Αρχική Επικαιρότητα Ελεύθερη Πένα H 75η πυρκαγιά στη Ζάκυνθο: Πώς φαινόταν από το διάστημα

H 75η πυρκαγιά στη Ζάκυνθο: Πώς φαινόταν από το διάστημα

0
Dodekanisos

Αυτή η δορυφορική φωτογραφία απεικονίζει την εικόνα του νησιού μας όπως φαινόταν το Σάββατο 26 Αυγούστου, από το διάστημα, όταν μαίνονταν τα μέτωπα στις Μαριές.

Πρόκειται για λήψη από τον αμερικανικό δορυφόρο Aqua της NASA στην τροχιά του πάνω από τη χώρα μας και κάνει το γύρο του Διαδικτύου, δείχοντας την τραγική κατάσταση στο νησί μας που συνεχίζει να επικρατεί με τα πύρινα μέτωπα.

Η 75η φετινή πυρκαγιά στη Ζάκυνθο και στο… συνηθισμένο μέρος –στα βόρεια, παρθένα μέρη του νησιού– σε συνδυασμό με το γεγονός ότι χθες πυροσβεστικό ελικόπτερο εντόπισε δύο εμπρηστές για τους οποίους οι αρχές εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό, καθιστούν σαφές το γεγονός ότι το νησί του Ιονίου αποτελεί στόχο «απαλλοτρίωσης».

Γι’ άλλη μια φορά η περιοχή της Αναφωνήτριας, κοντά στη φημισμένη παραλία του Ναυαγίου, τυλίχτηκε στις φλόγες και χρειάστηκαν υπεράνθρωπες προσπάθειες από τους άνδρες της Πυροσβεστικής ώστε να μη θρηνήσουμε θύματα.

Από το Σάββατο που ξέσπασε η πυρκαγιά και με τη βοήθεια των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου, με αποτέλεσμα οι φλόγες να φτάσουν έως τις αυλές των σπιτιών, ενώ κάηκαν ολοσχερώς σταβλικές εγκαταστάσεις, όπως επίσης κι ένα σπίτι στο οποίο έμεναν δύο ηλικιωμένοι. Τους τελευταίους είχαν καταφέρει να απεγκλωβίσουν λίγο πριν άνδρες της Πυροσβεστικής.

«Ανθρώπινη δραστηριότητα»

Η φωτιά συνέχισε το καταστροφικό της έργο όλη τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή και χθες το πρωί πέρασε από την άλλη μεριά του βουνού με κατεύθυνση προς το χωριό Μαριές, το οποίο ωστόσο κατάφεραν να προφυλάξουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής που εν τω μεταξύ είχαν πληθύνει με ενισχύσεις από τη Δυτική Ελλάδα αλλά και τη Στερεά.

Xθες, στο νησί επιχειρούσαν συνολικά 42 οχήματα με 96 άνδρες, 32 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 3 γαιοπροωθητήρες, 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Για «σχέδιο καταστροφής του πρασίνου» έκανε λόγο ο δήμαρχος του νησιού, Παύλος Κολοκοτσάς, μιλώντας σε τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων και προσθέτοντας πως «σε έναν μήνα έχουν ξεσπάσει 30 πυρκαγιές».

Πριν από 15 μέρες, όταν το νησί πάλι καιγόταν, ο δήμαρχος είχε δηλώσει ξανά πως πίσω από τις πολλαπλές εστίες πυρκαγιάς κρύβεται ανθρώπινη δραστηριότητα. «Αύριο το πρωί θα πρέπει να ξεκινήσουν ανακρίσεις», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τα ίδια ακριβώς επανέλαβε και χθες, μιλώντας στην «Εφ.Συν.». «Εδώ πρόκειται σίγουρα για ανθρώπινο χέρι. Δεν γίνεται να έχουμε τόσες φωτιές στο νησί όλο το καλοκαίρι. Αυτή τη στιγμή καίγονται αιωνόβια πεύκα, δάση που δεν είχαν καεί ποτέ. Τι να σας πω, έχει καεί το 60% του πρασίνου στο νησί. Το μέτωπο καίει ανεξέλεγκτο προς τα βορειανατολικά, πάνω απ’ το χωριό Καταστάρι. Είναι πολλές οι εστίες που αναζωπυρώνονται. Το θετικό είναι ότι έχει πέσει ο αέρας».

Τον ρωτήσαμε αν η παρέμβαση της Πυροσβεστικής ήταν άμεση, καθώς πολλά ΜΜΕ ανέφεραν πως καθυστέρησε να βρεθεί στη φωτιά. «Την πρώτη μέρα ήταν πιο δύσκολα, αλλά μην ξεχνάμε ότι υπήρχαν 52 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα. Στη συνέχεια ήρθαν ενισχύσεις εδώ, και στρατός και πυροσβεστικά αεροπλάνα».

Τέλος, ρωτήσαμε τον δήμαρχο αν θεωρεί πως οι πυρκαγιές στα βόρεια βορειοδυτικά του νησιού έχουν σχέση με τα επενδυτικά σχέδια που έχουν βγει κατά καιρούς στη δημοσιότητα. «Αυτό είναι έργο της ανακριτικής υπηρεσίας να το ελέγξει. Επαναλαμβάνω, εδώ υπάρχει σίγουρα ανθρώπινο χέρι».

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments