“Προτεραιότητα μας να σταματήσουμε τους παράνομους μετανάστες”

0
Dodekanisos

Προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης της Σλοβακίας θα είναι η καθιέρωση ελέγχου στα σύνορα με την Ουγγαρία προκειμένου να σταματήσει η ροή παράνομων μεταναστών, δήλωσε ο νικητής των κοινοβουλευτικών εκλογών και ηγέτης του κόμματος Smer-SSD, Ρόμπερτ Φίτσο. Ο ίδιος έκανε έντονη εκστρατεία κατά της παράνομης μετανάστευσης πριν από τις εκλογές, επικρίνοντας την προσωρινή κυβέρνηση ότι δεν έκανε περισσότερα και ανέστειλε τους κανόνες Σένγκεν της Ευρώπης.

Οι μετανάστες, κυρίως νεαροί άνδρες από τη Μέση Ανατολή και το Αφγανιστάν, έρχονται μέσω της λεγόμενης βαλκανικής οδού, μπαίνοντας στην Ουγγαρία από τη Σερβία παρά τον χαλύβδινο φράχτη που είχε κατασκευάσει ο Όρμπαν μετά την προσφυγική κρίση του 2015 που συγκλόνισε την Ευρώπη.

Αναφορικά με την Ουκρανική κρίση ο Φίτσο είναι αποφασισμένος να στηρίξει αυτό που και προεκλογικά είπε, ότι δηλαδή θα σταματήσει η χώρα του να στέλνει πυρομαχικά και οπλισμό. «Αυτό που θα κάνουμε είναι να βοηθήσουμε την Ουκρανία με ανθρωπιστικό τρόπο μόνο» επανέλαβε, δείχνοντας ξεκάθαρα τις προθέσεις της κυβέρνησης. Είπε ότι η Σλοβακία έχει μεγαλύτερα προβλήματα από το ζήτημα της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των τιμών της ενέργειας και του κόστους διαβίωσης και τόνισε ότι το κόμμα του θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες. Πολλοί αναλυτές, θεωρούν ότι ο Φίτσο, εμπνέεται από τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος έχει συχνά συγκρουστεί με την ΕΕ. Ο Όρμπαν συνεχάρη τον Φίτσο για τη νίκη του στις εκλογές με μια ανάρτηση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X λέγοντας: «Μάντεψε ποιος επέστρεψε! Πάντα είναι καλό να δουλεύουμε μαζί με έναν πατριώτη», πρόσθεσε.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments