«Πριν από ένα χρόνο με διέγραψε το πανεπιστήμιο επειδή αρνήθηκα το πράσινο πάσο. Σε όλη την Ιταλία, δύο στους 70.000 δασκάλους έχουν τεθεί σε αναστολή (εκτός από εμένα, ο MarcoVilloresi από τη Φλωρεντία). Σήμερα επιστρέφω στην τάξη, στη γενική σιωπή των συναδέλφων μου, για τους οποίους όλα προχωρούν ήρεμα, σαν να μην είχε συμβεί τίποτα. Δεν θα μιλήσω στους μαθητές για την κουλτούρα που δεν ντρέπεται πια για τον εαυτό της, ούτε για τη δειλία εκείνων που θα έπρεπε να διδάξουν το κριτικό πνεύμα. Θα μιλήσω μόνο για ομορφιά, για λάμψεις φωτός που πρέπει να προστατευτούν και για μοναχικούς ιππότες που έσωσαν τον κόσμο από τη φθορά», έγραψε ο πανεπιστημιακός, φιλόλογος, μουσικός και ποιητήςFrancescoBenozzo, που επέστρεψε στο Πανεπιστήμιο στο οποίο δίδασκε μετά από ένα περίπου χρόνο αναστολής εργασίας.
Η φωνή του ήρθε σαν κεραυνός να διαλύσει το πλέγμα της σιωπής των συναδέλφων του που αποδέχτηκαν το υγειονομικό πάσο κυκλοφορίας, το πιστοποιητικό της ντροπής που οδήγησε σε χιλιάδες αναστολές σε όλον τον δημόσιο τομέα της γειτονικής χώρας και σε δύο αυτοκτονίες – διαμαρτυρίες. Κι όμως την κρίσιμη αυτή στιγμή που μπαίνει στην πανεπιστημιακή αίθουσα και έρχεται σε επαφή με τους φοιτητές του αυτός, ο μοναχικός καβαλάρης, αρνείται να μιλήσει για οτιδήποτε ντροπιαστικό.
-Αρνείται να μιλήσει για την κουλτούρα εκείνη που ανερυθρίαστα θέτει εκτός εργασιακού χώρου ανθρώπους, επειδή δεν συμμορφώνονται με παράνομες αποφάσεις ανήθικων κυβερνήσεων.
-Αρνείται να μιλήσει για το κοινοβούλιο που σώπασε μπροστά σε αυτήν την λαίλαπα η οποία- με δικαιολογία μία πανδημία – σάρωσε τα ατομικά δικαιώματα.
-Αρνείται να μιλήσει για τους απλούς καθημερινούς ανθρώπους που εν μία νυκτί μετατράπηκαν σε χρηστικά εργαλεία ενός καθεστώτος που φορά λευκή μπλούζα.
-Αρνείται να μιλήσει για τους επιστήμονες που παρουσιάστηκαν σαν το ιερατείο που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Που έθεσαν εαυτούς στην υπηρεσία της πολιτικής , φέρνοντας στο νου φρίκες του παρελθόντος οι οποίες ξύπνησαν στο παρόν και απειλούν το μέλλον.
-Αρνείται να μιλήσει για κείμενα διεθνή, ιερά και απαρασάλευτα που ξεθεμελιωθήκαν με μαεστρία.
-Αρνείται να μιλήσει για τον παραλογισμό που θρονιάστηκε στον κοινό νου, διαστρέφοντάς τον.
-Αρνείται να μιλήσει για τη δειλία, τη μεγαλύτερη «αμαρτία» όλων…
Αποφάσισε πως έπρεπε να γίνει φορέας φωτός!
Πως έπρεπε αυτός, ο μοναχικός ιππότης, που κονταροχτυπήθηκε με τη φθορά και βγήκε άφθαρτος, να διδάξει τα νέα παιδιά που στάθηκαν στην ουρά, για να τα σκανάρει ο εκάστοτε καταστηματάρχης- τιμητής πως το φως είναι εκεί! Και μπορεί η πορεία προς αυτό να είναι δύσκολη και ο δρόμος κακοτράχαλος, όμως αξίζει τον κόπο!
Γιατί όταν σε λούζει το φως, το σκοτάδι κρυφοκοιτάει από μία γωνιά αποδυναμωμένο!
Και η φωνή του διαπέρασε τους τοίχους του πανεπιστημίου και έφτασε στα πέρατα του κόσμου.
Και ενώθηκε με τις φωνές των Ελλήνων υγειονομικών που είναι δεκατρείς μήνες τώρα σε αναστολή.
Και ενώθηκε με τις φωνές όσων πιέστηκαν να προβούν σε κάτι που δεν επιθυμούσαν.
Και ενώθηκε με τις φωνές των ελλήνων φοιτητών που δεν μπορούν να πάρουν το πτυχίο τους, γιατί δεν τους επιτρέπεται να κάνουν την πρακτική τους, χωρίς να ενδώσουν στις ορέξεις κάποιων άλλων.
Ο Francesco Benozzo είναι ένας από τους μοναχικούς μαχητές του φωτός που κάθε κράτος διαθέτει και οι οποίοι ανέλαβαν σε αυτήν την μάχη του Καλού με το Κακό να παλέψουν στο πλευρό των λίγων. Των λίγων αλλά των πιο δυνατών. Των πιο δυνατών και των πιο φωτεινών!
Αφιερώνεται στους συναδέλφους εκπαιδευτικούς της Ιταλίας που βίωσαν την αναστολή εργασίας!
Αφιερώνεται και στους δικούς μας μαχητές του φωτός, τους υγειονομικούς, που εξακολουθούν να μάχονται με την αδικία και να βγαίνουν νικητές!
Αφιερώνεται στους φοιτητές που δεν μπορούν να αποφοιτήσουν γιατί κάποιοι άλλοι το αποφάσισαν!
Απόφοιτη του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος «Δημιουργική Γραφή»του ομώνυμου διεπιστημονικού προγράμματος ΕΑΠ & Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας . Από το 2002 εργάζεται στο χώρο της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Έχει συμμετάσχει ως συγγραφέας σε εκπαιδευτικού περιεχομένου πονήματα, , ενώ τα τελευταία χρόνια αρθρογραφεί για θέματα της επικαιρότητας. Πρόσφατα τιμήθηκε με το 1ο βραβείο Διηγήματος στον 23ο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Ε.Τ.Ε.Π Κερατσινίου.