Αρχική Επικαιρότητα Ελεύθερη Πένα Σειρά αντιπλημμυρικών έργων του δήμου Ρόδου, θωρακίζουν το νησί της Ρόδου

Σειρά αντιπλημμυρικών έργων του δήμου Ρόδου, θωρακίζουν το νησί της Ρόδου

0
Dodekanisos

Ο Δήμος Ρόδου   εξασφάλισε από το Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης 2014-2020 (ΕΣΠΑ), την έγκριση ένταξης σε χρηματοδότηση του έργου  «Διευθέτηση του ρέματος Ρένη Φαληρακίου»,  για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στην ευρύτερη περιοχή, προϋπολογισμού 676.000 ευρώ.

Μετά από πολύμηνη προσπάθεια της δημοτικής Αρχής και   των υπηρεσιακών παραγόντων του δήμου, προκειμένου να «ωριμάσουν» τις συνθήκες εκτέλεσης του έργου, αλλά και να πείσουν τους αρμόδιους φορείς για  την αναγκαιότητα κατασκευής τους – παρά τις επιφυλάξεις που εκφράστηκαν για διοικητικής φύσεως διαδικασίες – κατάφεραν να εξασφαλίσουν την απαραίτητη χρηματοδότηση.

Αναλυτικότερα , με το με αρ. πρωτ. 935/6-6-2018 έγγραφο της Ε.Υ.Δ. Ε.Π. Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου διατυπώθηκε σύμφωνη γνώμη επί της δημοπράτησης του υποέργου «Διευθέτηση ρέματος “Ρένη’’  Φαληρακίου», συνολικού προϋπολογισμού  676.000,00 €, στα πλαίσια υλοποίησης της πράξης «Διευθέτηση ρέματος “Ρένη’’  Φαληρακίου Δήμου Ρόδου», η οποία είναι ενταγμένη στο  Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014-2020» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Η πράξη αφορά στην υλοποίηση έργων διευθέτησης στο μεγαλύτερο τμήμα της οριοθετημένης πεδινής κοίτης του ρέματος «Ρένη» Φαληρακίου, η οποία διασχίζει την τουριστικώς ανεπτυγμένη περιοχή του Φαληρακίου (από τη θάλασσα έως την οδό που οδηγεί από την Εθνική οδό  Ρόδου -Λίνδου προς την περιοχή του Προφήτη Αμώς).

Επίσης στα πλαίσια της με αρ. πρωτ. 2417/11-8-2017 πρόσκλησης της Ε.Υ.Δ Ε.Π. Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, όπως ισχύει μετά τη με αρ. πρωτ.  3469/21-11-2017 τροποποίησή της, υποβλήθηκαν για ένταξη στον Άξονα  Προτεραιότητας «Αειφορική ανάπτυξη και διαχείριση πόρων» του  Επιχειρησιακού Προγράμματος «Νότιο Αιγαίο 2014-2020» και βρίσκονται στη φάση της αξιολόγησης οι κάτωθι 3 προτάσεις έργων αντιπλημμυρικής προστασίας του Δήμου Ρόδου:

  1. «Διευθέτηση ρέματος “Ποτού’’ Φαληρακίου Δήμου Ρόδου», προϋπολογισμού 1.310.000,00 €.
  2. «Διευθέτηση ρέματος “Ρύακα’’ T.K. Γενναδίου Δήμου Ρόδου», προϋπολογισμού 691.920,00 €.
  3. «Προμήθεια μηχανημάτων αντιπλημμυρικής προστασίας Δήμου Ρόδου», προϋπολογισμού 682.000,00 €.

Στην πρόταση του δήμου Ρόδου, για την αντιπλημμυρική θωράκιση του νησιού, συμπεριλαμβάνονται ακόμη, το έργο στο ρέμα  «Μπρασιανού» στα Αφάντου για το οποίο εκκρεμεί η  οριοθέτηση της  κοίτης του ρέματος και η δημοσίευσή της στο Φύλλο  Εφημερίδας της Κυβέρνησης, καθώς και τα αντιπλημμυρικά έργα στο  ρέμα «Επίτροπος» στην Ιαλυσό.

Μετά την ενημέρωση για την ένταξη του παραπάνω έργου, ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, δήλωσε ικανοποιημένος για την εξέλιξη αυτή. Χαρακτηριστικά ανέφερε. «Ευχαριστώ τις υπηρεσίες του δήμου Ρόδου, Διευθύνσεις  Τεχνικών Έργων και Προγραμματισμού,  καθώς και τους ιδιώτες μελετητές  με τους οποίους συνεργάζεται ο δήμος, καθώς ξεπέρασαν τις   γραφειοκρατικές διαδικασίες που για  πολλά χρονιά εμπόδισαν την εκτέλεση αυτών των σημαντικών έργων, όπως και άλλων, που ετοιμάζει ο δήμος για τη  θωράκιση  του νησιού.

 

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments