είχε λάβει 100 εκατ. ευρώ από την πώληση του Γκάρεθ Μπέιλ στην Ρεάλ Μαδρίτης. Με αυτά τα λεφτά είχε αντικαταστήσει τον Ουαλό με επτά νέους ποδοσφαιριστές. Τους «Magnificent Seven» όπως τους είχαν ονομάσει. 

Μέσα σε μόλις 55 ημέρες τα «σπιρούνια» ξόδεψαν κάτι παραπάνω από 108 εκατομμύρια λίρες για τους: Παουλίνιο, Νασέρ Τσαντλί, Ρομπέρτο Σολδάδο, Ετιέν Καπού, Βλαντ Κίρικες, Κρίστιαν Έρικσεν και Έρικ Λαμέλα. 

Ο Λαμέλα ήταν ο τελευταίος από τους «Magnificent Seven» που είχε μείνει στην Τότεναμ. Με την πώληση του Λαμέλα στην Σεβίλλη (και την μετακίνηση του Μπράιαν Χιλ), έκλεισε ο οκταετής «κύκλος» τους.

Ωστόσο, σχεδόν κανένας από τους επτά προαναφερθέντες δεν κατάφερε να αξιώσει τις προσδοκίες. Σε αυτό ίσως να έπαιξε ρόλο πως ο τότε τεχνικός της Τότεναμ Αντρέ Βίλας Μπόας είχε απολυθεί. Ενώ ούτε ο αντικαταστάτης του ο Τιμ Σέργουντ «άντεξε». Μέχρι την άφιξη του Μαουρίσιο Ποκετίνο τον Μάιο του 2014, είχε χαθεί ήδη μία χρονιά. 

Ας ρίξουμε μία καλύτερη ματιά στους «Magnificent Seven». Οι οποίοι μόνο «Magnificent» δεν ήταν κατά το πέρασμά τους από την Τότεναμ. 

Παουλίνιο (17 εκατ. λίρες) 

Πηγή: theguardian

Ο Παουλίνιο ήταν ο πρώτος που «έσυρε» τον χορό των μεταγραφών στην Τότεναμ. Ο τότε 24χρονος Βραζιλιάνος προερχόταν από εξαιρετικές εμφανίσεις στο Confederations Cup. Όταν ήρθε στην Τότεναμ από την Κορίνθιανς, όλοι μιλούσαν για τον Βραζιλιάνο «Φρανκ Λάμπαρντ». Όμως δεν ανταπέδωσε ποτέ τις προσδοκίες. Μετά από δύο σεζόν με 67 ματς και δέκα γκολ, έφυγε για την Κίνα και την Κουανγκτσόου Έβεργκραντ. Το καλοκαίρι του 2017 η επιστροφή του στην Ευρώπη έκανε «κρότο». Μεταγράφηκε στη Μπαρσελόνα για 40 εκατ. ευρώ! Παρόλα αυτά έμεινε μία σεζόν στην Ισπανία και γύρισε ξανά στην Κουανγκτσόου. Σήμερα είναι 33 ετών και πριν μερικές ημέρες υπέγραψε τριετές συμβόλαιο με την Αλ Αχλί από την Σαουδική Αραβία. 

Νασέρ Τσαντλί (επτά εκατ. λίρες)

Πηγή: bbcsport

Έπειτα από έξι εξαιρετικές χρονιές στην Ολλανδία μετακόμισε στο Λονδίνο από την Τβέντε. Μάλιστα ήταν προσωπική επιλογή του Αντρέ Βίλας Μπόας. Στην πρώτη του χρονιά ήταν μέτριος. Όμως όλα άλλαξαν με την άφιξη του Ποκετίνο. Ο Τσαντλί άρχισε να ξεδιπλώνει το ταλέντο του και σκόραρε 13 φορές την σεζόν 2014-15. Παρόλα αυτά την επόμενη χρονιά η απόδοσή του έπεσε αισθητά. Τελικά κατέληξε στην Γουέστ Μπρομ για 13 εκατ. λίρες. Στην τριετία του στο Λονδίνο έγραψε 119 συμμετοχές και 25 γκολ. Από εκεί και πέρα η καριέρα του πήρε την κατιούσα. Στην Μονακό έπαιξε 22 ματς χωρίς να σκοράρει και έφυγε δανεικός στην Άντερλεχτ. Όπου σε 19 ματς σκόραρε οκτώ φορές. Από το 2020 ανήκει στην Τουρκική Μπασάκσεχιρ. Παρόλα αυτά αξίζει να σημειωθεί πως αποτελεί ενεργό μέλος της Εθνικής Βελγίου. Τόσο στο Μουντιάλ 2018 όσο και στο EURO 2020 έδωσε το «παρών». 

Ρομπέρτο Σολδάδο (26 εκατ. λίρες)

Πηγή: theguardian

Όταν η Τότεναμ έδωσε 26 εκατομμύρια λίρες για τον Σολδάδο στην Βαλένθια, πίστεψε ότι ο Ισπανός θα εξελιχθεί σε «μηχανή» των γκολ. Ο Ρομπέρτο είχε δώσει τα διαπιστευτήρια του κυρίως στην Βαλένθια (141 ματς 84 γκολ). Ωστόσο ο Σολδάδο δεν προσαρμόστηκε ποτέ στην Αγγλία (76 αγώνες 16 γκολ). Αποχώρησε το καλοκαίρι του 2015 για επτά εκατ. λίρες με προορισμό την Βιγιαρεάλ. Όμως ούτε εκεί «στέριωσε». Σε δύο χρονιές έγραψε 55 συμμετοχές και 12 γκολ. Κατέληξε στην Τουρκία για την Φενέρμπαχτσε, προτού επιστρέψει στην Ισπανία για την Γρανάδα. Στα 36 του πλέον από την νέα χρονιά θα αγωνίζεται στη Λεβάντε. 

Ετιέν Καπού (εννιά εκατ. λίρες)

Πηγή: the guardian

Ο Καπού ήταν ο πρώτος που αποχώρησε από τους «Magnificent Seven». Οι καλές χρονιές του στην Γαλλία με την Τουλούζ παρακίνησαν την Τότεναμ να τον αποκτήσει. Περιττό να πούμε πως δεν δικαίωσε ποτέ τις προσδοκίες. Ένας τραυματισμός τον είχε αφήσει δύο μήνες εκτός και δεν του επέτρεψε να δείξει καλό αγωνιστικό πρόσωπο. Με 18 συμμετοχές και ένα γκολ σε δύο χρόνια, αποχώρησε για την Γουότφορντ αντί 6,3 εκατ. λιρών. Στις «σφήκες» είχε γεμάτες χρονιές (181 ματς 14 γκολ). Πέρυσι αποχώρησε με προορισμό την Βιγιαρεάλ. Με το «κίτρινο υποβρύχιο» κατέκτησε το Europa League! 

Βλαντ Κίρικες (8,5 εκατ. λίρες)

Πηγή: romaniajournal

Ο Κίρικες είχε έρθει από την Στεάουα Βουκουρεστίου και τελικά αποχώρησε το καλοκαίρι του 2015. Λίγο οι ελάχιστες συμμετοχές, λίγο το ότι δεν ήταν επιλογή του Ποκετίνο και ο Αργεντινός προτιμούσε τον Αλντερβάιρελντ, αναγκαστικά έπρεπε να αποχωρήσει. 

Ο Ρουμάνος αμυντικός πήρε μεταγραφή για την Νάπολι αντί 4,5 εκατ. λιρών. Στα τέσσερα χρόνια με τους «παρτενοπέι» μέτρησε μόλις 48 συμμετοχές και τέσσερα γκολ. Τελικά η Σασουόλο τον δοκίμασε πρώτα με δανεισμό και στην συνέχεια τον εξασφάλισε με μεταγραφή. 

Κρίστιαν Έρικσεν (11,5 εκατ. λίρες)  

Πηγή: evening standard

Ο Κρίστιαν Έρικσεν αποτέλεσε με διαφορά την καλύτερη μεταγραφή από τους «Magnificent Seven». Ήρθε από τον Άγιαξ με τρομερές περγαμηνές να τον ακολουθούν εντός αγωνιστικών χώρων. Καθιερώθηκε άμεσα στην βασική ενδεκάδα. Σε επτά χρόνια στους «πετεινούς» κατέγραψε 305 συμμετοχές και σκόραρε 69 γκολ. Όταν η Τότεναμ έχασε στον τελικό του Champions League από την Λίβερπουλ, ο Δανός δεν έκρυψε πως ήθελε να δοκιμάσει κάτι καινούργιο. Έτσι και έγινε και το καλοκαίρι του 2019 εντάχθηκε στην Ίντερ του Μιλάνου. Στην δεύτερη του χρονιά με τους «νερατζούρι» κατέκτησε το πρωτάθλημα της Ιταλίας.  

Αξίζει να σημειωθεί πως νωπή είναι ακόμα στους απανταχού φιλάθλους η κατάρρευση του στον αγωνιστικό χώρο. Η Δανία αντιμετώπιζε την Φινλανδία για το EURO 2020, όταν ο Έρικσεν έπαθε ανακοπή καρδιάς. Σώθηκε χάρη στην έγκαιρη επέμβαση του απινιδωτή. Πλέον ζει με έναν τεχνικό απινιδωτή στην καρδιά και φαντάζει δύσκολο να παίξει εκ νέου ποδόσφαιρο. 

Έρικ Λαμέλα (30 εκατ. λίρες)

Πηγή: football london

Το αφιέρωμα «κλείνει» με τον Έρικ Λαμέλα, καθώς ήταν και ο τελευταίος που αποχώρησε από την Τότεναμ. Δύο εκπληκτικές χρονιές στην Ρόμα έδωσαν το έναυσμα στην Τότεναμ για την απόκτηση του. Ο Λαμέλα είχε όλα τα φόντα να εξελιχθεί όπως ο Έρικσεν. Οκτώ χρόνια 255 ματς και μόλις 37 γκολ. Ο ατίθασος χαρακτήρας και οι τραυματισμοί του, τον απέτρεψαν από μία «λαμπρή» καριέρα στην Τότεναμ. Βέβαια το μόνο που έχουν να θυμούνται οι φίλοι της Τότεναμ είναι το εκπληκτικό γκολ του με ραμπόνα στην ήττα 2-1 από την Άρσεναλ. Το συγκεκριμένο γκολ είχε κερδίσει το καλύτερο γκολ της χρονιάς στην Premier League. 

Ο χρόνος θα δείξει…

Ο ιδιοκτήτης της Τότεναμ Ντάνιελ Λίβι. Πηγή: football london

Αντί επιλόγου, όταν ο Βρετανός ιδιοκτήτης της Ντάνιελ Λίβι (βρίσκεται από το 2001 στον προεδρικό θώκο), έκανε αυτές τις κινήσεις είχε δύο στόχους. Ο πρώτος ήταν να φτιάξει ένα πολύ δυνατό σύνολο, ώστε να διεκδικήσει και πάλι τίτλους. Ο δεύτερος ήταν να συμμετάσχει τακτικά στο Champions League. Όσον αφορά τους τίτλους δεν κατάφερε να αλλάξει τίποτα. Παραμένει χωρίς πρωτάθλημα από το 1961 και χωρίς τίτλο από το 2008. Όσο για το Champions League; Πάνω που έδειξε μία σταθερότητα και έφτασε μέχρι τον τελικό, φέτος θα συμμετέχει στο Europa Conference League! Ο ορισμός του καλά πήγε αυτό. 

Ο Νούνο Εσπίριτο Σάντο και ο Φάμπιο Παρατίτσι. Πηγή: foottheball.com

Κατά την δική μου εκτίμηση, αμφιβάλλω κατά πόσο θα «στεριώσει» ο Νούνο Εσπίριτο Σάντο στο Βόρειο Λονδίνο. Ο Φάμπιο Παρατίτσι προσπαθεί να ανοικοδομήσει το ρόστερ των «σπιρουνιών». Ίσως βλέπει ότι και εγώ. Το ρόστερ της Τότεναμ μοιάζει στα δικά μου μάτια «βαλσαμωμένο». Ενώ, διαθέτει αρκετούς ποδοσφαιριστές που έχουν όλα τα φόντα για να διαπρέψουν ακόμα δεν έχει καταφέρει να βρει την «χρυσή» τομή. Ο χρόνος θα δείξει…

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments