“Συγγνώμη έγινε λάθος”, είπε ο Τρουντώ για την τιμή στον βετεράνο των SS

0
Dodekanisos

«Συγγνώμη έγινε λάθος», είπε ουσιαστικά ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τρουντώ με αφορμή τον θόρυβο που ξέσπασε παγκοσμίως από την πρόσφατη απόφαση του Καναδικού κοινοβουλίου να τιμήσει σαν ήρωα έναν βετεράνο των SS, τον Yaroslav Hunka.

«Η αναγνώριση αυτού του ανθρώπου από όλους τους παρευρισκόμενους που δεν είχαν επαρκείς πληροφορίες ήταν ένα τρομερό λάθος και μια οργή για τη μνήμη όσων υπέφεραν υπό το ναζιστικό καθεστώς», είπε στους Βουλευτές και χαρακτήρισε το περιστατικό ντροπή για το Κοινοβούλιο και τον Καναδά, αλλά πρόσθεσε ότι δεν θα επηρεάσει την υποστήριξη προς την Ουκρανία. Η ομιλία του Τριντό συνοδεύτηκε από έναν αποδοκιμαστικό βρυχηθμό από τους βουλευτές.

Όλοι οι παρευρισκόμενοι, συμπεριλαμβανομένου του Καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό και του Ζελένσκι και της συζύγου του, χαιρέτησαν τον ηλικιωμένο βετεράνο των SS, όρθιοι, χειροκροτώντας πολλές φορές. Αργότερα έγινε μεγάλο θέμα όταν διαπιστώθηκε ότι ο Χούνκα πολέμησε «εναντίον των Ρώσων» ως μέρος της 14ης Εθελοντικής Μεραρχίας των στρατευμάτων SS «Γαλικία», η οποία όχι μόνο εναντιώθηκε στον Κόκκινο Στρατό, αλλά ήταν επίσης γνωστή για φρικαλεότητες εναντίον Εβραίων, Πολωνών, Λευκορώσους και Σλοβάκους.

Ο πρόεδρος του κοιβνοβουλίου Άντονι Ρότα δήλωσε ότι ήταν αυτός που κάλεσε τον Χούνκα στο κοινοβούλιο. Σύμφωνα με τον ίδιο, «πρόσθετες πληροφορίες» έγιναν γνωστές αργότερα. Ζήτησε συγγνώμη και είπε ότι κανείς άλλος δεν ήξερε ποιος θα τιμηθεί, ενώ κατέθεσε και την παραίτηση σου.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments