Λένε πως η πρόληψη μπορεί να σώσει ζωές, και όχι άδικα. Η φράση αυτή βρίσκει ιδιαίτερη ανταπόκριση στα ζητήματα αφορούν την καλή υγεία της καρδιάς και των αγγείων. Πράγματι, όσον αφορά το κομμάτι της καρδιολογίας και της καρδιαγγειακής υγείας είναι προτιμότερη η πρόληψη από τη θεραπεία των ασθενειών (1 γραμμάριο πρόληψης ισούτε με 1 τόνο θεραπείας!). Ωστόσο, σε πολλούς δημιουργείται το ερώτημα σχετικά με το ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει ο προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος, καθώς και το είδος των εξετάσεων που περιλαμβάνει.
Πότε να ξεκινήσω να πηγαίνω στον καρδιολόγο;
Δεν υπάρχει απόλυτη απάντηση. Συμβατικά όμως μπορούμε να θέσουμε μερικούς σταθμούς: την έναρξη του δημοτικού σχολείου, την έναρξη του γυμνασίου, την ενηλικίωση και την ηλικία των 40 ετών. Μία πλήρης καρδιολογική εκτίμηση σε αυτούς τους «σταθμούς» μας προσφέρει επιβεβαίωση της καλής υγείας και εντόπιση σημείων που ίσως πρέπει να προσέξουμε.
Αυτά δεν ισχύουν για άτομα που αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα υγείας ή έχουν έντονο κληρονομικό ιστορικό, για τους οποίους ο έλεγχος πρέπει να είναι πιο εντατικός.
Επιπλέον, για όσους η άσκηση, και ιδιαίτερα ο αθλητισμός αποτελεί στοιχείο της καθημερινότητας τους, θα πρέπει να πραγματοποιούν έναν ετήσιο βασικό προληπτικό έλεγχο.
Ποιες είναι οι εξετάσεις που πραγματοποιούνται στον προληπτικό καρδιολογικό έλεγχο;
Κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε έναν καρδιολόγο πραγματοποιούνται μια σειρά από εξετάσεις. Ανάμεσα σε αυτές ανήκουν:
Καρδιογράφημα
Στο καρδιογράφημα (ο ιατρικός όρος είναι ηλεκτροκαρδιογράφημα ή ΗΚΓ) χρησιμοποιείται μια ειδική συσκευή που καταγράφει τα ηλεκτρικά σήματα που παράγει η καρδιά. Αποτελεί μια ανώδυνη και σύντομη διαδικασία, κατά τη διάρκεια της οποίας μπορούν να διαγνωστούν πιθανές ανωμαλίες σχετικά με την δραστηριότητα της καρδιάς
Υπέρηχος της καρδιάς
Ο υπέρηχος της καρδιάς (ή τρίπλεξ) διενεργείται με τη χρήση μιας ειδικής συσκευής η οποία λειτουργεί με τη μετάδοση και λήψη ηχητικών κυμάτων (υπερήχων). Τα κύματα αυτά αντανακλούν στην καρδιά και έτσι το μηχάνημα σχηματίζει την «εικόνα» της και την δείχνει στην οθόνη σε πραγματικό χρόνο. Η εξέταση αυτή διαρκεί περίπου 10 με 20 λεπτά και δίνει μια καλή εικόνα (ανατομική και λειτουργική) για την κατάσταση της υγείας αυτού του σημαντικού ανθρώπινου οργάνου.
Τεστ κοπώσεως
Το τεστ κοπώσεως αποτελεί μια από τις πιο «διάσημες» καρδιολογικές εξετάσεις, καθώς δίνει αρκετά σημαντικές πληροφορίες για τον τρόπο που λειτουργεί η καρδιά κατά τη διάρκεια έντονης σωματικής άσκησης. Συνήθως πραγματοποιείται σε έναν ειδικό κυλιόμενο τάπητα, ή ένα εργομετρικό ποδήλατο. Την ίδια στιγμή διενεργούνται ηλεκτροκαρδιογράφημα, αλλά και έλεγχος αρτηριακής πίεσης, για τη διαπίστωση στο καρδιογράφημα αλλαγών, που πολλές φορές μπορεί να σχετίζονται και με άλλα συμπτώματα, όπως για παράδειγμα πόνο στο στήθος. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το τεστ κοπώσεως εδώ.
Εξετάσεις Αίματος
Ελέγχονται τα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) και λιπιδίων (χοληστερόλης) στο αίμα, αλλά και άλλες εξετάσεις όπως η γενική αίματος και οι δείκτες νεφρικής και θυρεοειδικής λειτουργίας.
Πότε πρέπει να επισκεφθείτε επειγόντως έναν καρδιολόγο;
Βέβαια, υπάρχουν και συμπτώματα που δε θα πρέπει να τα αγνοήσετε, και να επισκεφθείτε άμεσα έναν καρδιολόγο. Μερικά από αυτά περιλαμβάνουν:
● Θωρακικό πόνο, δηλαδή πόνο στο στήθος
● Δύσποινα, ιδιαίτερα αν παρατηρείται κατά το περπάτημα ή όταν είναι κάποιος ξαπλωμένος (ιδαίτερα όταν δε μπορεί να παραμείνει ξαπλωμένος λόγω της δύσπνοιας)
● Αρρυθμίες
● Λιποθυμίες
● Κόπωση
● Οίδημα (πρήξιμο) στα πόδια
● Ιδιαίτερα χαμηλή ή υψηλή αρτηριακή πίεση
Γράφει ο Δημήτριος Βραχάτης, Ειδικός Καρδιολόγος, Διδάκτωρ Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
https://kardiologos-vrachatis.gr/
Τηλ. 6945081834
Δημητρίου Ανδρέα 3, Καλλιθέα 17676