Ποιός θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός; Δεν τα βρίσκουν στη Γαλλία…

0
Dodekanisos

Το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) της Γαλλίας, μια εσπευσμένη συμμαχία, έχει αναδειχθεί ως το ηγετικό μπλοκ στο επόμενο κοινοβούλιο. Ωστόσο, όπως δείχνουν τα πράγματα η επιλογή του επόμενου πρωθυπουργού είναι κάτι που αποτελεί γρίφο αυτή τη στιγμή. Και αυτό διότι είναι φανερό πως δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των μελών της συμμαχίας που κέρδισε την πρώτη θέση στις εκλογές.

Ο Ζαν Λικ Μελανσόν, 72 ετών σήμερα είναι ένας βετεράνος της αριστερής πολιτικής στη Γαλλία. Ήρθε τρίτος το 2022, ακριβώς πίσω από την Μαρίν Λεπέν . Ο Μελανσόν είναι μια από τις πιο διχαστικές προσωπικότητες στη γαλλική πολιτική, ενθουσιάζοντας μερικούς ψηφοφόρους αλλά προκαλώντας πολλές αντιδράσεις σε άλλους οι οποίοι τον κατηγορούν για τις προτάσεις του για φόρους και δαπάνες, τη ρητορική του ταξικού πολέμου και τις αμφιλεγόμενες θέσεις εξωτερικής πολιτικής, ειδικά για τη Γάζα. Επιπρόσθετα, κατηγορείται για αντισημιτισμό, κάτι που ο ίδιος αρνείται. Με το κοινοβούλιο των 577 εδρών να χωρίζεται σε τρία πολιτικά μπλοκ, κανείς δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία που απαιτείται για να κυριαρχήσει και προωθήσουν τις πολιτικές τους.

«Αυτό που θα είχε τώρα πολιτικό νόημα θα ήταν να αναδυθεί ένας αριστερός συνασπισμός του κέντρου από τα συντρίμμια του εκλογικού αποτελέσματος», δήλωσε ο Μουτζτάμπα Ραχμάν, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας πολιτικών συμβούλων Eurasia Group. «Ο Μακρόν, υποπτεύομαι, θα προσπαθήσει να οικοδομήσει έναν συνασπισμό που διευρύνεται και επεκτείνεται στον δικό του κεντρώο συνασπισμό».

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments